Рішення
від 12.02.2015 по справі 914/4546/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.02.2015 р. Справа № 914/4546/14

За позовом: Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго", м.Львів

до відповідача: Колективного підприємства "Міжрегіональне наукове - виробниче об'єднання "Енергоавтоматика", м.Львів

про: стягнення 19 578,00 грн.

Суддя Король М.Р.

За участю представників:

від позивача: Свідрик Г.Р. - представник (довіреність від 19.12.14 р.);

від відповідача: не з'явився;

В судовому засіданні 12.02.2015 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору :

позов заявлено Публічним акціонерним товариством "Львівобленерго" (м. Львів) до Колективного підприємства "Міжрегіональне наукове - виробниче об'єднання "Енергоавтоматика" (м.Львів) про стягнення 19 578,00 грн.

Ухвалою суду від 25.12.14 року порушено провадження у справі. Розгляд судової справи призначено на 29.01.15р. Вимоги до сторін висвітлено в зазначеній ухвалі, в тому числі визнано обов'язковою участь повноважних представників сторін в судове засідання.

В судове засідання 29.01.2015 року позивач участь повноважного представника забезпечив, позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач участь повноважного представника в судове засідання не забезпечив, причини неявки суду не повідомив, з клопотаннями та заявами до суду не звертався.

Розгляд справи відкладено на 12.02.2015 року.

В судове засідання 12.02.2015 року позивач участь повноважного представника забезпечив, подав клопотання про часткове припинення провадження у справі у зв'язку з оплатою відповідачем суми основної заборгованості за активну електроенргію в розмірі 15 496,84 грн. та за понаддоговірне споживання - 2608,87 грн., доказом чого долучив витяг "Клієнт - Банку".

Відповідач участь повноважного представника в судове засідання не забезпечив, з заявами чи клопотаннями не звертався.

Справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, повно та об'єктивно дослідивши докази в їх сукупності, суд встановив наступне:

05.05.2011 року між відкритим акціонерним товариством "Львівобленерго", перейменованим у Публічне акціонерне товариства "Львівобленерго" згідно рішення загальних зборів від 14.05.2011року, (постачальником згідно договору) та Колективним підприємством "Міжрегіональне наукове - виробниче об'єднання "Енергоавтоматика" (споживачем згідно договору) було укладено договір про постачання електричної енергії № 12350, відповідно до п.1 якого, постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю, зазначеною в додатку № 9 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору. Точка продажу електричної енергії: зазначена в додатку № 6 "Однолінійна схема".

Відповідачем за період з грудня 2013 року по жовтень 2014 року не здійснював належних оплат за спожиту електроенергію, чим заборгував 15496,84 грн.

Дані факти позивач підтверджує відповідними рахунками на оплату за активну електроенергію.

На дану суму позивачем нараховано 834,88 грн. пені, 539,44 грн. інфляційних втрат та 97,97 грн. 3% річних.

Згідно із додатком №1 до договору №12350 про постачання електричної енергії, обсяг споживання електроенергії відповідача за квітень 2014 р. - 2000 кВт/год. За квітень відповідачем спожито 4527 кВт/год електроенергії, в зв'язку з чим позивачем нараховано 2608,87 грн. за понаддоговірне споживання електричної енергії відповідачем за квітень 2014 року.

Загальна сума позову складає 19578,00 грн.

Оцінивши подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Порядок постачання електричної енергії та взаємовідносини зі споживачами усіх форм власності регулюється спеціальним законодавством, зокрема Законом України "Про електроенергетику", Правилами користування електричною енергією, нормативними документами Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики, а також нормативно-правові акти Національної комісії регулювання електроенергетики України.

Так, стаття 26 Закону України "Обов'язки та відповідальність споживачів енергії" вказує, що споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання електричної енергії.

Правила користування електричною енергією, затверджені постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 року (із змінами та доповненнями), розділ 5 "Укладення договорів", пункт 5.1. вказують, що договір на постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається.

Згідно з підпунктом 1 пункту 10.2 Правил споживач електричної енергії зобов'язаний користуватись електричною енергією для власних потреб виключно на підставі договору.

За змістом частини 2 статті 275 Господарського кодексу України відпуск енергії без оформлення договору електропостачання не допускається.

Судом встановлено, що 05.05.2011 року між Відкритим акціонерним товариством "Львівобленерго" (енергопостачальною організацією) та Колективним підприємством "Міжрегіональне наукове - виробниче об'єднання "Енергоавтоматика" (споживачем згідно договору) було укладено договір про постачання електричної енергії № 12350.

Розрахунковим періодом вважається період з 20 числа попереднього місяця до 19 числа поточного місяця (включно) та прирівнюється до календарного (п. 2 додатку № 2 від 05.05.2011 року до договору № 12350).

Рахунки на оплату платежів, передбачених даним договором, виписуються постачальником електричної енергії та надаються споживачу. Тривалість періоду для оплату отриманих рахунків не перевищувати 5 операційних днів з отримання рахунку. Дата отримання рахунка (здійснення рахунку) визначається датою, на яку були зараховані кошти поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом (п. 7 додатку).

Судом встановлено що за період з грудня 2013 по жовтень 2014 року відповідачем рахунки не були належно оплачені, що призвело до заборгованості в розмірі 15496,84 грн.

На дану суму позивачем нараховано 834,88 грн. пені на підставі п. 4.2.1 договору, відповідно до якого за внесення платежів, передбачених цим договором, з порушенням термінів оплати, визначених відповідним додатком, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати.

Стаття 610 Цивільного кодексу України зазначає, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України одностороння відмова від виконання зобов'язання недопустима. Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. А ч. 1 ст. 547 визначає, що правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі. Виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом згідно ч. 1 ст. 548 ЦК України.

Відповідно до ч.ч. 1,3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Судом перевірено правомірність та правильність нарахування позивачем пені, інфляційних втрат та 3% річних, тому вони підлягають стягненню.

Крім того, до суми позову позивачем включено 2608,87 грн. боргу за понаддоговірне споживання електроенергії за квітень 2014 року.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

У відповідності до ч. 5 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

Порядок визначення граничних величин споживання електричної енергії, затверджений постановою Кабінету Міністрів № 441 від 24.03.1999 року, із змінами та доповненнями, внесеними постановою КМ України № 473 від 16.06.2005 року, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, пунктом 7 якого передбачено, що місцеві енергопостачальні організації до початку наступного року в обумовлені договорами на постачання електричної енергії терміни узгоджують із споживачами, крім населення, обсяги очікуваного споживання електричної енергії на наступний рік за місяцями(кварталами). Узгоджені обсяги споживання електричної енергії оформляються додатком до договору як договірні величини. У разі потреби місцеві енергопостачальні організації можуть вимагати від споживача надання обґрунтування очікуваних обсягів електроспоживання.

Згідно додатку № 1 до договору "Обсяги споживання електричної енергії" на 2013 рік, який є його невід'ємною частиною - обсяг постачання електроенергії відповідачу на грудень 2013 року встановлено 2000кВт/год.

Відповідно до додатку № 2 до договору "Порядок розрахунків", розрахунковим періодом вважається період з 20 числа попереднього місяця до 19 числа поточного місяця (включно) та прирівнюється до календарного. За розрахунковий період квітня 2014 відповідачем фактично спожито 4527 кВт/год. Фактичне споживання електричної енергії перевищує договірну величину споживання електричної енергії на 2527 кВт/год. Листом від 30.04.2014 року відповідача повідомлено про перевищення договірних величин споживання електричної енергії в розмірі 2527 кВт/год.

Відповідно до пункту 11 Порядку, споживач має право протягом поточного розрахункового періоду звернутися до постачальника електричної енергії за коригуванням договірної величини споживання електричної енергії.

За змістом пункту 4.4 Правил користування електричною енергією, затвердженою постановою НКРЕ № 28 від 31.07.1996 року вбачається право споживача на звернення до постачальника електричної енергії протягом розрахункового періоду із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії. Пропозиції споживача щодо коригування договірних величин є пріоритетними за умови попередньої оплати додатково заявлених обсягів та отримання постачальником заяви споживача не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення розрахункового періоду.

Згідно з умовами договору № 12350 про постачання електричної енергії, енергопостачальна організація здійснює постачання електроенергії відповідачу, а споживач - оплачує постачальнику електроенергії її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору (п.1 Договору). Під час виконання умов Договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України, зокрема Правилами користування електричною енергією (далі ПКЕЕ) (п.2.1 Договору).

В судовому засіданні 12.02.2015 року представником позивача подано докази оплати відповідачем суми основної заборгованості в розмірі 15496,84 грн. та 2608,87 грн. боргу за понаддоговірне споживання електроенергії, що є підставою припинення провадження у справі в цій частині відповідно до п.1.1 ст. 80 ГПК України.

Із врахуванням викладеного, позовні вимоги про стягнення 834,88 грн. пені, 97,97 грн. - 3% річних та 539,44 грн. інфляційних втрат підлягають до задоволення.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судовий збір покладається на відповідача відповідно до ст. 49 ГПК України.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 4, 33, 34, 35, 44, 49, 75, п. 1.1. ст. 80, ст.ст. 82 - 85 ГПК України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1.Позовні вимоги задоволити частково.

2.Стягнути з Колективного підприємства "Міжрегіональне наукове - виробниче об'єднання "Енергоавтоматика" (79034, м.Львів, вул. Енергетична, 17, ідентифікаційний код 13829651) на користь Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго" (79026, м. Львів, вул. Козельницька, 3, ідентифікаційний код 00131587) 834,88 грн. пені, 97,97 грн. - 3% річних, 539,44 грн. інфляційних нарахувань та 1827,00 грн. судового збору.

3. В решті позовних вимог провадження у справі припинити.

4. Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 17.02.2015 р.

Суддя Король М.Р.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення12.02.2015
Оприлюднено17.02.2015
Номер документу42724057
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/4546/14

Ухвала від 29.01.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Рішення від 12.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 25.12.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні