Рішення
від 16.02.2015 по справі 904/9512/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.02.15р. Справа № 904/9512/14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Гінза", м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екос-Торг", м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором оренди

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: Гейко В.І., дов. від 20.01.13р.

від відповідача: не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Гінза" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екос-Торг" про стягнення заборгованості з орендної плати за договором оренди в розмірі 12 672,13грн.

15.01.2015р. позивач подав до суду уточнену позовну заяву, в якій просив стягнути з відповідача борг з орендної плати за травень, червень 2014р. у розмірі 3 664,93грн., неустойку за час прострочення виконання зобов"язання щодо повернення об"єкта оренди у розмірі 21 617,28грн.

Позовні вимоги обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди №5 від 21.06.2013р., укладеного між сторонами, в частині повної та своєчасної орендної плати за травень, червень 2014р. Крім того позивач зазначає, що оскільки відповідач не повернув об"єкт оренди після закінчення строку дії договору, він нарахував йому неустойку за час прострочення виконання зобов"язання щодо повернення орендованого приміщення.

Відповідач явку представника в судові засідання не забезпечив, відзив на позов та витребувані судом документи не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення "Укрпошта" №4994521807237 (а.с.30), №4904101350437 (а.с.36), №4900806169124 (а.с.37), №4994522709620 (а.с.40), з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

Згідно ст.22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Враховуючи, що відповідач заздалегідь був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи і мав можливість надати документи, витребувані судом, для розгляду справи по суті без його участі, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

10.02.2015 року по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.06.2013р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Гінза" (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Екос-Торг" (орендар) був укладений договір оренди №5, за умовами якого орендодавець зобов"язався передати, а орендар прийняти у тимчасове платне користування частину приміщення будівлі заводоуправління (далі - приміщення), розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 23в, для ведення господарської діяльності.

Згідно п.1.3.1. договору передача приміщення орендарю оформлюється актом передачі та приймання приміщення.

За п.2.1.1. договору строк оренди починається з дати підписання сторонами акту передачі та приймання приміщення, і діє до 31.12.2013р. Користування орендованим приміщенням після закінчення строку оренди або після дострокового розірвання (припинення) договору не допускається (п.2.1.2. договору).

Відповідно до п.2.1.4. договору подальше використання приміщення орендарем можливо при оформленні додаткової угоди до договору.

18.12.2013р. сторони уклали додаткову угоду, якою продовжили строк дії договору оренди до 30.06.2014р.

Згідно ч.1 ст.283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

На виконання умов договору позивач передав відповідачу об"єкт оренди за актом прийому-передачі від 01.07.2013р. (а.с.12).

Згідно ст.286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Пунктом 3.1. договору передбачено, що місячний розмір орендної плати складається з:

а) плати за користування орендованими приміщеннями з розрахунку вартості оренди 1 кв. м площі: - 50,04 грн. з ПДВ, приміщення будівлі заводоуправління;

б) відшкодування витрат на енергозабезпечення - згідно з показаннями лічильників за формулою (В): В=С+П+О, де С - покази лічильника, П - втрати електроенергії в лінії (14% від показань лічильника), О - обслуговування електромереж (10% від нарахованої суми);

в) відшкодування витрат на водоспоживання - згідно з показниками лічильника, а при його відсутності згідно балансових норм водовідведення та водоспоживання;

г) відшкодування витрат на опалення (при його наявності) - згідно з орендованої площі, з розрахунку 18,24грн. за 1 кв.м опалювальної площі.

За п.3.2. договору розмір орендної плати визначається щомісячно представниками сторін у наступному порядку:

- за користування площами та відшкодування їх опалення проводиться передплата;

- відшкодування витрат на енергозабезпечення, водоспоживання проводиться за попередній місяць.

Згідно п.3.3. договору орендна плата сплачується у гривнях, у безготівковому порядку на розрахунковий рахунок орендодавця, на підставі виставлених орендодавцем рахунків не пізніше п'ятого числа поточного місяця.

Відповідно до п.3.4. договору у разі неотримання орендарем рахунку здійснення оплати за оренду з будь-яких причин, орендар зобов'язаний не пізніше 5 числа поточного місяця сплатити орендну плату та комунальні послуги за поточний місяць у розмірі не меншому, ніж вони були сплачені у попередньому місяці. Після оплати орендар зобов'язаний протягом 5 робочих днів зробити разом з орендодавцем перерахунок вартості орендної плати. У разі перевищення сплаченої суми над розрахунковою, сума перевищення зараховується до розміру сплати орендарем за наступний розрахунковий місяць. У разі нестачі сплаченої суми над розрахунковою орендар зобов"язаний доплатити різницю протягом 2 робочих днів.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач не розрахувався з позивачем за оренду приміщення за травень та червень 2014р. у загальному розмірі 3 664,93грн.

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за травень та червень 2014р. складає 3 664,93грн., що підтверджується матеріалами справи, та підлягає до стягнення.

Згідно ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 ЦК України).

Відповідно до приписів статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

За ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

З дня закінчення строку дії договору, розірвання, припинення, визнання недійсним, орендар втрачає право користування приміщенням, включаючи проведення будь-якої підприємницької діяльності в приміщенні (п.6.4.6. договору).

Згідно п.6.5.1. договору після закінчення строку дії договору, а також у разі розірвання або припинення, орендар зобов"язаний звільнити приміщення від будь-якого майна і повернути приміщення орендодавцеві протягом 2 днів з дня настання однієї із згаданих у цьому пункті обставин. Зазначений в цьому пункті дводенний строк надається орендареві виключно для звільнення приміщення, і не може бути використаний для проведення будь-якої підприємницької діяльності в приміщенні.

За п.6.5.2. договору повернення приміщення орендарем і його передача орендодавцеві здійснюється на підставі акту повернення приміщення, який підписується сторонами. Орендар зобов'язаний повернути приміщення орендодавцеві в стані, що забезпечує можливість його подальшого використання в цілях, передбачених договором.

За ст.795 Цивільного кодексу України передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором. Повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Враховуючи умови договору, відповідач повинен був повернути об"єкт оренди 01.07.2014р., однак, як вбачається із матеріалів справи, цього не зробив, доказів повернення об"єкта оренди позивачу до суду не подав.

Згідно ст.785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Якщо наймач не виконує обов'язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

За п.6.5.4. договору у разі прострочення виконання зобов"язання по поверненню приміщення в зазначений в п.6.5.1. договору строк орендар зобов"язаний сплатити орендодавцеві неустойку у розмірі подвійної орендної плати за весь час прострочення.

Згідно наданого позивачем розрахунку неустойка у розмірі подвійної плати за користування річчю за період з 02.07.2014р. по 31.12.2014р. складає 21 617,28грн. та підлягає до стягнення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю "Екос-Торг" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Леваневського, 34, кв.2А, ЄДРПОУ 37004498) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Гінза" (49112, м. Дніпропетровськ, вул. Прибережна, 40, ЄДРПОУ 32349985) борг з орендної плати за травень, червень 2014р. у розмірі 3 664,93грн. (три тисячі шістсот шістдесят чотири грн. 93коп.), неустойку за час прострочення виконання зобов"язання щодо повернення об"єкта оренди у розмірі 21 617,28грн. (двадцять одна тисяча шістсот сімнадцять грн. 28коп.) та 1 827,00грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 16.02.2015р.

Суддя В.І. Петрова

Дата ухвалення рішення16.02.2015
Оприлюднено19.02.2015
Номер документу42746007
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/9512/14

Рішення від 16.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 29.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 15.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 05.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні