Рішення
від 13.02.2015 по справі 916/244/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" лютого 2015 р.Справа № 916/244/15-г

За позовом: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"(м. Київ) в особі, якою є Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум";

До відповідача: Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" (м. Одеса);

про стягнення 149 грн.

Суддя Волков Р.В.

Представники:

Від позивача: Волошин О.В. (за довіреністю).

Від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: 21.01.2015р. за вх. №259/15 Публічне акціонерне товариство „БАНК ФОРУМ" (далі - Позивач, Банк) в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ „БАНК ФОРУМ" Соловйової Наталії Анатоліївни звернулось до господарського суду Одеської області із позовом до Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" (далі - Відповідач, Клієнт) про стягнення за договором банківського рахунку №3-2800/265551 від 27.11.2013р. заборгованості у сумі 149,00 грн.

Позивач на позовних вимогах наполягає, в обгрунтування яких посилається на неналежне виконання відповідачем прийнятих за договором банківського рахунку №3-2800/265551 від 27.11.2013р. зобов'язань., додатковий договір про зміну стандартних тарифів/тарифного пакету №1 до договору банківського рахунку №3-2800/265551 від 27.11.2013р., тарифи тарифного пакету „Середній", виписку по особовим рахункам з 26.02.2014р. по 26.12.2014р.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, про поважність причин відсутності не повідомив, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними документами.

У судовому засіданні від 13.02.2014р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення суду в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №49 від 16.06.2014р. розпочато ліквідацію ПАТ „БАНК ФОРУМ" з 16.06.2014р. та призначено уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ „БАНК ФОРУМ" начальника відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Фонду Соловйову Наталію Анатоліївну строком на 1 рік з 16.06.2014р. по 16.06.2015р. (а.с.30).

Згідно ч.4 ст.36 Закону України „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" початок тимчасової адміністрації та ліквідації не є підставою для припинення, розірвання або невиконання договорів, які забезпечують операційну діяльність банку.

Крім того, відповідно до ст.48 Закону України „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" до повноважень уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію відноситься, зокрема, вжиття заходів до повернення дебіторської заборгованості банку, заборгованості позичальників перед банком та повернення (витребування) майна банку, що перебуває у третіх осіб.

27 листопада 2013 року між Публічним акціонерним товариством „БАНК ФОРУМ" та Приватним підприємством "ТРАНСАВАНГАРД" укладено договір банківського рахунку №3-2800/265551 (а.с.8-16, далі -Договір), до якого сторони уклали додатковий договір №1 про розрахункове обслуговування рахунків з використанням системи дистанційного банківського обслуговування „IFOBS Клієнт-банк" (а.с.17-22), що є невід'ємною частиною Договору.

Відповідно до положень ч.1 Договору банк відповідно до чинного законодавства України відкриває клієнту поточний рахунок/-ки для здійснення розрахунково-касових операцій та зберігання коштів на ньому.

Договір підписаний обома сторонами та скріплений печатками підприємств без зауважень.

У відповідності до положень Договору відповідач прийняв на себе зобов'язання своєчасно та у повному розмірі здійснювати оплату послуг наданих йому Банком у строки та розмірі згідно з діючими Тарифами Банку та умов цього договору. А з урахуванням п. 4.2 Договору Клієнт зобов'язався сплачувати Банку комісії за разові послуги у момент (в день) проведення банківських операцій (надання послуг) та комісію за безперервні послуги 26 числа поточного місяця (якщо 26 число припадає на вихідний день, не пізніше наступного робочого дня) з періодом нарахування з 26 числа попереднього місяця по 25 число поточного місяця згідно діючих Тарифів Банку та умов цього договору.

З урахуванням положень п.п. 6.1, 6.3 Договору його укладено на невизначений строк, його дія припиняється за згодою сторін у випадках, передбачених чинним законодавством та цим договором. Положенням п. 6.4 Договору передбачено право Клієнта у будь-який час подати заяву про закриття рахунку.

Як вбачається з наявної в матеріалах справи копії додаткового договору про зміну стандартних тарифів/тарифного пакету №1 до Договору відповідач надав позивачу „Заяву про зміну тарифного пакету" від 27.11.2013р., у зв'язку з чим сторони домовились, що починаючи з 26.02.2014р. обслуговування рахунку клієнта здійснюватиметься на умовах тарифного пакету „Середній" (а.с.23).

Згідно даних наявної у матеріалах справи копії тарифів тарифного пакету „Середній", розрахункове обслуговування рахунку за цим тарифом складає 149 грн. у вигляді щомісячної комісії, яка сплачується за умови наявності обороту за рахунком (ами) (а.с.24).

Як вбачається з доданої до позовної заяви копії виписки по особовим рахункам за період з 26.02.2014р. по 26.12.2014р., по рахунку Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" здійснювались обороти грошових коштів, та за яким рахується прострочена заборгованість з внесення плати (комісії) за обслуговування рахунків у розмірі 149,00 грн. (а.с.25-27).

Так, позивач Публічне акціонерне товариство „БАНК ФОРУМ" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ „БАНК ФОРУМ" Соловйової Наталії Анатоліївни, у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за Договором, просить суд стягнути з Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" заборгованість за Договором банківського рахунку №3-2800/265551 від 27.11.2013р. у сумі 149,00 грн.

Згідно ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Як вбачається зі ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов'язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної (немайнової) шкоди, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Предметом позову може бути матеріально-правова чи немайнова вимога позивача до відповідача, відносно якої суд повинен прийняти рішення. Предметом позову не можуть бути обставини, які виступають доказами у справі.

Згідно зі ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 Цивільного кодексу України, у тому числі і з договорів.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Такі ж самі положення містяться й у ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, за якими зобов'язання мають виконуватись належним чином відповідно до умов договору.

Згідно із ч.1 ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до п. 1 ст. 1066 Цивільного кодексу України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

З урахуванням вимог п. 4 ст. 1068 Цивільного кодексу України клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором.

Дослідивши обставини спору, судом встановлено факт неналежного виконання Приватним підприємством "ТРАНСАВАНГАРД" прийнятих на себе зобов'язань за умовами договору банківського рахунку №3-2800/265551 від 27.11.2013р.

Відповідно до ч.1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Приймаючи до уваги те, що позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" про стягнення заборгованості в розмірі 149,00 грн. підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами, не спростовані відповідачем, суд вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно, на підставі ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" в особі, якою є Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до відповідача Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" про стягнення 149,00 грн. - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" (65012, м. Одеса, Французький б-р, буд.9, кв.61, код ЄДРПОУ 34319465) на користь Публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" (02100, м. Київ, б-р Верховної Ради, 7, код ЄДРПОУ 21574573) суму заборгованості за договором банківського рахунку №3-2800/265551 від 27.11.2013р. у сумі 149 (сто сорок дев'ять) грн. 00 коп.

3. Стягнути з Приватного підприємства "ТРАНСАВАНГАРД" (65012, м. Одеса, Французький б-р, буд.9, кв.61, код ЄДРПОУ 34319465) до Державного бюджету України (одержувач: ГУ ДКС України в Одеській області, код ЄДРПОУ 37607526, рахунок №31210206783008, банк одержувача: ГУ ДКС України в Одеській області, МФО 828011, код бюджетної класифікації 22030001, символ звітності банку 206, код ЄДРПОУ господарського суду Одеської області 03499997) судовий збір в сумі 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 17 лютого 2015 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення13.02.2015
Оприлюднено19.02.2015
Номер документу42746558
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/244/15-г

Рішення від 13.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 23.01.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні