Рішення
від 13.02.2015 по справі 195/117/15-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/117/15-ц

2/195/134/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.02.2015 року смт. Томаківка Дніпропетровської області Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Кондус Л.А., при секретарі - Горват Н.Є.,

за участю прокурора - Шкуро Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом прокурора Томаківського району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 на захист інтересів держави в особі комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» про стягнення з останнього шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 3456 гривень 75 копійок, мотивуючи наступним.

Вказана медична установа є бюджетною організацією, фінансування якої здійснюється з обласного бюджету.

Витрати, здійснені вищевказаною медичною установою на лікування громадян потерпілих від злочину призводить до значних витрат бюджету, що створює значне навантаження на бюджет та ускладнює процес безкоштовного лікування осіб, які цього потребують за рахунок держави, чим завдається істотна шкода державним інтересам.

Відповідно до п. 2 ст. 121 Конституції України на прокуратуру покладається представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначе них законом.

Підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних або інших державних інтересів внаслідок протиправних дій чи бездіяльності фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Рішенням Конституційного Суду України від 8 квітня 1999 р. № 3-рп / 99 визначено, що оскільки "інтереси держави" є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних або інших інтересів держави, обґрунтовує необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Згідно зі ст. 45 ЦПК України прокурор здійснює у суді представництво інтересів громадянина або держави в порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами, і може здійснювати представництво на будь-якій стадії цивільного процесу.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав і просить суд задовольнити їх в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, але подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, при цьому зазначив, що проти позову не заперечує.

КЗ «Томаківська ЦРЛ» ДОР» надано суду клопотання про слухання справи без присутності їхнього представника.

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши письмові докази, заслухавши прокурора, вважає, що визнання позову відповідачем, не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» представництво прокуратурою інтересів держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів держави у випадках, визначених законом.

Згідно вироку Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 19.06.2013 року по кримінальному провадженню № 12013040590000291 ОСОБА_1 було засуджено за ч. 1 ст. 121 КК України до 5 (п'ять) років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням строком на 3 (три) роки та покладено обов'язки, передбачені п.п. 2,3,4 ч. 1 ст. 76 КК України.

Як встановлено в судовому засіданні, 26.03.2013 року близько 21.00 години ОСОБА_1 разом зі своєю співмешканкою ОСОБА_2 знаходилися в дворі домоволодіння, розташованого по АДРЕСА_1 де в ході розмови між останніми виникла сварка, в ході якої у ОСОБА_1 виник злочинний умисел на завдання ОСОБА_2 тяжких тілесних ушкоджень.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілій, ОСОБА_1 26.03.2013 року близько 21 години 03 хвилини, будучи в стані алкогольного сп'яніння, продовжуючи виниклу на подвір'ї сварку, знаходячись в приміщенні будинку АДРЕСА_1 на ґрунті виниклих особистих неприязних стосунків, умисно наніс потерпілій ОСОБА_2 декілька (не менше двох) ударів кулаками обох рук по голові та тулубу, завдавши останній згідно висновку експерта № 153-Е від 22.05.2013 року тілесних ушкоджень у вигляді: тупої травми живота, 1-го підкапсульного розриву правої частки печінки по передній поверхні, який ускладнився утворенням масивної підкапсульної гематоми. Виявлене у ОСОБА_2 тілесне ушкодження за ознакою небезпеки для життя відноситься до тяжких тілесних ушкоджень.

Таким чином, своїми діями ОСОБА_1 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 121 КК України, а саме тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння.

У разі, коли при постановленні вироку рішення про відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, не було прийнято, стягнення їх провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом осіб, зазначених у частині першій цієї статті.

Згідно п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» № 11 від 07.07.1995 року, судам слід мати на увазі, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпіла від злочину ОСОБА_2 лікувалась протягом 11 ліжко-днів (з 28.03.2013 року по 07.04.2013 року) на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарняДніпропетровської обласної ради», яка є бюджетною установою і утримується за бюджетні кошти. На лікування ОСОБА_2 витрачено 3456 гривень 75 копійок, що підтверджується доданою до матеріалів справи довідкою комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» від 26.01.2015 року №62.

Положеннями ст.1166 ЦК України передбачено відшкодування матеріальної шкоди при наявності складу правопорушення: протиправних дій особи, заподіяння шкоди, причинний зв'язок між протиправною поведінкою і наслідками, вини особи, що причинили збиток.

Статтею 1206 ЦК України передбачено, що особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню та з відповідача належить стягнути на користь держави в особі Комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 3456,75 грн.

Відповідно до ч.3 ст.88 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір в сумі 243,60 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 13, 45, 11, 88, 209, 212-215 ЦПК України, ст.ст. 1166, 1206 ЦК України, ст. 36-1 Закону «Про прокуратуру», суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги прокурора Томаківського району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» до ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2, проживає за адресою: АДРЕСА_3 на користь держави в особі Комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 3456 грн. 75 коп. на р/р 35419026021975, МФО 805012 ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області ЄДРПОУ 01989450.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 243 грн. 60 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Томаківський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Л. А. Кондус

Дата ухвалення рішення13.02.2015
Оприлюднено24.02.2015
Номер документу42770229
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —195/117/15-ц

Рішення від 13.02.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 29.01.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні