Постанова
від 17.02.2015 по справі 821/352/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/352/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гомельчука С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до фермерського господарство "Михайлово" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (далі - позивач, УПФУ) звернулося до суду з позовом до фермерського господарства "Михайлово" (далі - відповідач, ФГ "Михайлово") про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Адміністративний позов обґрунтований тим, що у ФГ "Михайлово", працювали та вийшли на пенсію особи, які були зайняті повний робочий день на роботі зі шкідливими і важкими умовами праці на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. "б"-"3" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Відповідач зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку цим працівникам пільгових пенсій до 25- го числа кожного місяця, однак не виконує свого обов'язку добровільно, а тому УПФУ в Скадовському районі просить суд стягнути заборгованість по даних витратах за січень 2015 року в розмірі 1049 грн. 00 коп.

Представник позивача справу просив розглядати в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не з'явився, справу просив розглядати в порядку письмового провадження. До суду надав заперечення, відповідно до яких в задоволенні адміністративного позову просив відмовити. Заперечення обґрунтовані тим, що Законом України "Про пенсійне забезпечення" не відносить витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах до загальнообов'язкових платежів. Також зазначив, що Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено обов'язок стосовно відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком №1, а у позовній заяві викладені вимоги щодо відшкодування виплату та доставку пенсій особі, якій призначено пенсію відповідно до п. "ж". Крім того вказав, що вказані виплати здійснюються за рахунок Державного бюджету України, а не за рахунок Пенсійного Фонду. Також вважає, що розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах не є належним доказом понесення витрат.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Фермерське господарство "Михайлово" зареєстровано як юридична особа 14 жовтня 1994 року, у своїй діяльності використовує працю найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсії на пільгових умовах. Підставами для призначення відповідної пенсії є документи, що підтверджують спеціальний стаж: трудова книжка, а за відсутності запису у ній - уточнююча довідка, що видається підприємством, на якому працівник набув спеціальний стаж роботи. Зокрема, відповідачем підтверджено такий трудовий стаж стосовно його працівника - ОСОБА_1 (довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній), яким призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до п ."б" - "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до розділу XV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09 липня 2003 року №1058-ІV (далі - Закон № 1058-ІV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. №21-1 (далі - Інструкція) підприємства, що підтвердили наявність у працівника спеціального трудового стажу відповідно до записів у трудових книжках або виданих уточнюючих довідок, зобов'язані відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Підпункт 6.2 п.6 Інструкції вказує на те, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники, про що зазначено в п. 6.3 вказаної Інструкції.

Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР (далі - Закон № 400/97-ВР) передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачені ст.1 цього Закону (юридичні особи, які використовують працю найманих працівників), повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірах, встановлених ст.4 цього Закону, що визначається у відсотковому відношенні від об'єкта оподаткування, який передбачений ст.2 цього Закону.

Так, у відповідності до вимог Закону № 400/97-ВР, суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у 100 % розмірі від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п."б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Підпунктом 6.4 п. 6 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до частини 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону № 1058-ІV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди цим особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". Частиною 2 Прикінцевих положень Закону, який набрав чинності з 01.01.2004 р., збережено порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Тобто, діяв зазначений вище порядок відшкодування.

Законом України "Про внесення змін до податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо податкової реформи" від 28.12.2014 № 71-VIII внесено зміни до пункту 281.3 слова "фіксованого сільськогосподарського податку" замінити словами "єдиного податку четвертої групи". Таким чином, у підприємств, які були платниками фіксованого сільськогосподарського податку, з 01 січня 2015 року виникає обов'язок відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З матеріалів справи, а саме розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 2015 року, надісланого за юридичною адресою товариства, слідує, що ФГ "Михайлівське", повинно було відшкодувати УПФУ в Скадовському районі витрати за січень 2015 року на загальну суму 1049 грн. 00 коп.

За приписами пп. 6.8 п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Усупереч вимогам чинного законодавства відповідачем не здійснено погашення витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за вищевказаний період, що підтверджується розрахунком суми боргу, складеним УПФУ в Скадовському районі.

Відповідно до підпункту 9 п.4 Положення "Про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також у містах та районах", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 № 28-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 січня 2015 р. за № 41/26486 управління здійснює стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів.

Оскільки ФГ "Михайлово", як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівник якого вийшов на пенсію за віком на пільгових умовах, не виконало у добровільному порядку та у визначені законом строки свого обов'язку щодо внесення плати, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку йому пенсій у встановлених законом розмірах відшкодування, а тому заборгованість за січень 2015 року у сумі 1049 грн. 00 коп. належить до стягнення з відповідача.

Суд не приймає до уваги заперечення представника відповідача, оскільки вони ґрунтуються на помилковому тлумаченні чинного законодавства України.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати відповідно до ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 94, 128, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фермерського господарство "Михайлово", код ЄДРПОУ 21302018, на користь управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області, заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за січень 2015 року у сумі 1049 (одна тисяча сорок дев'ять) грн. 00 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Гомельчук С.В.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.02.2015
Оприлюднено23.02.2015
Номер документу42774388
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/352/15-а

Постанова від 17.02.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 04.02.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні