Вирок
від 23.01.2015 по справі 709/3446/14-к
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/3446/14-к

1-кп/709/20/15

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 січня 2015 року смт. Чорнобай

Чорнобаївський районний суд , в складі головуючого судді - ОСОБА_1

секретаря судового засідання - ОСОБА_2

Розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Чорнобай , матеріали кримінального провадження № 12013250280000356 порушеного за ознаками ст.246 КК України відносно ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Червонохиженці, Чорнобаївського району, Черкаської області, громадянин України, освіта середня, раніше не судимий, інвалід ІІІ групи, зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.246 КК України,

за участю сторони обвинувачення прокурора - ОСОБА_4

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 09.10.2014 року зранку вирішив об`їхати місцевий ліс для того, щоб знайти листяні дерева і зрубати їх для заготівлі на зиму для власних потреб.

З цією метою, він взяв із собою належну йому бензопилу марки «Штіль» і на власному автомобілі марки «ВАЗ-2107», поїхав оглянути лісові масиви. Повернувши на автодорозі сполучення с. Мельники-с. Чехівка вліво ,біля приміщення Чехівського психоневрологічного інтернату, він проїхав близько 2 км. по ґрунтовій дорозі і на краю лісового масиву побачив дерева породи акація висотою близько до 20 м. Зупинивши автомобіль, він вийшов із автомобіля і за допомогою вищезгаданої бензопили марки «Штіль» спиляв 11 дерев породи акація різного діаметру від 20 до 50 см.

Оскільки від гілок і розпиляв їх на частини довжиною по 2,5-2,8 м. Зробивши це, він залишив їх на місці поїхав в с. Чехівка, Чорнобаївського району, де близько 14 год. 00 хв. заїхав до місцевих знайомих чоловіків гр.гр. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та запропонував їм за гроші допомогти йому погрузити вищезгадані колоди на причеп трактора. Перед цим він зателефонував до свого знайомого гр. ОСОБА_7 , жителя с. Крутьки, Чорнобаївського району, у власності якого є трактор марки «Т-25» із причепом, якому також запропонував за гроші перевезти вищезгадані колоди дерев до нього додому. Всі вищезгадані чоловіки погодились, при цьому вони всі питали у нього чи це все законно. У відповідь він їм сказав, що все законно і йому на вирубку дерев дано дозвіл місцевим лісовим господарством. Після цього він разом із гр.гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 поїхали до лісового масиву, де знаходились спиляні ним дерева. Зайшовши в середину лісового масиву, він разом із вищезгаданими чоловіками почали виносити колоди та складати неподалік від ґрунтової дороги. Коли вони винесли всі колоди та склали їх на купу, то він сказав чоловікам, щоб вони залишались на місці, а сам поїхав зустріти гр. ОСОБА_7 на тракторі на автодорозі сполучення с. Мельники-с. Чехівка, Чорнобаївського району. Зустрівши гр. ОСОБА_7 на тракторі, він провів його на місце, де знаходились колоди дерев. Коли трактор зупинився біля купи із колодами дерев, то він разом із гр.гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 почали завантажувати вищезгадані колоди дерев на причіп трактора. Завантаживши повний причіп, він на власному автомобілі та трактор поїхали розвантажуватись до нього додому. Оскільки в трактора причіп піднімається автоматично, то гр.гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_10 залишились на місці біля лісового масиву. Розвантаживши причіп із колодами дерева на території його домоволодіння, вони повернулись знову до лісового масиву для того, щоб завантажити залишки колод. Коли вони завантажили близько половини причепу, то до них під`їхав на автомобілі чоловік на ім`я ОСОБА_11 , який як він знає є лісничим та почав питати у них, що тут відбувається. Після цього через деякий час до них під`їхали керівництво лісового господарства та працівники міліції.

Як під час досудового слідства так і в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 визнав себе винним в повному обсязі та пояснив суду,що дійсно 09.10.2014 року зранку вирішив об`їхати місцевий ліс для того, щоб знайти листяні дерева і зрубати їх для заготівлі на зиму для власних потреб.З цією метою, він взяв із собою належну йому бензопилу марки «Штіль» і на власному автомобілі марки «ВАЗ-2107», поїхав оглянути лісові масиви. Повернувши на автодорозі сполучення АДРЕСА_2 вліво ,біля приміщення Чехівського психоневрологічного інтернату, він проїхав близько 2 км. по ґрунтовій дорозі і на краю лісового масиву побачив дерева породи акація висотою близько до 20 м. Зупинивши автомобіль, він вийшов із автомобіля і за допомогою вищезгаданої бензопили марки «Штіль» спиляв 11 дерев породи акація,які розробивши став перевозити частинами до свого домогосподарства ,але був затриманий керівництвом лісництва та працівниками міліції.

Заявив клопотання не досліджувати обставин справи , оскільки вони ним не оспорюються. Присутній в судовому засіданні прокурор підтримав дане клопотання та просить його задовольнити .

Враховуючи наявне клопотання, думку прокурора суд визнав не доцільним досліджувати докази стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються , допитав обвинуваченого по обставинах скоєного правопорушення при цьому суд переконався, що останній правильно розуміє зміст обставин справи викладених в обвинувальному акті і сумніву у добровільності та істинності його позиції у суду не має. Обвинуваченому розяснено ,що при відмові від дослідження доказів щодо фактичних обставин справи останній буде позбавлений можливості оспорювати дані обставини в апеляційному порядку але обвинувачений наполіг на істинності даної позиції ,а прокурор погодився з клопотанням обвинуваченого про недоцільність дослідження в судовому засіданні обставин скоєння кримінального правопорушення ,які визнаються ним в повному обсязі.

Суд кваліфікує дії ОСОБА_3 за ст.246 КК України ,як вчинення незаконної порубки дерев у лісі ,що заподіяло істотну шкоду .

Представник потерпілого КЛП-Ліс, в судове засідання не з`явився .Керівництвом підприємства подано клопотання про розгляд справи без участі їх представника.

Оцінюючи зібрані, перевірені та досліджені в порядку ч.3 ст.349 КПК України докази в їх сукупності відповідно до ст.94 КПК України, суд вважає їх достатніми для доведеності вини обвинуваченого в скоєнні правопорушення передбаченого ст.246 КК України і при призначенні покарання вважає необхідним та достатнім, з метою недопущення скоєння ним нових злочинів та перевиховання обвинуваченого, призначити йому покарання в межах санкції даної статті .

Обставинами ,що помякшують покарання ОСОБА_3 у відповідності до ст.66 КК України суд вважає щире каяття обвинуваченого та активне сприяння розкриттю злочину

Обставин ,що у відповідності до ст.67 КК України обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлено.

Враховуючи обставини справи особу винного який вперше притягується до кримінальної відповідальності ,засуджує свою неправомірну поведінку ,наявність на утриманні онко хворої дружини ,що підтверджено довідкою МСЕК ,відсутність обставин ,що обтяжують покарання суд вважає про можливе та доцільне виправлення обвинуваченого з випробуванням.

По справі прокурором заявлено цивільний позов який підлягає до задоволення за рахунок засудженого .

Судові витрати по справі відсутні.

Накладений арешт на транспортний засіб засудженого підлягає до скасування так ,як судом не встановлено наміру засудженого ухилятись від відшкодування заподіяних збитків та в зв`язку з наявністю на утриманні в останнього онкохворої дружини ,яка перебуває на обліку у обласному Черкаському лікувальному закладі та потребує постійного нагляду і лікування.

Питання речових доказів вирішено у відповідності до ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.366-370,373,374 КПК України суд

ЗАСУДИВ:

Визнати ОСОБА_3 винним у вчиненні злочину передбаченого ст.246 КК України та призначити йому покарання за цією статтею у вигляді- 2 роки позбавлення волі з конфіскацією незаконно добутого.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробувально іспитовим строком на- 1 рік.

На підставі п.2-3 ст.76 К.К України, зобовязати ОСОБА_3 не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи , повідомляти даний орган в разі зміни місця проживання .

Стягнути з ОСОБА_3 ,жителя АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь комунального лісогосподарського підприємства ,,Чорнобай Ліс,, смт.Чорнобай вул..Горького р/р.26003702737923,МФО 380805, АТ.,, ІНФОРМАЦІЯ_2 ,, , код ЄДРПОУ-31211587 збитки в розмірі - 31824гр.85 коп.

Речові докази частина попиляної деревини ,що знаходиться на зберіганні в обвинуваченого під розписку /ас.-20 / та представника ,,КЛП-Ліс,, /ас.-15/,повернути власнику Комунальному лісогосподарському підприємству ,,Чорнобай-Ліс,,.

Накладений арешт на легковий автомобіль ВАЗ-2107,2008 року випуску державний реєстраційний номер НОМЕР_2 -скасувати.

Міру запобіжного заходу засудженому залишити попередню, особисте зобов`язання до вступу вироку в законну силу.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду м.Черкаси , через районний суд на протязі 30 днів з часу його проголошення.

Суддя Чорнобаївського

районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу42810110
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —709/3446/14-к

Ухвала від 29.01.2016

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Калашник С. І.

Ухвала від 19.12.2014

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Калашник С. І.

Ухвала від 29.12.2014

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Калашник С. І.

Ухвала від 19.02.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончарук І. М.

Вирок від 23.01.2015

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Калашник С. І.

Ухвала від 04.02.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончарук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні