Постанова
від 23.02.2015 по справі 807/79/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2015 рокум. Ужгород№ 807/79/15

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І.

при секретарі судового засідання - Шмідзен І.Ю.

за участю: представники сторін в судове засідання не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Приватного підприємства "Інтер - Євро - Сервіс" про стягнення заборгованості у сумі 25216,96 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 23 лютого 2015 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова в повному обсязі складена 24 лютого 2015 року.

Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області (далі - позивач, УПФУ в м. Ужгороді) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства "Інтер - Євро - Сервіс" (далі - відповідач, ПП "Інтер - Євро - Сервіс"), яким просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 25216,96 грн. зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

23 лютого 2015 року суду надано клопотання представника позивача (діє на підставі довіреності УПФУ в м. Ужгороді, копія якої додана до клопотання), якою просить провести розгляд справи за його відсутності та у відповідності до ст.122 КАС України, розгляд проведено за відсутності представника позивача, на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Відповідач заперечення проти позову суду не надав, явку представника в судове засідання року не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений судом про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідно наявного в матеріалах справи Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, ПП "Інтер - Євро - Сервіс" зареєстроване за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Володимирська, 63/7, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду. Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа розглядається за відсутності представника відповідача на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи , всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі, виходячи з наступного:

ПП "Інтер - Євро - Сервіс" зареєстроване як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року № 400/97-ВР, та з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-IV (з наступними змінами та доповненнями, в редакції Закону чинній на час виникнення спірних правовідносин, далі - Закон 1058) та ним були порушені вимоги ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у зв'язку з чим утворилась заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 25216,96 грн.

Відповідно до п. 1 ст. 1 та ст. 3 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року № 400, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності. Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17, ч.3 ст. 18 і ч. 6 ст. 20 Закону 1058, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України у порядку, встановленому цим Законом. Перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі у безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг).

Відповідачем, в порушення п.6 ст.17 Закону 1058, не сплачено самостійно нараховану суму страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у зв'язку з чим наявна заборгованість зі сплати страхових внесків (недоїмки) до управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді, яка підтверджується карткою особового рахунку страхувальника юридичної особи або фізичної особи, яка має найманих працівників.

Частиною 2 ст. 106 Закону 1058 встановлено, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відтак, за несвоєчасну сплату страхових внесків, у відповідності до п.9 ст. 106 Закону 1058, до ПП "Інтер - Євро - Сервіс" застосовано фінансові санкції у розмірі 2290,37 грн. та нарахована пеня у розмірі 22926,59 грн., про що винесено рішення від 16.10.2014 року № 242 (яке платником не оскаржено).

Згідно п.8.2. Iнструкцiї про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція), органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки, якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

Пунктом 7 розділу VIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 8 липня 2010 року за № 2464-VI (діє з 1 січня 2011 року, далі - Закон 2464) встановлено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

За наведених обставин, позовні вимоги обґрунтовані, заявлені відповідно до чинного законодавства, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав, направлена судова кореспонденція повернута з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання", втім, з наявного в матеріалах справи Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, ПП "Інтер - Євро - Сервіс" зареєстроване за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Володимирська, 63/7, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду) та підлягають до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України та в зв'язку з відсутністю судових витрат відповідача, судові витрати з відповідача не стягуються та за рахунок бюджету не компенсуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Приватного підприємства "Інтер - Євро - Сервіс" про стягнення заборгованості у сумі 25216,96 грн. - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Інтер - Євро - Сервіс" (Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Володимирського, 63 кв. 7 код 34022488) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді (Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Швабська, 12 Б код 20449653) заборгованість у сумі 25216,96 грн. (двадцять п'ять тисяч двісті шістнадцять гривень дев'яносто шість копійок) із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя С.І. Рейті

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.02.2015
Оприлюднено26.02.2015
Номер документу42822691
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/79/15

Ухвала від 05.09.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 27.08.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 09.08.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 01.08.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 27.01.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 23.02.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 23.02.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 21.01.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні