Рішення
від 23.02.2015 по справі 916/4931/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" лютого 2015 р.Справа № 916/4931/14 Господарський суд Одеської області у складі судді Лічмана Л.В.,

секретар судового засідання Бєлих К.В.,

за участю представників сторін:

від позивача: Кришталевич Е.Г.,

від відповідача: не з'явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Приватної організації „Українська ліга авторських і суміжних прав" до Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова Галерея" про стягнення 31361,63 грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 09.12.2014 р. прийнято позовну заяву Приватної організації „Українська ліга авторських і суміжних прав", порушено провадження у справі № 916/4931/14 та призначено її до розгляду в засіданні суду на 24.12.2014 р.

За правилами ст.77 ГПК України в судовому засіданні 24.12.2014 р. розгляд справи відкладено на 26.01.2015 р., у судовому засіданні 26.01.2015 р. - на 09.02.2015 р., у судовому засіданні 09.02.2015 р. - на 23.02.2015 р.

Позивач повідомлений про час і місце засідань господарського суду, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення та розписками його представника.

Ухвали господарського суду Одеської області про порушення провадження по справі та відкладення розгляду справи, надіслані на адресу відповідача, зазначену у витязі з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернулись до суду з відмітками поштової установи про те, що закінчився термін зберігання та товариство не зареєстроване. Ухвали господарського суду Одеської області про відкладення розгляду справи, надіслані на адреси засновників відповідача, зазначені у витязі з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернулись до суду з відмітками поштової установи про закінчення терміну зберігання.

З урахуванням викладеного та того, що на господарський суд обов'язок з розшуку сторін не покладено, Товариство з обмеженою відповідальністю „Торгова Галерея" вважається належним чином повідомленим про час і місце проведення судових засідань.

Згідно із приписами ст.85 ГПК України в судовому засіданні 23.02.2015 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Приватна організація „Українська ліга авторських і суміжних прав" (далі - ПО „УЛАСП") звернулась до господарського суду Одеської області з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова Галерея" (далі - ТОВ „Торгова Галерея") 31361,63 грн. заборгованості, з яких: 26000,00 грн. основного боргу за період з листопада 2013 р. по листопад 2014 р., 417,87 грн. 3% річних, 3014,24 грн. інфляційних нарахувань та 1929,52 грн. пені, вказуючи на неналежну оплату відповідачем, передбаченої договором від 01.01.2013 р. № КБР-112/01/13 винагороди (роялті) за використання невиключної ліцензії на публічне виконання музичних творів.

Обґрунтовуючи позов, ПО „УЛАСП" посилається на положення ст.ст.526,610,612,625 ЦК України, ст.ст.193,230,231,232 ГК України, названий вище договір з додатками тощо.

ТОВ „Торгова Галерея" відзив на позовну заяву не подало, а, відтак, розгляд справи здійснено в порядку ст.75 ГПК України за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника ПО „УЛАСП", перевіривши обґрунтованість його доводів, господарський суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

01.01.2013 р. між ПО „УЛАСП" (УЛАСП) та ТОВ „Торгова Галерея" (Користувач) укладено договір № КБР-112/01/13 (Договір), за умовами якого Користувач здійснює виконання в комерційній діяльності музичних творів (Твори), а УЛАСП надає Користувачу на умовах, визначених цим Договором, дозвіл (невиключне право) на таке використання, в т.ч. усіх необхідних майнових прав для використання Творів, а також здійснює збір винагороди (роялті). Користувач зобов'язується виплачувати винагороду (роялті) УЛАСП відповідно до даного Договору та Закону (п.2.1 Договору). Користувач зобов'язується перерахувати на поточний рахунок УЛАСП винагороду (роялті), узгоджену сторонами у відповідних додатках до цього Договору, не пізніше ніж за 5 (п'ять) днів до початку місяця, за який здійснюється платіж, після чого надати УЛАСП акт про виплату роялті згідно п.2.5 даного Договору (п.2.3 Договору). Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 01.01.2014 р., а в частині невиконаних фінансових зобов'язань, фінансових санкцій та будь-яких інших зобов'язань до їх повного виконання (п.5.1 Договору). У випадку, якщо жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про припинення дії Договору протягом місяця до настання зазначеної в п.5.1 дати припинення дії Договору, дія Договору вважається подовженою на той самий строк і на тих же умовах... (п.5.2 Договору).

У додатку № 1 до Договору зазначено заклади, в яких Користувач здійснює публічне виконання Творів, а саме: „Харлей рок кафе" та „Хуторець коло моря" в м. Одесі.

Додатком № 2 до Договору передбачено, що сторонами погоджено наступний розмір щомісячної винагороди (роялті) за використання Творів - фіксована ставка 1000,00 грн. за кожен заклад Користувача, зазначений у відповідних додатках до Договору. Загальна сума щомісячної винагороди з дня набуття чинності Договору становить 2000,00 грн.

Договір, який продовжив строк дії на 2014 рік згідно п.5.2 Договору, та додатки до нього підписано уповноваженими представниками та скріплено печатками контрагентів.

Вказуючи на наявність у ТОВ „Торгова Галерея" заборгованості за Договором, ПО „УЛАСП" звернулась до господарського суду Одеської області з позовною заявою у рамках провадження у даній справі.

Згідно із приписами ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За правилами ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст.530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін)...

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Аналогічні положення містяться в ч.ч.1,7 ст.193 ГК України, в яких визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом; не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно ст.1109 ЦК України: за ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог цього Кодексу та іншого закону (ч.1); у ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об'єкта права інтелектуальної власності (конкретні права, що надаються за договором, способи використання зазначеного об'єкта, територія та строк, на які надаються права, тощо), розмір, порядок і строки виплати плати за використання об'єкта права інтелектуальної власності, а також інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір (ч.3); вважається, що за ліцензійним договором надається невиключна ліцензія, якщо інше не встановлено ліцензійним договором (ч.4).

Господарський суд, проаналізувавши наведені вище норми матеріального права в аспекті спірних правовідносин, зазначає, що між сторонами виникли господарські зобов'язання, підставою яких є письмовий ліцензійний Договір.

При цьому ПО „УЛАСП" виконано взяті на себе обов'язки та надано ТОВ „Торгова Галерея" невиключну ліцензію на використання музичних творів у період з листопада 2013 р. по листопад 2014 р.

В свою чергу ТОВ „Торгова Галерея" в порушення приписів ст.ст.525,526,610,612,629,1109 ЦК України та умов Договору не оплатило вартість використання об'єкта права інтелектуальної власності в сумі 26000,00 грн., не зважаючи на те, що строк виконання відповідних зобов'язань згідно ч.1 ст.530 ЦК України, п.2.3 Договору настав.

Враховуючи викладене, вимоги в частині стягнення основного боргу слід задовольнити.

Згідно ч.1 ст.548 ЦК України виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом. В силу ч.1 ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою (штраф, пеня).

В ст.549 ЦК України надано визначення неустойки (штрафу, пені), під якою слід розуміти грошову суму або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

За змістом п.3 ч.1 ст.611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

У разі прострочення Користувачем виконання грошового зобов'язання по Договору, УЛАСП має право нарахувати пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у відповідний період за кожен день такого прострочення (п.2.6 Договору).

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З огляду на підтвердження матеріалами справи факту невиконання відповідачем зобов'язань за Договором у сумі 26000,00 грн. з нього належить стягнути:

- 1909,38 грн. пені, з яких: за листопад 2013 р. (з 27.10.2013 р. по 24.04.2014 р.) - 131,51 грн.; за грудень 2013 р. (з 26.11.2013 р. по 24.05.2014 р.) - 141,37 грн.; за січень 2014 р. (з 27.12.2013 р. по 24.06.2014 р.) - 151,56 грн.; за лютий 2014 р. (з 27.01.2014 р. по 24.07.2014 р.) - 163,34 грн.; за березень 2014 р. (з 25.02.2014 р. по 24.08.2014 р.) - 185,15 грн.; за квітень 2014 р. (з 27.03.2014 р. по 24.09.2014 р.) - 206,25 грн.; за травень 2014 р. (з 26.04.2014 р. по 24.10.2014 р.) - 222,36 грн.; за червень 2014 р. (з 27.05.2014 р. по 10.11.2014 р.) - 213,37 грн.; за липень 2014 р. (з 26.06.2014 р. по 10.11.2014 р.) - 182,14 грн.; за серпень 2014 р. (з 27.07.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 141,10 грн.; за вересень 2014 р. (з 27.08.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 98,63 грн.; за жовтень 2014 р. (з 26.09.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 57,53 грн.; за листопад 2014 р. (з 27.10.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 15,07 грн.;

- 414,59 грн. 3% річних, з яких: за листопад 2013 р. (з 27.10.2013 р. по 06.11.2014 р.) - 61,81 грн.; за грудень 2013 р. (з 26.11.2013 р. по 06.11.2014 р.) - 56,88 грн.; за січень 2014 р. (з 27.12.2013 р. по 06.11.2014 р.) - 51,78 грн.; за лютий 2014 р. (з 27.01.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 46,69 грн.; за березень 2014 р. (з 25.02.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 41,92 грн.; за квітень 2014 р. (з 27.03.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 36,99 грн.; за травень 2014 р. (з 26.04.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 32,05 грн.; за червень 2014 р. (з 27.05.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 26,96 грн.; за липень 2014 р. (з 26.06.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 22,03 грн.; за серпень 2014 р. (з 27.07.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 16,93 грн.; за вересень 2014 р. (з 27.08.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 11,84 грн.; за жовтень 2014 р. (з 26.09.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 6,90 грн.; за листопад 2014 р. (з 27.10.2014 р. по 06.11.2014 р.) - 1,81 грн.;

- 3014,24 грн. інфляційних нарахувань, з яких: 396,12 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з листопада 2013 р. по жовтень 2014 р.; 391,34 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з грудня 2013 р. по жовтень 2014 р.; 379,44 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з січня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 374,69 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з лютого 2014 р. по жовтень 2014 р.; 360,53 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з березня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 309,72 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з квітня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 235,93 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з травня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 154,08 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з червня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 132,75 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з липня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 124,25 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з серпня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 107,39 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за період з вересня 2014 р. по жовтень 2014 р.; 48,00 грн. нараховано на суму 2000,00 грн. за жовтень 2014 р.

Таким чином, вимоги про стягнення інфляційних втрат задовольняються судом повністю, а про стягнення пені та 3% річних - частково через невірне визначення в розрахунку ціни позову першого дня прострочення відповідно до п.2.3 Договору.

На підставі ст.49 ГПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.33,34,43,44-49,82-85 ГПК України, вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова Галерея" (65014, м. Одеса, Приморський р-н, пляж Ланжерон, буд. 1-А; код 35303257) на користь Приватної організації „Українська ліга авторських і суміжних прав" (02100, м. Київ, Дніпровський р-н, вул. Бажова, буд. 15/20; код 37396233, п/р 26002010052452 в АТ „Укрексімбанк" в м. Києві, МФО 322313) 26000/двадцять шість тисяч/ грн. 00 коп. основного боргу, 414/чотириста чотирнадцять/ грн. 59 коп. 3% річних, 1909/одна тисяча дев'ятсот дев'ять/ грн. 38 коп. пені, 3014/три тисячі чотирнадцять/ грн. 24 коп. інфляційних нарахувань та 1825/одна тисяча вісімсот двадцять п'ять/ грн. 64 коп. судового збору.

В решті позову відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання і може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення підписано 26 лютого 2015 р.

Суддя Л.В. Лічман

Дата ухвалення рішення23.02.2015
Оприлюднено02.03.2015
Номер документу42863826
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4931/14

Рішення від 23.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 09.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 26.01.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 24.12.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні