Постанова
від 24.02.2015 по справі 915/1554/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" лютого 2015 р.Справа № 915/1554/14 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Бєляновського В.В.,

суддів : Мишкіної М.А.,

Будішевської Л.О.

при секретарі - Шитря О.М.

за участю представників:

від прокуратури: Закернична І.П.

від Березанської районної державної адміністрації: не з'явився

від Коблевської сільської ради: не з'явився

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні

апеляційну скаргу заступника прокурора Миколаївської області

на рішення господарського суду Миколаївської області

від 09 грудня 2014р.

по справі № 915/1554/14

за позовом : заступника прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації Миколаївської області та Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Агродар-ВТ»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державного підприємства "Очаківське лісомисливське господарство"

про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну ділянку

ВСТАНОВИЛА:

У вересні 2014 року заступник прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації Миколаївської області та Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області звернувся до господарського суду Миколаївської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агродар-ВТ» про дострокове розірвання договору оренди землі від 21.06.2010 року, укладеного між Березанською райдержадміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю «Гостехстрой» (на даний час ТОВ «Агродар-ВТ»), зареєстрованого у Березанському районному відділі Миколаївської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" за № 041048600022 від 05.07.2010 року, та зобов'язання відповідача повернути територіальній громаді в особі Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області земельну ділянку загальною площею 0,99 га (кадастровий номер 4820982200:10:000:0029), нормативною грошовою оцінкою 616 090,67 грн., розташовану в селі Коблеве Березанського району Миколаївської області у стані, в якому її одержано в оренду.

В обґрунтування пред'явлених вимог заступник прокурора посилався на те, що всупереч вимогам законодавства умови договору відповідачем не виконуються, з моменту укладення договору відповідачем жодного разу не сплачувалася орендна плата. ТОВ "Гостехстрой" не стало на облік як платник окремого виду податку (плата за землю), не надало копію договору до податкового органу, не надало жодного разу податкову декларацію з орендної плати за землю. Заборгованість по орендній платі з червня 2010р. становить 308045,38 грн. Згідно інформації відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції від 24.07.2014р. ТОВ "Гостехстрой" 16.10.2013р. змінило найменування на ТОВ "Агродар-ВТ".

Відзив на позовну заяву від сторін не надходив.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 23.10.2014 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача залучено ДП "Очаківське лісомисливське господарство", яке у письмових поясненнях просило задовольнити позов посилаючись на те, що у Плані до договору дострокової оренди терміном на 49 років земельної ділянки, наданої ТОВ "Гостехстрой" для комерційного використання під розміщення котеджних будинків в межах Коблівської сільської ради, не має будь якої прив'язки до місцевості, а тому не можливо точно визначитися в якому саме місці земельна ділянка знаходиться, та як вона розташована на плані лісонасаджень Коблівської сільської ради. Конфігурація і площа земельної ділянки, яка визначена у Плані до договору, не відповідає матеріалам, що є в наявності у ДП "Очаківське ЛМГ" відносно ТОВ "Гостехстрой", а саме - не відповідає Плану відводу від 08.04.2008 року земельної ділянка Держлісфонду. Матеріалами справи підтверджують що земельна ділянка, що надана в оренду ТОВ "Гостехстрой" фактично вилучена із земель постійного користування ДП "Очаківське лісомисливське господарство".

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 09.12.2014 року (суддя Оленяш Е.М.) в позові відмовлено з мотивів необґрунтованості позовних вимог.

Судове рішення мотивоване тим, що договір оренди землі від 21.06.2010р.укладений між Березанською РДА та ТОВ "Гостехстрой" (на даний час ТОВ "Агродар-ВТ") , припинив свою дію на підставі закону у зв'язку з добровільною відмовою орендаря від права користування земельною ділянкою. Добровільна відмова орендаря була прийнята орендодавцем шляхом прийняття відповідного розпорядження, яким земельну ділянку вилучено у орендаря. Судом також взято до уваги, що станом на 01.01.2012р. спірна земельна ділянка була передана до земель запасу (земель, не наданих у власність або користування).

Господарський суд дійшов висновку про безпідставність позовної вимоги про розірвання договору оренди земельної ділянки у зв'язку з несплатою орендарем орендних платежів, оскільки земельна ділянка була вилучена у орендаря та зарахована до земель запасу, а відповідний договір оренди землі припинив свою дію на підставі п "а" ч. 1 ст. 141 ЗК України, ч. 2 ст. 31 ЗУ "Про оренду землі", п. 31, 32 договору, а також про безпідставність вимоги про зобов'язання відповідача повернути земельну ділянку, оскільки відповідне право позивача Коблівської сільської ради відповідачем не порушено.

Судом не прийнято в якості належного доказу витяг з Державного земельного кадастру, створений 04.12.2014р. за результатами переоформлення обмінного файлу, з якого вбачається, що земельна ділянка кадастровий номер 4820982200:10:000:0029 перебуває в оренді у ТОВ "Гостехстрой", оскільки відомості які містяться в ньому суперечать матеріалам справи.

В апеляційній скарзі заступник прокурора Миколаївської області просить зазначене рішення господарського суду скасувати та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити повністю. Апеляційна скарга обґрунтована неповним з'ясуванням обставин справи, порушенням норм матеріального та процесуального права. При цьому скаржник вказує те, що посилання суду на п. "а" ч. 1 ст. 141 ЗК України, стосовно того,що добровільна відмова від права користування земельною ділянкою є підставою припинення права користування земельною ділянкою, є помилковим, оскільки вказане не свідчить про розірвання договору оренди земельної ділянки, так як відмова від правочину та розірвання договору вчиняється у такій самій формі, в якій було вчинено правочин, що розривається (ч. 3 ст. 241, ст. 654 ЦК України). Відповідачем не надано доказів на підтвердження факту укладення угоди про припинення (розірвання) договору оренди між райдержадміністрацією та товариством, скасування запису про його державну реєстрацію у Державному реєстрі земель. Відповідно до витягу з Державного земельного кадастру, створеного 04.12.2014р., спірна земельна ділянка з кадастровим номером 4820982200:10:000:0029 перебуває в оренді ТОВ "Гостехстрой" та відноситься до земель житлової та громадської забудови, і неприйняття судом в якості належного доказу цього витягу є безпідставним. Також, поза увагою суду залишилися допущені ТОВ "Гостехстрой" порушення податкового та земельного законодавства.

Відзиви на апеляційну скаргу від інших учасників судового процесу не надходили.

Про день, час і місце розгляду апеляційної скарги прокурор, сторони та третя особа заздалегідь були повідомлені належним чином, проте сторони та третя особа не скористалися наданим законом правом на участь своїх представників в засіданні суду. Нез'явлення представників сторін та третьої особи в судове засідання не перешкоджає розгляду апеляційної скарги за наявними в справі матеріалами.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, вислухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваного рішення, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як свідчать вбачається з матеріалів справи та встановлено місцевим господарським судом, 21.06.2010 року між Березанською районною державною адміністрацією (орендодавець) та ТОВ "Гостехстрой" (орендар) було укладено договір оренди землі, зареєстрований у Березанському районному реєстраційному відділі Миколаївської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2010р. за № 041048600022, за умовами якого орендодавець відповідно до розпорядження голови Березанської районної державної адміністрації № 473 від 15.06.2010р., за актом приймання - передачі передав, а орендар прийняв в оренду строком на 49 років земельну ділянку загальною площею 0,99га, кадастровий номер 4820982200:10:000:0029, для комерційного використання під розміщення котеджних будинків, із земель державного підприємства "Очаківське ЛМГ", за межами населеного пункту в межах території Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області.

Згідно з п. 3 договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 616090,67 грн.

Пунктом 7 договору визначено, що орендна плата за земельну ділянку справляється виключно у грошовій формі (у гривнях). Розмір орендної плати становить 73930,88 грн. на рік, відповідно до розрахунку, затвердженого розпорядженням голови райдержадміністрації від 21.06.2010р. № 503. Вноситься орендна плата орендарем до Коблівської сільської ради щомісяця не пізніше 30 числа місяця наступного за звітним.

Коблівська сільська рада листом від 25.09.2014р. № 917 повідомила заступника прокурора Березанського району про те, що заборгованість ТОВ "Гостехстрой" за вказаним договором оренди землі становить 308045,38 грн., яка утворилася з червня 2010р. (орендарем не здійснено жодного платежу зі сплати орендної плати).

Посилаючись на те, що у зв'язку з систематичною несплатою у встановлений строк та у визначеному розмірі орендної плати відповідач порушив інтереси держави, заступник прокурора звернувся до господарського суду з даним позовом.

Вказуючи відповідачем ТОВ "Агродар-ВТ" заступник прокурора керувався інформацією відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Миколаївського МУЮ від 24.07.2014р., згідно з якою ТОВ "Гостехстрой" 16.10.2013 року змінило своє найменування на ТОВ "Агродар-ВТ".

Приймаючи рішення про відмову в задоволенні позову місцевий господарський суд виходив із того, що за заявою ТОВ "Гортехстрой" від 09.12.2011р. № 597-01-8-39-11 головою Березанської райдержадміністрації було прийнято розпорядження від 30.12.2011р. № 905 "Про припинення права користування земельною ділянкою", яким припинено право користування ТОВ "Гостехстрой" спірною земельною ділянкою загальною площею 0,99га у зв'язку з добровільною відмовою. На підставі вказаного розпорядження спірна земельна ділянка станом на 01.01.2012р. була вилучена у ТОВ "Гортехстрой" та повернута до земель державної власності, що підтверджується даними витягу з форми 6-зем звіту про наявність та розподіл земель по угіддях, категоріях та землекористувачах Березанського району Миколаївської області, наданого відділом Держземагенства у Березанському районі Миколаївської області.

За таких обставин господарський суд дійшов висновку, що спірний договір оренди землі від 21.06.2010р. припинив свою дію на підставі закону у зв'язку з добровільною відмовою орендаря від права користування земельною ділянкою, яка була прийнята орендодавцем шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Колегія суддів погоджується з такими висновками місцевого суду з огляду на таке.

Частиною 1 ст. 31 ЗУ "Про оренду землі" визначено невичерпний перелік випадків припинення договору оренди землі та частиною 2 цієї статті встановлено, що договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Пунктом "а" ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України (в редакції чинній на момент прийняття Березанською райдержадміністрацією розпорядження) передбачено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою.

Судом першої інстанції установлено, і це підтверджується матеріалами справи, що 09.12.2011 року ТОВ "Гостехстрой" звернулося до голови Березанської райдержадміністрації (орендодавця) з заявою № 597-01-8-39-11, в якій виклало прохання припинити право користування спірною земельною ділянкою та розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений 21.06.2010 року між сторонами.

На підставі цієї заяви головою Березанської райдержадміністрації було прийнято розпорядження від 30.12.2011р. № 905 "Про припинення права користування земельною ділянкою", яким припинено право користування земельною ділянкою ТОВ "Гостехстрой" площею 0,99га для комерційного використання під розміщення котеджних будинків за межами населеного пункту в межах території Коблівської сільської ради Березанського району в зв'язку з добровільною відмовою; рекомендовано ТОВ "Гостехстрой" розірвати договір оренди земельної ділянки площею 0,99га укладений 21.06.2010р., зареєстрований у Березанському районному відділі Миколаївської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" за №041048600021 від 05.07.2010р. відповідно до діючого законодавства; відповідну земельну ділянку переведено до земель державної власності (запасу); рекомендовано відділу Держкомзему у Березанському районі внести зміни у звіт "Про наявність та розподіл земель по категоріях, угіддях та землекористувачами Березанського району.

Як вбачається з витягу з форми 6-зем звіту про наявність та розподіл земель по угіддях, категоріях та землекористувачах Березанського району Миколаївської області від 13.11.2014р. № 01-32-182, наданого відділом Держземагенства у Березанському районі Миколаївської області, станом на 01.01.2012 року земельна ділянка кадастровий номер 4820982200:10:000:0029 площею 0,99 га, надана для комерційного використання під розміщення котеджних будинків, розташованна в межах території с. Коблево Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області в межах населеного пункту та вилучена у ТОВ "Гостехстрой" на підставі розпорядження Березанської районної державної адміністрації від 30.12.2011 року № 905, рахується в землях державної власності, які не надані у власність або постійне користування (запасу) (шифр рядка 93, 96).

Відповідно до наказу Державного комітету статистики України № 377 від 05.11.1998 року «Про затвердження форм державної статистичної звітності з земельних ресурсів та Інструкції з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми NN 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем)» Звіт за формою N 6-зем складається за станом на 1січня кожного року і включає два розділи: землі, які входять до адміністративно-територіальних одиниць (розділ перший), у тому числі в межах населених пунктів (розділ другий).

У рядку 93 ураховуються дані про землі запасу та землі, не надані у власність та постійне користування в межах населених пунктів, які іще не надані у тимчасове користування; дані рядка складаються із суми рядків 94-97.

У рядку 96 ураховуються дані про землі, не надані у власність або постійне користування в межах населених пунктів, а саме: землі, не передані у власність або не надані у користування, а також землі, право власності на які або користування якими припинене відповідно до статей 27, 28 Земельного кодексу України. Зазначені землі призначені для передання у власність або надання у користування.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 ЗК України земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб, можуть перебувати у запасі.

За таких обставин, відповідно до ч. 1, 2 ст. 31 ЗУ "Про оренду землі", п. "а"ч.1 ст. 141 ЗК України господарський суд першої інстанції дійшов правильного та обґрунтованого висновку, що спірний договір оренди землі від 21.06.2010р., укладений між Березанською райдержадміністрацією та ТОВ "Гостехстрой" припинив свою дію на підставі закону у зв'язку з добровільною відмовою орендаря від права користування земельною ділянкою. Добровільна відмова була прийнята орендодавцем шляхом прийняття відповідного розпорядження, яким земельну ділянку вилучено у орендаря.

Станом на 01.01.2012 року спірна земельна ділянка була переведена до земель запасу.

Належних доказів, які б свідчили про те, що між сторонами залишилися будь - які неврегульовані питання, пов'язані з неналежним виконанням зобов'язань за спірним договором оренди землі, і в тому числі щодо сплати орендної плати, заступником прокурора до суду не подано і таких доказів в матеріалах справи не міститься.

Отже, місцевий господарський суд правильно визнав безпідставною вимогу про дострокове розірвання договору оренди землі у зв'язку з несплатою орендної плати, оскільки на момент звернення заступника прокурора до суду з цим позовом орендні відносини між сторонами вже були припиненні, а спірна земельна ділянка вилучена та зарахована до земель державної власності.

Та обставина, що між сторонами не було укладено додаткової угоди про розірвання договору оренди землі та не складено акту приймання-передачі земельної ділянки, на що вказує скаржник, не спростовує факту припинення договору оренди за згодою обох сторін та повернення земельної ділянки до земель державної власності.

Будь - яких претензій від Березанської райдержадміністрації до ТОВ "Гостехстрой" щодо неналежного виконання умов договору оренди землі, невиконання розпорядження від 30.11.2011р. № 905 тощо не надходило, що спростовує посилання заступника прокурора на порушене право Березанської райдержадміністрації та необхідність його захисту поданням даного позову.

Оскільки спірна земельна ділянка була вилучена у відповідача та станом на 01.01.2012 року зарахована до земель запасу, то вимога про зобов'язання відповідача повернути земельну ділянку територіальній громаді Коблівської сільської ради також правомірно визнано судом безпідставною.

З урахуванням наведених правових положень та встановлених обставин даної справи, колегія суддів вважає доводи викладені скаржником в апеляційній скарзі необґрунтованими, оскільки вони спростовуються зібраними по справі доказами та не відповідають вимогам закону, що регулює спірні правовідносини. За таких обставин колегія суддів не знаходить законних підстав для повного чи часткового задоволення вимог апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене колегія суддів приходить до висновку, що судом першої інстанції було повно та всебічно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, надано їм належну правову оцінку та винесено рішення з дотриманням норм матеріального і процесуального права, що дає підстави для залишення його без змін.

Керуючись ст. ст. 99, 101-105 ГПК України, Одеський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Миколаївської області від 09 грудня 2014 року у справі № 915/1554/14 залишити без змін, а апеляційну скаргу заступника прокурора Миколаївської області - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Повна постанова складена 25.02.2015р.

Головуючий суддя: Бєляновський В.В.

Судді: Мишкіна М.А.

Будішевська Л.О.

Дата ухвалення рішення24.02.2015
Оприлюднено02.03.2015
Номер документу42863878
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1554/14

Постанова від 24.02.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 19.01.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Рішення від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 29.09.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні