Постанова
від 25.02.2015 по справі 803/244/15-а
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2015 року Справа № 803/244/15-a

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Андрусенко О. О.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Ратнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Волинській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекс Волинь Вуд» про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі,

ВСТАНОВИВ:

У позовній заяві та у заяві про уточнення позовних вимог від 24.02.2015 року Ратнівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Волинській області (далі - Ратнівська ОДПІ) просить надати дозвіл на погашення податкового боргу у розмірі 49936,95 грн. за рахунок майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекс Волинь Вуд» (далі - ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд»), що перебуває в податковій заставі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що станом на 09.02.2015 року за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 49936,95 грн. Позивачем в установлені законом строки вживались заходи щодо стягнення заборгованості, однак вони не призвели до погашення податкового боргу відповідачем. У зв'язку з неможливістю стягнути суму податкового боргу з готівкових коштів позивач просить надати дозвіл на погашення суми податкового боргу у розмірі 49936,95 грн. за рахунок майна ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд», що перебуває у податковій заставі.

Представник позивача в судове засідання не прибув, надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, хоча відповідач належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового розгляду даної справи.

Відповідно до частини четвертої статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно з частиною шостою статті 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи в судовому засіданні, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Як передбачено частиною першою статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оскільки від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності, відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи, дану справу можливо розглянути і вирішити на основі наявних матеріалів, тому суд приходить до висновку, що судовий розгляд даної справи необхідно здійснювати в порядку письмового провадження, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами.

Дослідивши подані суду письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд» зареєстроване 29.11.2005 року як юридична особа Камінь-Каширською районною державною адміністрацією, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 393684. Відповідач 01.12.2005 року за № 45 року взятий на облік як платник податків в Камінь-Каширській міжрайонній держаній податковій інспекції, що підтверджується довідкою про взяття на облік платника податків від 24.03.2008 року № 9.

Згідно із пунктом 14.1.175. статті 14 Податкового кодексу України (далі - ПК України) податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 16.1 статті 16, пунктом 36.1 статті 36, пунктом 38.1 статті 38 ПК України передбачено, що платники податків зобов'язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом; податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом; виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

З матеріалів справи, зокрема, із копії зворотнього боку облікової картки платника податку ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд», вбачається, що станом на 31.12.2014 року за відповідачем рахується податковий борг по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 80 400,69 грн., який виник внаслідок несплати узгоджених податкових зобов'язань згідно податкових декларацій з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2013 та 2014 роки. Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 04.12.2013 року надано дозвіл на погашення всієї суми податкового боргу в розмірі 30463,74 грн. за рахунок майна ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд», що перебуває у податковій заставі. Таким чином, заборгованість ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд» по орендній платі з юридичних осіб, на яку судом не надано дозволу на погашення боргу за рахунок майна відповідача, становить 49936,95 грн.

Відповідно до пунктів 87.1, 87.2 статті 87 ПК України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно з пунктами 88.1 та 88.2 статті 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Відповідно до підпункту 89.1.1., пункту 89.3 статті 89 ПК України право податкової застави виникає у разі: несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Разом з тим, відповідно до пунктів 95.1 та 95.2 статті 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем здійснювались заходи щодо погашення податкового боргу шляхом надіслання податкової вимоги від 13.11.2012 року № 15. Крім того, судом встановлено, що на підставі рішення заступника начальника - начальника Камінь-Каширського відділення Ратнівської ОДПІ від 08.11.2013 року № 1 про опис майна в податкову заставу податковим керуючим проведено опис майна боржника, про що складено акт опису майна від 10.02.2015 року № 1. Дане обтяження було включено у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, що стверджується Витягом із відповідного реєстру від 13.02.2015 року № 33609089.

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 20.11.2014 року в адміністративній справі № 803/2309/14 задоволено позовні вимоги Ратнівської ОДПІ, стягнуто з рахунків ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд» податковий борг у сумі 41989,71 грн. Контролюючим органом вжито заходів щодо стягнення податкового боргу з рахунків платника у банках в порядку, визначеному Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Національного банку України від 21.01.2004 року № 22, шляхом надіслання 04.12.2014 року інкасових доручень (розпоряджень) № 44557-03 та № 44558-03. Однак, дані документи були провернуті установами банків без виконання у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках відповідача.

Крім того, з Інформаційних довідок з Реєстру прав власності на нерухоме майно слідує, що майно, передане в податкову заставу згідно акту опису майна від 10.02.2015 року, належить на праві власності відповідачу.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу у розмірі 49936,95 грн. за рахунок майна ТзОВ «Укрекс Волинь Вуд», що перебуває в податковій заставі є правомірними та підлягають до задоволення.

Керуючись частиною шостою статті 128, статтею 163 Кодексу адміністративного судочинства України та на підставі Податкового кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу в розмірі 49936 (сорок дев'ять тисяч дев'ятсот тридцять шість) гривень 95 копійок за рахунок майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрекс Волинь Вуд» (44500, Волинська область, місто Камінь-Каширський, вулиця Ковельська, будинок 119А, код ЄДРПОУ 33580092), що перебуває у податковій заставі.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Головуючий-суддя О. О. Андрусенко

Дата ухвалення рішення25.02.2015
Оприлюднено03.03.2015
Номер документу42866478
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/244/15-а

Ухвала від 13.02.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Постанова від 25.02.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні