Постанова
від 24.02.2015 по справі п/811/372/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2015 року Справа №П/811/372/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Момонт Г.М. розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді адміністративну справу

за позовом : Управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі Кіровоградської області

до відповідача : Публічного акціонерного товариства «Пересувна механізована колона-68»

про стягнення заборгованості,

за участю :

секретаря судового засідання - Дегтярьов Д.В.,

представників :

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився.

Управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі Кіровоградської області звернулося з позовом до Публічного акціонерного товариства «Пересувна механізована колона-68» про стягнення заборгованості із витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах у сумі 7 012,10 грн.

Представники позивача та відповідача в судове засідання не з'явився, про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, що підтверджується рекомендованими повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.16, 17).

У відповідності до ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши подані позивачем документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч.1 ст.15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058-ІV платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Згідно з абз.2 п.1 ч.1 ст.14 вказаного Закону, страхувальниками та відповідно платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи-підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

У відповідності до п.2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року N21-1 (далі за текстом - Інструкція).

Згідно з п.6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до пп.6.4 п.6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

На підставі пп.6.7 п.6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З аналізу зазначених норм судом встановлено, що витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» відшкодовуються роботодавцем.

Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 2015 року заборгованість відповідача з витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком №2 за січень 2015 року становить 7 012,10 грн. (а.с.7).

Відповідачем заборгованість в розмірі 7 012,10 грн. у встановлені строки не сплачено, що підтверджується довідкою Управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі від 19.02.2015 р. №1303/02-31 (а.с.19).

Враховуючи те, що відповідачем не надано доказів сплати заборгованості із виплати та доставки пенсій призначених на пільгових умовах за списком №2 за січень 2015 року у сумі 7 012,10 грн. або інших доказів в обґрунтування її відсутності, суд вважає позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі Кіровоградської області такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Пересувна механізована колона-68», код ЄДРПОУ 01034538 (27505, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Комарова, 110 А) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі Кіровоградської області заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком №2 за січень 2015 року в сумі 7 012,10 грн. (сім тисяч дванадцять грн. 10 коп.).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня одержання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Г.М. Момонт

Дата ухвалення рішення24.02.2015
Оприлюднено04.03.2015
Номер документу42885056
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/372/15

Постанова від 24.02.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні