Ухвала
від 27.02.2015 по справі 286/892/15-ц
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/892/15-ц

УХВАЛА

27 лютого 2015 року

Суддя Овруцького районного суду Житомирської області Першко О. О. , розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до відповідача ОСОБА_2, в якій просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Зазначена заява не відповідає вимогам ст.119 ЦПК України.

Відповідно до ч.2-5 ст. 119 ЦПК України позовна заява повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі;

3) зміст позовних вимог;

4) ціну позову щодо вимог майнового характеру;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

7) перелік документів, що додаються до заяви.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання.

Позовна заява повинна відповідати іншим вимогам, встановленим законом.

До позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Так, в позовній заяві відповідачем зазначений ОСОБА_2, проте відомості про його місце проживання (перебування) не вказані, а вказано лише, що ОСОБА_2 відбуває покарання у Райківській виправній колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області в с. Райки, Бердичівського району Житомирської області, колонія №73.

Разом з тим, згідно ч.1 ст. 109 ЦПК України позови до фізичної особи пред'являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування.

У відповідності до Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 березня 2013 року №3 « Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ » питання про підсудність справ визначається ЦПК, зокрема: главою 1 розділу III - щодо справ позовного провадження; розділом IV - щодо справ окремого провадження. Якщо інше не встановлено ЦПК, позови пред'являються: до фізичної особи - до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування. При вирішенні зазначених питань суди також мають враховувати роз'яснення, що містяться в Рішенні Конституційного Суду України від 14 листопада 2001 року № 15-рп/2001 (справа щодо прописки). Не є місцем проживання фізичної особи місце, в якому вона знаходиться під вартою у вигляді запобіжного заходу, місце, в якому особа відбуває покарання у виді позбавлення волі за вироком суду, місце, в якому особа знаходиться на стаціонарному лікуванні. Позови до таких осіб пред'являються за останнім місцем проживання до взяття під варту чи до поміщення до медичного закладу.

Таким чином, позивачу необхідно вказати місце проживання ОСОБА_2 та обґрунтувати підстави подання позову саме до Овруцького районного суду Житомирської області.

В обґрунтування позовних вимог позивачем вказано, що відповідач не виконує батьківських обов'язків відносно малолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, але не зазначено доказів на підтвердження таких обставин. Зокрема, позовна заява не містить відомостей про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача згідно висновку органу опіки та піклування.

Також, суд роз'яснює, що при розгляді цивільної справи щодо позбавлення батьківських прав обов'язковою є участь органу опіки та піклування (ч.5 ст.19 Сімейного кодексу України).

Крім того, до позову не додано документу про сплату судового збору або доказів на підтвердження звільнення від його сплати.

Згідно ч.1 ст.3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору для даної вимоги (позовної заяви немайнового характеру) встановлюється у розмірі 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, яку позивач повинен сплатити за подання до суду заяви.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 01.01.2015 року розмір мінімальної заробітної плати становить 1218 грн.

В разі, якщо позивач не має пільг щодо сплати судового збору, судовий збір має бути сплачений в розмірі 243,60 грн. та перерахований за реквізитами: отримувач коштів - УДКСУ у Овруцькому районі, 22030000 ; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37940663; банк отримувача - ГУДКСУ у Житомирській області ; код банку отримувача (МФО) - 811039; рахунок отримувача - 31215206700426; код класифікації доходів бюджету - 22030000; призначення платежу - судовий збір, за позовом ОСОБА_1, Овруцький районний суд Житомирської області, код ЄДРПОУ 02896176.

За вказаних обставин заяву слід залишити без руху для виправлення недоліків, а саме позивачу необхідно вказати місце проживання ОСОБА_2, обґрунтувати підстави подання позову до Овруцького районного суду, обґрунтувати вимогу позбавлення батьківських прав та зазначити докази, що підтверджують вказані обставини, а також здійснити оплату судового збору чи подати докази на підтвердження звільнення від його сплати.

Керуючись ст. 119, 121 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав залишити без руху і надати позивачу строк для виправлення недоліків протягом 5 днів з дня отримання нею копії ухвали судді.

Копію ухвали направити позивачу.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву буде визнано неподаною та повернуто позивачу зі всіма доданими документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ : О. О. Першко

Дата ухвалення рішення27.02.2015
Оприлюднено06.03.2015
Номер документу42930846
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —286/892/15-ц

Ухвала від 30.03.2015

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Першко О. О.

Ухвала від 27.02.2015

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні