Постанова
від 04.03.2015 по справі 807/103/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

04 березня 2015 рокум. Ужгород№ 807/103/15

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С. А.

при секретарі судових засідань - Приходько Т.В.

сторони в судове засідання не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області до Державного підприємства «Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання» про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного підприємства «Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання» про стягнення заборгованості.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що станом на день звернення до суду із даним адміністративним позовом за відповідачем рахується заборгованість в сумі 1020,00 грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, проте на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутності за наявними матеріалами справи, позовні вимоги підтримує у повному обсязі з мотивів наведених у позовній заяві, просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача, будучи належним чином повідомленими про день, час та місце проведення судового розгляду у засідання не з'явився та не повідомив суд про причини неявки, заперечень проти позовних вимог не подав.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом в ході судового розгляду та вбачається із матеріалів даної адміністративної справи Державне підприємство Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання являється платником страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058, який набув чинності з 01.01.2004року (надалі - Закон №1058 від 09.07.2003р).

Згідно ст.4 п.1 Закону № 400/97 - BP від 26.06.97р. для платників збору, визначених 1 та п.2 статті 1 цього Закону (а саме суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, юридичних та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників) встановлюються ставки збору об"єкта оподаткування визначеного п.1 ст.2 цього Закону ( суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плата та тих заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які зазначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" ( 108/95-ВР ), виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги у зв'язку тимчасовою непрацездатністю).

Відповідно до п.1 ст.14 Закону №1058 від 09.07.2003 р. роботодавці - юридичні і фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю фізичні осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачені законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру - являються страхувальниками, тому, відповідно до ст.15 Закону 1058 від 09.07.2003 р. вони платниками страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України зобов'язані сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

П.4 ч. 2 ст. 17 Закону України № 1058 зазначено: страхувальник зобов'язані подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та формою, встановленими Пенсійним фондом.

Відповідно до п. 9.3.5. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України розробленою відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" ( 1058-15 ) (далі - Закон) Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" ( 400/97-ВР) затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 - За неподання несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності передбаченої законодавством, до органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за заповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому складається, рішення, за формою згідно з додатком 17 та/або додатком 17а цієї Інструкції. Абзац другий підпункту 9.3.5 пункту 9.3 розділу 9 із змінам внесеними згідно з Постановою Пенсійного фонду N 9-4 ( z0366-10 ) від 11.05.2010 року .

Підставою для прийняття відповідних рішень є акт про зазначене порушення складений у довільній формі, або акт перевірки. Абзац третій підпункту 93.5 п. 93 розділу 9 в редакції Постанови Пенсійного фонду N 9-4 ( z0366-10 ) від 11.053010 року.

Відповідальність за порушення передбачена п.5 ч.9 ст.106 Закону України X» 1058 - за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку і іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ДП ЗВВО подала відомості про застраховану особу за звітній: 2004 рік, 2005 рік, 2006 рік, 2007рік, 2008 рік та І квартал 2010 року подав звіти до системи персоніфікованого обліку "Індивідуальні відомості про застраховану особу".

В зв'язку з проведенням позапланової перевірки спеціалістом відділу контрольно - перевірочної роботи складено Акт № 155 від 23 липня 2014 року результатом якої встановлено порушення п.5 ч. 9 ст. 106 Закону України № 1058, а саме подання недостовірних індивідуальних відомостей по застрахованій особі.

А отже, у відповідності до п 5 ч. 9 ст.106 ЗУ № 1058 до ДП ЗВВО було винесе рішення про застосування фінансової санкції рішення № 202 від 23.07.2014 р., на суму 1020,00 грн.

Станом на 15.12.2014 року ДП ЗВВО перед управлінням Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області має заборгованість в сумі 1 020,00 грн..

Та у відповідності до ч. 14 ст.106 Закону України №1058 - рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою, десятою цієї статті, є виконавчим документом.

Згідно до ч. 15 от. 106 Закону № 1058 - строк давності щодо стягнення недоїмки, пені га штрафів не застосовується.

Враховуючи, що ненадходження вказаної суми до Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій, мають місце підстави для звернення до суду з заявою для захисту інтересів держави в особі управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідачем станом на день розгляду даної адміністративної справи не надано суду доказів про сплату вказаної заборгованості в добровільному порядку, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими, підтвердженими належними та допустимими доказами, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області до Державного підприємства «Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання» про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства «Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання» (90531, Закарпатська область, Тячівський район, смт. Дубове, вул. Заводська, 8, ідентифікаційний код - 14310804) на користь Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області заборгованість в сумі 1020,00 грн. (одна тисяча двадцять гривень).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя C.А. Гебеш

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.03.2015
Оприлюднено10.03.2015
Номер документу42967744
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/103/15

Ухвала від 03.07.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 23.01.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Постанова від 04.03.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні