Рішення
від 02.03.2015 по справі 196/59/15-ц
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02.03.2015

УКРАЇНА

Справа № 196/59/15-ц

№ провадження 2/196/123/2015

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2015 року смт. Царичанка Дніпропетровської області

Царичанський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого - судді Бойка Ю.О., при секретарі Бережній О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Юр"ївської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області про визнання права власності за набувальною давністю,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Царичанського районного суду з позовом, предмет якого складають наступні вимоги: - визнати за ОСОБА_1 право власності на будинок АДРЕСА_1 Дніпропетровської області з господарськими будівлями та спорудами за набувальною давністю, посилаючись на приписи статті 344 Цивільного кодексу України.

На обґрунтування своїх вимог позивач вказав, що на початку 1980 року він приїхав працювати в колгосп ім. Ватутіна Царичанського району Дніпропетровської області, де згодом правлінням колгоспу було виділено будинки для проживання сім"ям. Поскільки на той час він вже був одружений, то також отримав будинок за АДРЕСА_1 На засіданні правління колгоспу працівникам в урочистій обстановці було вручено ключі від будинків, і вони всі вселились у свої будинки, жили в них, вже й діти повиростали.

Коли колгосп став розпадатись, він став розпитувати про документи на будинок, але як виявилось у багатьох документів на будинки, видані колгоспом, не було. Вони з жінкою довго розмовляли і прийшли до висновку про необхідність оформити документи на будинок.

В грудні 2014 року він оформив право власності на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд розміром 0,25 га, але право власності на житловий будинок він оформити не зміг.

З 1984 року він з дружиною ОСОБА_2 проживають у вказаному будинку, сплачували і за електроенергію і за використаний газ, що можуть підтвердити свідки ОСОБА_3, ОСОБА_4, які являються їхніми сусідами. Тобто, з 1984 року він відкрито і безперервно користується житловим будинком.11.10.2013 року КП "Царичанське БТІ" ДОР" було виготовлено технічний паспорт на житловий будинок по АДРЕСА_1

Таким чином, позивач відкрито та безперервно володіє житловим будинком АДРЕСА_1 Царичанського району Дніпропетровської області, починаючи з 1984 року. Загальний строк набувальної давності перевищує десять років і складає більше 30 років.

В судове засідання позивач не з"явився. Надав суду заяву з проханням про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача в судове засідання, також, не з"явився. Від голови Юр"ївської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області Підопригори М.І. на адресу суду надійшла заява з проханням про розгляд справи в їхню відсутність, позовні вимоги визнають повністю.

Згідно ч. 4 ст. 174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Приписами ч.ч.1, 2, 4 ст.344 ЦК України встановлено, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є.

Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Перевіривши справу, вивчивши надані сторонами документи, з'ясувавши правову позицію відповідача, даючи оцінку доказам у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі на підставі ст.ст. 15, 16, 20, 328, 344 Цивільного кодексу України.

Судом встановлено, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Обставини, викладені в позовній заяві, визнані відповідачем та знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду.

Із встановлених обставин випливає, що між сторонами існують правові відносини щодо набуття права власності за набувальною давністю на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1, до яких повинні бути застосовані ст.ст. 328, 344 ч.ч. 1, 2, 4 Цивільного кодексу України.

Юридична доля нерухомого майна на час розгляду справи залишається невизначеною.

Понесені позивачем судові витрати згідно приписів ст. 88 Цивільного процесуального кодексу України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача. Документально підтвердженими є витрати позивача зі сплати судового збору в розмірі 574,50 грн. (а.с.1).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 11, 60, 174, 208, 209, 213-215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Визнання позову відповідачем прийняти.

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1, за набувальною давністю.

Набуте ОСОБА_1 за рішенням суду право власності на нерухоме майно за набувальною давністю виникає з моменту державної реєстрації.

Стягнути з Юр"ївської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області (і.к. 04338196) на користь ОСОБА_1 понесені ним судові витрати в розмірі 574,50 грн.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Дніпропетровської області через Царичанський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Царичанського районного суду Ю.О.БОЙКО

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.03.2015
Оприлюднено12.03.2015
Номер документу42970866
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —196/59/15-ц

Рішення від 02.03.2015

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

Ухвала від 02.02.2015

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

Ухвала від 22.01.2015

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні