Постанова
від 26.02.2015 по справі 807/4123/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

26 лютого 2015 рокум. Ужгород№ 807/4123/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Скраль Т.В.

при секретарі - Стенавській А.М.,

за участю сторін:

позивача: Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області - представник в судове засідання не з"явився;

відповідача: Дочірнє підприємство "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" - представник в судове засідання не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

24 грудня 2014 року, позивач - Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" про стягнення заборгованості.

26 лютого 2015 року , судом замінено відповідача у відповідності до вимог ст. 52 КАС України на Дочірнє підприємством Закарпатська спеціалізоване управління "СТАЛЬКОНСТРУКЦІЯ №121" ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЦЕНТРСТАЛЬКОНСТРУКЦІЯ", код ЄДРПОУ 05427128, що стверджується спеціальним витягом із ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців станом на 25.02.2015 року, зареєстрованого за адресою: 88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Огарьова, буд. 15, (а.с. 45-47).

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем за даним позо вом підлягало відшкодуванню Пенсійному фонду 100 відсотків фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день у нього на роботах з особливо важкими умовами праці за списком за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. За спірний період з жовтня по грудень 2014 року, згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються щомісяця на адресу відповідача підлягало відшкодуванню Пенсійному фонду 3135,10 грн. Станом на день подання цього позову відповідач не сплатив відповідну суму нарахованого зобов'язання, не оскаржив його у встановленому порядку, в результаті чого у нього виникла та станом на день звернення до суду рахується заборгованість у вказаному розмірі .

Представник позивача в позовній заяві просив суд що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглянути справу без його участі за наявними матеріалами справи.

У відповідності до ч.4 ст. 122 КАС України , особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідач заперечення проти позову не подав, у судове засідання не з'явився, свого представника в судові засідання не направляв, не повідомив суд про причини не прибуття, хоча повідомлявся належним чином про дату, час і місце розгляду даної справи. Судова повістка на адресу відповідача була направлена за адресою вказаною позивачем у позовній заяві. Кореспонденція направлена на адресу відповідача повернулася з відмітками " за зазначеною адресою не значиться " .

Згідно ч.11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суд у при чин, вважається , що така по вістка вручена належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

У відповідності до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтується позов, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судом, відповідачем за даним позовом, підлягало відшкодуванню Пенсійному фонду 100 відсотків фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день у нього на роботах з особливо важкими умовами праці за списком за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закон) в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12).

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій , що діяв до набрання чинності цим Законом (1058-15).

Порядок відшкодування підприємствами витрат па виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регламентується Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за N 64/8663. Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду. Встановлено єдиний порядок як для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) (по Списку 1) так і для пенсій призначених відповідно до пункту "б" зазначеної статті (по Списку 2) та інших видів пільгових пенсій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування. Розрахунок надсилається підприємству (платнику збору) раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Якщо ж настають обставини, що впливають на суму відшкодування підприємство повідомляється про такі зміни не пізніше ніж у місячний термін з моменту їх настання.

Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа. Отже, відповідний обов'язок підприємств не ставиться в залежність від наявності або відсутності коштів на підприємстві, фактичної діяльності або інших чинників.

Обов'язок підприємств (платників збору) відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в 100 процентному відношенні до таких витрат передбачається і положеннями Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97-ВР), де визначається об'єкт для нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а також його ставка.

Ці витрати відшкодовують підприємства незалежно від форм власності та господарювання. Якщо особа має пільговий стаж на кількох підприємствах, витрати покриваються цими підприємствами пропорційно до такого набутого у них стажу роботи.

Згідно з Тарифами на оплату послуг, пов 'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, затверджених Наказом Держкомзв'язку та інформатизації України № 166 від 22.07.2004 року (діючими у спірному періоді), розмір плати за виплату та доставку відповідних сум пенсій та грошової допомоги становлять для міста 0,79 %, для села 1,56 %.

В порушення наведених вище вимог чинного законодавства, Дочірнє підприємство Закарпатська спеціалізоване управління "СТАЛЬКОНСТРУКЦІЯ №121" ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЦЕНТРСТАЛЬКОНСТРУКЦІЯ" не відшкодовує виплачені громадянам пільгові пенсії та витрати на їх доставку.

Громадяни ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, у різні періоди працювали на підприємстві відповідача в шкідливих умовах праці повний робочий день, на роботах та за професіями, передбаченими Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. Це дало їм право на призначення пенсії відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Гр. ОСОБА_1, сума щомісячних витрат по відшкодуванню становить 1139,15 грн., з них ( жовтень - 339, 95 грн., листопад 339,95 грн., грудень - 459, 25 грн).

Гр. ОСОБА_2, сума щомісячних витрат по відшкодуванню становить 1 995, 95 грн. з них ( жовтень 628, 29 грн., листопад 642,02 грн., грудень 725, 64 грн.). Всього, за спірний період 3 135, 10 грн.

Відповідно до розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.2004 року за № 64/8663 відповідачу надсилались відповідні повідомлення в яких вказувалась підстава для нарахування зобов'язання, сума нарахованого органом Пенсійного фонду зобов'язання та окремо його розрахунок, а також порядок сплати виставлених сум збору ( а.с. 8-14).

За спірний період з жовтня по грудень 2014 року, згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються щомісяця на адресу відповідача підлягало відшкодуванню Пенсійному фонду 3135,10 грн. ( а.с.10-11, 13).

Станом на день подання цього позову відповідач не сплатив відповідну суму нарахованого зобов'язання, не оскаржив його у встановленому порядку, в результаті чого у нього виникла та станом на день звернення до суду рахується заборгованість у вказаному розмірі , що стверджується обґрунтованим розрахунком суми заборгованості ( а.с. 14).

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення.

Так як позивачем у даній справі є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - юридична особа, то в силу ч.4 ст. 94 КАС України судові витрати здійснені позивачем з відповідача не стягуються .

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 160,163,165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1.Позов Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "Стальконструкція 121" публічного акціонерного товариства "Центрстальконструкція" про стягнення заборгованості - задовольнити.

2.Стягнути з відповідача - Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "Стальконструкція 121" публічного акціонерного товариства "Центрстальконструкція" (код ЄДРПОУ 05427128, зареєстрованого за адресою: 88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Огарьова, буд. 15 ) на користь управління Пенсійного фонду в м. Ужгороді заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених по Списку 2 за спірний період в сумі 3 135,10 (три тисячі сто тридцять п"ять грн. , 10 коп.) гривень.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 02 березня 2015 року.

СуддяТ.В. Скраль

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.02.2015
Оприлюднено12.03.2015
Номер документу42988193
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/4123/14

Ухвала від 10.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 01.11.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 03.09.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 23.07.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 21.06.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

Ухвала від 07.06.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

Ухвала від 02.02.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 17.08.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Постанова від 26.02.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні