Постанова
від 26.02.2015 по справі 826/731/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 лютого 2015 року. 13:14 № 826/731/15

Окружний адміністративний суд м. Києва, у складі: судді Добрянської Я.І., секретаря судового засідання Корніюк А.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу:

за позовом Києво-Святошинського районного центру зайнятості

до ТОВ «СОС Сервіс Україна»

про стягнення коштів у розмірі 44 060,78 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Герук Т.Я.

від відповідача: Зозовський Д.В.

Відповідно до п. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України, в судовому засіданні 26.02.2014 р. проголошено вступну та резолютивну частину постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Києво -Святошинського районного центру зайнятості до відповідача ТОВ «СОС Сервіс Україна» про стягнення коштів у розмірі 44 060,78 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 22.01.2015 р., відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС України, суддею Добрянською Я.І. було відкрито скорочене провадження в адміністративній справі № 826/731/15 та запропоновано відповідачу у строк до 06.02.2015 року, або у десятиденний строк з дня одержання копії ухвали про відкриття скороченого провадження, надати суду письмові заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження, які наявні у відповідача.

За наслідками зазначеного, відповідачем 04.02.2015 р. до канцелярії суду було подано письмове заперечення на позовну заяву, в якому ТОВ «СОС Сервіс Україна» зазначає про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог щодо стягнення з нього коштів у розмірі 44 060,78 грн. та пропонує провести перевірку, щодо приховування відомостей ОСОБА_3, з приводу її працевлаштування на момент перебування її на обліку Києво-Святошинському РЦЗ.

Зважаючи на таке, відповідно до вимог ч. 4 ст. 183-2 КАС України, ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 06.02.2015 р. з метою з'ясування всіх фактичних обставин у справі, що будуть мати значення при вирішенні справи по суті, було призначено справу № 826/731/15 до розгляду в судовому засіданні із викликом сторін.

В судовому засіданні 26.02.2015 р. представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, з підстав, наведених у позовній заяві, та в судових дебатах просив суд:

- стягнути з відповідача ТОВ «СОС Сервіс Україна» на користь Києво-Святошинського районного центру зайнятості кошти в розмірі 44 060,78 коп. (сорок чотири тисячі шістдесят грн. 78 коп.).

У свою чергу представник відповідача в судовому засіданні 26.02.2015 року проти задоволення позовних вимог позивача заперечував повністю та в судових дебатах просив суд відмовити у позові з підстав, наведених у письмовому запереченні на позовну заяву.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з наявних матеріалів справи, ОСОБА_3 зареєструвалась в Києво-Святошинському районному центрі зайнятості (далі Києво-Святошинський РЦЗ) як така, що шукає роботу 06.02.2014 р.

Наказом Києво-Святошинського РЦЗ № НТ400206 від 06.02.2014 р. ОСОБА_3 був наданий статус безробітної та наказом № НТ1400213 від 13.02.2014 р. призначено виплату допомоги по безробіттю.

11.11.2014 р. ОСОБА_3 подано заяву від 10.11.2014 р. до Києво-Святошинського районного центру зайнятості про зняття її з обліку як безробітну.

На підставі поданої заяви та рішень суду Києво- Святошинським РЦЗ була припинена реєстрація, як безробітної, а також припинено виплату допомоги по безробіттю.

За період перебування на обліку у Києво-Святошинському РЦЗ як безробітної ОСОБА_3 було виплачено матеріального забезпечення на загальну суму 44 060,78 грн.

Наказом № 63/1к від 10.11.2014 р. на виконання рішення Апеляційного суду міста Києва по справі № 22-ц/796/7009/2014 від 26.06.2014, залишено без змін Вищим спеціалізованим судом України, ОСОБА_3 поновлено на роботі в ТОВ «СОС Сервіс Україна» на посаді заступника генерального директора з фінансової та адміністративної діяльності з 31.12.2013 р. з окладом згідно штатного розкладу.

10.11.2014 р., на підставі наказу № 63/1к, ОСОБА_3 було поновлено на посаді заступника генерального директора з фінансової та адміністративної діяльності ТОВ «СОС Сервіс Україна».

У зв'язку з поновленням ОСОБА_3 на посаді заступника генерального директора ТОВ «СОС Сервіс Україна», позивачем була надіслана претензія № 759 від 27.11.2014 р. з пропозицією останнього добровільно сплатити через установу банку на розрахунковий рахунок Києво-Святошинського РЦЗ суму коштів виплаченого матеріального забезпечення ОСОБА_3 за час перебування її на обліку як безробітної на загальну суму 44 060,78 грн.

13.01.2015 р. позивачем отримано відповідь на претензію, з якої вбачається, що відповідач не бажає в добровільному порядку сплатити до Києво-Святошинського РЦЗ суму коштів виплаченого матеріального забезпечення ОСОБА_3 за час перебування її на обліку як безробітної на загальну суму 44 060,78 грн.

Зважаючи на викладене, позивач звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва із позовом до відповідача ТОВ «СОС Сервіс Україна» про стягнення коштів у розмірі 44 060,78 грн.

Дослідивши наявні у справі докази, проаналізувавши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, а також врахувавши позицію судів вищих інстанцій з аналогічних спорів, Окружний адміністративний суд м. Києва дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог позивача, зважаючи зокрема на наступне.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст.1 Закону України «Про зайнятість населення» безробітний - особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

Пунктом 1 ч.1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути: особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.

Відповідно до ст. 14 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» державний нагляд у сфері страхування на випадок безробіття здійснюють центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, здійснює державний нагляд у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у частині забезпечення відповідності чинному законодавству рішень правління Фонду, у тому числі погодження структури органів цього Фонду, граничної чисельності працівників, схем їх посадових окладів, видатків на адміністративно-господарські витрати Фонду.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, має право безперешкодно здійснювати в адміністративних приміщеннях робочих органів виконавчої дирекції Фонду перевірки з питань призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення, передбачених загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб, ознайомлюватися під час перевірок з інформацією, документами і матеріалами та одержувати від Фонду необхідні для виконання повноважень копії або витяги з документів.

Посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у разі виявлення порушень прав застрахованих осіб вживають заходів відповідно до визначених законом повноважень.

Метою державного нагляду є контроль за дотриманням законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері страхування на випадок безробіття.

Страхувальники та страховик зобов'язані надавати посадовим особам органу державного нагляду документи, необхідні для здійснення ними контролю.

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» із роботодавця утримуються сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду.

Аналіз викладених норм свідчить про те, що право на допомогу по безробіттю мають особи, які визнані в установленому законодавством порядку безробітними та у разі поновлення цих осіб на роботі за рішенням суду роботодавець зобов'язаний сплатити всю суму виплаченого забезпечення центру зайнятості, в якому був зареєстрований безробітний, за весь період відвідування центру зайнятості цією особою.

Зважаючи на таке, суд приходить до висновку про наявність достатніх правових підстав для задоволення позовних вимог позивача.

Враховуючи викладене те, що відповідачем в добровільному порядку не виплачено на адресу позивача вказаної суми коштів, про що свідчить відсутність відповідних доказів в матеріалах справи та не заперечувалося відповідачем, суд приходить до висновку щодо обґрунтованості позовних вимог. А відтак, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Також, суд наголошує на тому, що позивач може захистити свої права та інтереси, шляхом стягнення надмірно сплачених сум з гр. ОСОБА_3

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, та керуючись ст.ст. 69-71, 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з ТОВ «СОС Сервіс Україна» (04053, м. Київ, вул. Артема, 40, код ЄДРПОУ 32073682) на користь Києво-Святошинського районного центру зайнятості (р/р № 37176304900356 УДКСУ у Києво-Святошинському районі, МФО 821018, код ЄДРПОУ 22201199) кошти у розмірі 44 060,82 грн. (сорок чотири тисячі шістдесят грн. 82 коп.).

Строк і порядок набрання судовим рішенням законної сили встановлені у статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.І. Добрянська

Дата складання та підписання постанови в повному обсязі - 05.03.2015 р.

Дата ухвалення рішення26.02.2015
Оприлюднено11.03.2015
Номер документу42992472
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/731/15

Ухвала від 06.02.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 07.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Ухвала від 19.03.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Постанова від 26.02.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 22.01.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні