Постанова
від 27.02.2015 по справі 808/129/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2015 року 15:10Справа № 808/129/15 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Садового І.В.

за участю секретаря судового засідання - Сірик К.Л.,

представника позивача: Ханіної Ю.В.,

представника відповідача: Самарської О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали адміністративної справи

за позовною заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Терра»

до: Реєстраційної служби Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області

про: визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

12.01.2015 Товариство з обмеженою відповідальністю «Терра» (далі - позивач) звернулося до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом до Реєстраційної служби Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області (далі - відповідач) про визнання протиправним та скасування рішення відповідача від 24.12.2014 про відмову у державній реєстрації іншого речового права право оренди земельної ділянки на земельну ділянку, що розташована: Запорізька область, Новомиколаївський район, Новомиколаївська селищна рада Новомиколаївського району Запорізької області, кадастровий номер земельної ділянки 2323655100:10:007:0007.

Ухвалою суду від 13.01.2015 позовну заяву було залишено без руху на підставі ст.108 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) для приведення її у відповідність до ст.106 КАС України.

Ухвалою суду від 04.02.2015 відкрито провадження в адміністративній справі №808/129/15, закінчено підготовче провадження та призначений судовий розгляд на 17.02.2015. У судовому засіданні оголошувалась перерва до 27.02.2015.

Розгляд справи здійснювався за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу «Камертон».

У судовому засіданні 27.02.2015 на підставі ст.160 КАС України судом проголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Позивач у судовому засіданні підтримав вимоги позовної заяви, з підстав, викладених у позові. Просить визнати протиправним та скасувати рішення відповідача від 24.12.2014 про відмову у державній реєстрації іншого речового права право оренди земельної ділянки на земельну ділянку, що розташована: Запорізька область, Новомиколаївський район, Новомиколаївська селищна рада Новомиколаївського району Запорізької області, кадастровий номер земельної ділянки 2323655100:10:007:0007. На обґрунтування позовних вимог зазначає, що право власності на спірну земельну ділянку орендодавця підтверджується державним актом про право приватної власності на землю серія IV-ЗП №07444, виданого головою Новомиколаївської райдержадміністрації 26.08.2003. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право власності на землю за №6337. 22.12.2014 позивач звернувся до відповідача з заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, а саме реєстрацію додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки, зареєстрованого в ЗРФ Центр ДЗК 08.09.2008 за №040827400204. 24.12.2014 позивач отримав рішення відповідача про відмову у державній реєстрації прав та їх обмежень, в якому зазначено, що подані документи не відповідають вимогам, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують. Вважає спірне рішення необґрунтованим та таким, що підлягає скасуванню. Просить позов задовольнити.

Відповідач не погодився з позовними вимогами з підстав, зазначених у наданих запереченнях на позов. Зазначає, що підставою для прийняття спірного рішення про відмову у державній реєстрації прав від 24.12.2014 стало те, що подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства. Надання в оренду земельних ділянок особистого селянського господарства юридичним особам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та подальша реєстрація права оренди на підставі таких договорів не відповідає нормам діючого законодавства. Вважає, що рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень №18288773, винесено державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області Бобком В.Є. 24.12.2014 у відповідності до вимог законодавства про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та відповідно, посилання позивача щодо визнання протиправним зазначеного рішення та його скасування є безпідставним. Просить у задоволенні позову відмовити у повному обсязі.

Як вбачається з матеріалів справи, 16.10.2007 між громадянином ОСОБА_4 (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю «Терра», в особі директора Павелко Миколи Олександровича (орендар) укладено договір оренди землі. Згідно з предметом договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області загальною площею 6,29 га. Зазначений договір оренди земельної ділянки зареєстровано у ЗРФ Центр ДЗК 08 вересня 2008 року за №040827400204.

22 грудня 2014 року позивач звернувся в реєстраційну службу Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області з заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, а саме про реєстрацію додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки, зареєстрованого в ЗРФ Центр ДЗК 08 вересня 2008 року за №040827400204. Земельна ділянка площею 6,29 га кадастровий номер 2323655100:10:007:0007 розташована на території Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області. Право власності на земельну ділянку орендодавця підтверджується державним актом про право приватної власності на землю серія IV-ЗП №07444, виданого головою Новомиколаївської райдержадміністрації 26 серпня 2003 року. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право власності на землю за №6337.

24 грудня 2014 року позивач отримав рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Бобко Віталія Євгенійовича про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень, в якому зазначено, що подані документи не відповідають вимогам, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують, а саме:

-відповідно до ч.3 ст.1 Закону України «Про особисте селянське господарство» діяльність пов'язана з веденям особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності;

-відповідно до ч.1 ст.93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності;

-відповідно до ч.3 ст.22 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування:

а) громадянам - для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

б) сільськогосподарським підприємствам - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

-відповідно до ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Не погодившись з наданим рішенням про відмову позивач звернувся до суду з даним позовом.

Оцінивши представлені докази у їх сукупності вважаю, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень» від 01.07.2004 №1952-ІV державний реєстратор прав на нерухоме майно встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями.

Як встановлено матеріалами справи, підставою для прийняття відповідачем спірного рішення про відмову у державній реєстрації прав від 24.12.2014 стало те, що подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

Фактично, причиною відмови в державній реєстрації є те, що в державному акті про право приватної власності на землю серія IV-ЗП №07444 зазначено, що землю передано для ведення особистого селянського господарства.

Згідно статті 7 Закону України «Про особисте селянське господарство» від 15.05.2003 N742-IV члени особистого селянського господарства мають право укладати особисто або через уповноважену особу будь-які угоди, що не суперечать законодавству.

Об'єктами оренди, згідно статті 3 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 N161-XIV є земельні ділянки що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній та державній власності.

Статтею 4 цього Закону встановлено, що орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи.

У відповідності зі статтею 19 Земельного кодексу України головним критерієм класифікації земель є їх основне цільове призначення, що впливає на зміст прав і обов'язків суб'єктів земельних правовідносин.

Згідно статті 22 цього Кодексу земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть надаватися громадянам для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а сільськогосподарським підприємствам - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Тобто, передача в оренду земельних ділянок, наданих у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства, юридичним особам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва провадиться в межах однієї категорії земель без зміни їх цільового призначення, оскільки зміна відбувається лише тільки при віднесенні земель до тієї чи іншої категорії земель.

Як вбачається з матеріалів справи, земельна ділянка площею 6,29 га кадастровий номер 2323655100:10:007:0007 розташована на території Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області надавалася її власнику як члену КСП при розпаюванні земель (довідка Управління Держземагентсва у Вільнянському районі Запорізької області ГУ Держземагенства у Запорізькій області від 17.02.2015), тому вона не може підпадати під дію Закону України «Про особисте селянське господарство», оскільки фактично отримана членом КСП для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Крім того, відповідно до ст.24 ч.1 п.4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень» від 01.07.2004 №1952-ІV, у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідальність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

Як встановлено матеріалами справи, позивачем до заяви про реєстрацію прав та їх обтяжень на земельну ділянку, що розташована за адресою: Запорізька область, Новомиколаївський район, селищна рада Новомиколаївська, кадастровий номер земельної ділянки 2323655100:10:007:0007, за суб'єктом: Товариство з обмеженою відповідальністю «Терра», податковий номер 31380228 були надані всі документи, які підтверджують право власності на спірну земельну ділянку: свідоцтво про державну реєстрацію позивача серії А00 №514974; довіреність на представника товариства з обмеженою відповідальністю «Терра» Соха Л.М. №60 від 19.12.2014 та копія паспорту на представника; державний акт на право приватної власності на земельну ділянку серії IV-ЗП №07444, виданого головою Новомиколаївської райдержадміністрації 26 серпня 2003 року та який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право власності на землю за №6337; договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований в ЗРФ Центр ДЗК 08 вересня 2008 року за №040827400204, кадастровий номер 2323655100:10:007:0007; угода до договору оренди від 08.10.2014, акт прийому - передачі об'єкта оренди від 16.10.2007, інші документи.

Суд також враховує, що основний договір оренди земельної ділянки від 16.10.2007 вже був зареєстрований у ЗРФ Центр ДЗК 08 вересня 2008 року за №040827400204.

До того ж, позивачем до матеріалів справи надані докази на підтвердження реєстрації відповідачем договорів та додаткових угод оренди земельних ділянок з аналогічним цільовим призначенням, а саме витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень (індексні номери витягів: №28731414, №22223220, №25671928).

Частиною 3 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ч.1 ст.11 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч.1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з ч.2 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

На підставі вищевикладеного, суд вважає рішення Реєстраційної служби Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області від 24.12.2014 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень на земельну ділянку, що розташована Запорізька область, Новомиколаївський район, селищна рада Новомиколаївська, кадастровий номер земельної ділянки 2323655100:10:007:0007, за суб'єктом: Товариство з обмеженою відповідальністю «Терра», податковий номер 31380228 необґрунтованим та таким, що підлягає скасуванню.

Відповідно до ст.162 КАС України у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправним рішення суб'єкта владних повноважень чи окремих його положень, дій чи бездіяльності і про скасування або визнання нечинним рішення чи окремих його положень.

Суд може прийняти іншу постанову, яка б гарантувала дотримання і захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб'єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Згідно із ч. 1 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Керуючись ст.ст. 11, 94, 158, 160, 161, 162, 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Терра» до Реєстраційної служби Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області про визнання протиправним та скасування рішення від 24.12.2014 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень, - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Реєстраційної служби Новомиколаївського районного управління юстиції Запорізької області від 24.12.2014 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень на земельну ділянку, що розташована Запорізька область, Новомиколаївський район, селищна рада Новомиколаївська, кадастровий номер земельної ділянки 2323655100:10:007:0007, за суб'єктом: Товариство з обмеженою відповідальністю «Терра», податковий номер 31380228.

Стягнути з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Терра»» (70100, Запорізька область, Новомиколаївський район, смт.Новомиколаївка, вул.Леніна, 9, ЄДРПОУ 31380228) 73 (сімдесят три) грн. 08 коп. судового збору.

Постанова набирає законної силі після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя І.В.Садовий

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.02.2015
Оприлюднено13.03.2015
Номер документу43006900
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/129/15

Постанова від 27.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Постанова від 27.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні