Постанова
від 10.03.2015 по справі 807/335/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2015 рокум. Ужгород№ 807/335/15

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі: головуючого - судді Рейті С.І., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до філії "Геопростір-1" Приватного підприємства "Геопростір" про припинення державної реєстрації юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області (далі - позивач, ДПІ у Рахівському районі) звернулася до суду з позовом до філії "Геопростір-1" Приватного підприємства "Геопростір" (далі - відповідач, філія "Геопростір-1" ПП "Геопростір"), яким просить припинити юридичну особу.

Позовні вимоги обґрунтовують тим, що з 2011 року та до дати подання позову відповідач не подає органам державної податкової служби декларації, фінансову звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів), чим порушив пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI (далі - ПК України), що згідно п.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 року № 755-IV - є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Ухвалою суду від 24 лютого 2015 року, у відповідності до ст.183-2 КАС України, судом прийнято рішення про проведення розгляду справи в порядку скороченого провадження, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі

У встановлений ухвалою суду строк, відповідач письмове заперечення проти позову з належними доказами не подав, та суд констатує, що направлена судова кореспонденція повернута з відміткою пошти "за зазначеною адресою не проживає" (з наявного в матеріалах справи витягу з Інформаційно-ресурсного центру філія "Геопростір-1" ПП "Геопростір" зареєстрована за адресою: Рахівський район, смт. Ясіня, вул. Миру, 19, тобто, за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялась кореспонденція суду). Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження у адміністративній справі, а відтак, враховуючи положення ст.ст. 33, 35 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідач вважається повідомлений належним чином про порядок і строк подання заперечення проти позову та наслідки неподання такого заперечення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні позову, виходячи з наступного:

Судом встановлено, що 31.10.2006 року, філія "Геопростір-1" Приватного підприємства "Геопростір" (код ЄДРПОУ 34158262) зареєстрована виконавчим комітетом Яремчанської міської ради Івано-Франківської області.

Згідно ч. 6 ст. 55 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання, зазначені у пункті першому частини другої цієї статті, мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Частиною 2 ст. 55 Господарського кодексу України визначено, що суб'єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Згідно ч. 4 ст. 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 58 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом. Відкриття суб'єктом господарювання філій (відділень), представництв без створення юридичної особи не потребує їх державної реєстрації. Відомості про відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (частина 1). Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (частина 3). Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру (частина 5).

Організаційно-правові форми юридичних осіб визначені статтею 83 Цивільного кодексу України, та згідно частини 1 якої юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом.

Згідно ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Частиною 1 статті 89 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", який регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців.

Відповідно ч.1 ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Згідно ч. 1 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

У відповідності до ч. 1 ст. 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру.

Згідно частини 4 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відокремлені підрозділи юридичної особи не підлягають державній реєстрації.

Враховуючи вищенаведене, філія "Геопростір-1" Приватного підприємства "Геопростір" не має статусу юридичної особи.

Відповідно до підпункту 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності.

Стаття 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визначає порядок державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі судового рішення, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, частина 2 якої передбачає підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Таким чином, вказаними вище нормативно-правовими актами не передбачено державної реєстрації припинення філії (іншого відокремленого підрозділу) юридичної особи.

Орган доходів і зборів наділений правом звертатися до суду із вимогами про припинення юридичної особи, з підстав встановлених частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та не наділений правом звертатися до суду із вимогами про припинення філії (іншого відокремленого підрозділу) юридичної особи.

За наведених обставин, позовні вимоги Державної податкової інспекції у Рахівському районі є безпідставними, та в задоволенні таких слід відмовити.

Згідно ч. 5 ст. 94 КАС України, та у зв'язку з відсутністю судових витрат відповідача, судові витрати не стягуються та за рахунок бюджету не компенсуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 94, 160, 163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. У задоволенні позову Державної податкової інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до філії "Геопростір-1" Приватного підприємства "Геопростір" про припинення державної реєстрації юридичної особи - відмовити.

2. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст.254 КАС України та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст.186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст.160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя С.І. Рейті

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.03.2015
Оприлюднено13.03.2015
Номер документу43008801
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/335/15

Постанова від 10.03.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 24.02.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні