Рішення
від 20.06.2006 по справі 3/243/06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/243/06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

"20" червня 2006 р.Справа №  3/243/06

м. Миколаїв

   

 За позовом: ПП «АЛЕКС», Миколаївська обл.., м. Южноукраїнськ, вул. Набережна енергетиків,17/92

До відповідача: ТОВ «Одема-Юг», Миколаївська обл.., Березанський р-н, с. Коблево

Про  визнання дійсним договору купівлі-продажу

Суддя Таранущенко О.Г.

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача: Прокоф'єва О.О., за дорученням;

Від відповідача: не з'явився;

В судовому засіданні присутні:

СУТЬ СПОРУ:

          Позивач звернувся до суду з позовом про визнання дійсним договору купівлі-продажу  об'єкту незавершеного будівництва, укладеного між між ПП „АЛЕКС" та ДП „Одема-Юг" ЗАТ „ОДЕМА"  26 грудня 2003р. Свої позовні вимоги ґрунтує на підставі ст. 657 Цивільного кодексу України, ч.7 ст. 179 Господарського кодексу України.

16.06.2006р. позивач надав уточнення до позовної заяви, в яких зазначив про необхідність проведення правонаступництва відповідача з ДП «Одема-Юг»ЗАТ «Одема»на ТОВ «Одема-Юг»в зв'язку з реорганізацією, про що надав відповідне клопотання.

          Відповідач в судове засідання свого представника не направив, у відзиві проти позовних вимог не заперечує, вказує на дійсність договору та на його повне виконання сторонами. Також, вказує на реорганізацію ДП «Одема-Юг»ЗАТ «Одема»у ТОВ «Одема-Юг», про що надав виписку з протоколу №1-2004 від 30.01.2004р. засідання Правління ЗАТ «Одема»та дозволом Міністерства промисловості Придністровської Молдавської Республіки №01-25/189 від 29.01.2004р.

          Відповідно до ст.. 25 ГПК України в разі вибуття однієї з сторін у спірному  або  встановленому рішенням    господарського    суду    правовідношенні внаслідок реорганізації   підприємства   чи  організації  господарський  суд здійснює  заміну цієї сторони її правонаступником, вказуючи про це в  рішенні  або  ухвалі.  Усі  дії,  вчинені  в  процесі до вступу правонаступника, є обов'язковими для нього в такій же мірі, в якій вони були б обов'язковими для особи, яку він замінив. Правонаступництво   можливе   на  будь-якій  стадії  судового процесу.

          На підставі представлених сторонами документів та заяви позивача, не спростованої відповідачем, слід провести правонаступництво відповідача з ДП «Одема-Юг»ЗАТ «Одема»на Товариство з обмеженою відповідальністю «Одема-Юг».

Ознайомившись з матеріалами справи, вислухавши представника позивача, суд –

встановив:

26 грудня 2003р. між ПП „АЛЕКС" та ДП „Одема-Юг" ЗАТ „ОДЕМА" було укладено договір купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва „Клуб-Столовая" загальною площею 1765 кв.м., яке знаходиться за адресою: Миколаївська область, Березанський район, с. Коблево, зона відпочинку ДП „Одема-Юг". За умовами договору площа окремої земельної ділянки під будівництвом складає 0,09 га, згідно кадастрового плану земельна ділянка № 0,7 за адресою: Миколаївська область, Березанський район, с. Коблево, Зона відпочинку ДП „Одема-Юг". Ціна предмета договору –75000,0грн.

Матеріали справи свідчать, що на момент укладання/підписання договору був чинним Цивільний Кодекс УССР, тобто договір було укладено за приписами вказаного кодексу, який передбачав:

Відповідно до ст. 47 вказаного кодексу нотаріальне посвідчення угод  обов'язкове  лише  у  випадках, зазначених у законі.  Недодержання  в  цих  випадках  нотаріальної форми тягне за собою недійсність угоди з наслідками, передбаченими частиною другою статті 48 цього Кодексу.

            За приписами ст. 48 Цивільного кодексу УРСР недійсною є та угода, що  не  відповідає  вимогам   закону.

На час укладання спірного договору для вказаного типу договорів не було передбачено обов'язкового нотаріального посвідчення.

          Прикінцевими та перехідними положеннями Цивільного кодексу України передбачено, що даний Цивільний   кодекс  України  застосовується  до  цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин,  які виникли  до  набрання  чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків,  що  виникли  або  продовжують  існувати після набрання ним чинності.

Відповідно до ст. 639 Цивільного кодексу України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася. Якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

З прийняттям та введенням в дію Цивільного кодексу України, його положення зобов'язують до нотаріального посвідчення та державної реєстрації договорів купівлі-продажу земельних ділянок, єдиного майнового комплексу, житлового будинку та іншого нерухомого майна (ст. 657 ЦК України).

Стаття 209 Цивільного кодексу України передбачає, що правочин,  який  вчинений  у  письмовій  формі,   підлягає нотаріальному  посвідченню  лише у випадках,  встановлених законом або  домовленістю  сторін. На вимогу фізичної або юридичної особи будь-який  правочин з її участю може бути нотаріально посвідчений.

          Підставою недійсності правочину, відповідно до ст.. 215 Цивільного кодексу України є  недодержання  в  момент вчинення  правочину  стороною  (сторонами) вимог,  які встановлені частинами першою - третьою,  п'ятою та  шостою  статті  203  цього Кодексу. Недійсним є правочин,  якщо його  недійсність  встановлена законом   (нікчемний  правочин).  У  цьому  разі  визнання  такого правочину недійсним судом не вимагається. У випадках,  встановлених  цим  Кодексом,  нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

Відповідно до вимог діючого законодавства зазначений договір повинен бути нотаріально посвідчений і зареєстрований.

Відсутність нотаріального посвідчення зазначеного договору спричиняє його нікчемність і позбавляє позивача можливості здійснити реєстрацію нерухомого майна.

Частина 2 статті 220 Цивільного кодексу України передбачає, що якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов  договору, що  підтверджується  письмовими  доказами,  і  відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У  цьому  разі  наступне  нотаріальне  посвідчення   договору   не вимагається.

Матеріали справи свідчать, що сторони повністю виконали вказаний договір купівлі-продажу: продавець передав у власність, а покупець прийняв та оплатив вартість предмету договору, сторони дійшли згоди з усіх обов'язкових умов договору, передача об'єкту підтверджується актом прийому-передачі незавершеного будівництва від 16 лютого 2004р., який підписано сторонами.

В зв'язку з тим, що з матеріалів справи вбачається те, що відповідач фактично не ставить під сумнів дійсність угоди, укладеної між сторонами, яка містить всі необхідні умови такої угоди та узгоджена підписами уповноважених на те представників сторін, позивач, враховуючи вищенаведене, правомірно звернувся до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів на майбутнє.

Враховуючи викладене, позовні вимоги заявлені обґрунтовано у відповідності до вимог чинного законодавства, матеріалами справи підтверджені, відповідачем підтверджені та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 25, 44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати дійсним укладений між Приватним підприємством „АЛЕКС" (ОКПО 19300093) та Дочірнім підприємством „Одема-Юг" Закритого акціонерного товариства „ОДЕМА" (ОКПО 25381279) договір купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва „Клуб-Столовая" загальною площею 1765 кв.м., яке знаходиться за адресою: Миколаївська область, Березанський район, с. Коблево, зона відпочинку ДП „Одема-Юг"  від 26 грудня 2003р.

          

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

 

Суддя О.Г.Таранущенко

                                              

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.06.2006
Оприлюднено27.08.2007
Номер документу43042
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/243/06

Рішення від 20.06.2006

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Таранущенко О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні