Постанова
від 11.03.2015 по справі 818/262/15
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2015 р. Справа №818/262/15

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Діска А.Б.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Сумах до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Буднафтогаз" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Сумах (далі по тексту - позивач, УПФУ в м. Сумах) звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Буднафтогаз" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "НВП "Буднафтогаз"), в якому з урахуванням зменшення позовних вимог просить суд стягнути з відповідача заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за списком №1 за січень 2015 р. в розмірі 3943,70 грн.

В обґрунтування уточнених позовних вимог зазначив, що відповідач згідно ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» є страхувальником і зареєстрований як платник страхових внесків в УПФУ в м. Сумах. Всупереч вимог п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року, п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», не відшкодував позивачу за січень 2015 р. у передбачений законом строк та розмірі витрати на виплату та доставку пенсій за списком №1, призначених на пільгових умовах в загальному розмірі 3943,70 грн.

Представники сторін у судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Представниками сторін надані клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Відповідно до вимог ч.6 ст. 12 та ч.1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ТОВ "НВП "Буднафтогаз" зареєстроване як юридична особа (а.с.8).

Також, відповідач зареєстрований як платник страхових внесків в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Сумах.

З матеріалів справи вбачається, що на підприємстві відповідача на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці працював ОСОБА_1, який отримав право виходу на пенсію на пільгових умовах та йому було призначено та виплачувалась пенсія відповідно до вимог п."б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"(а.с.7).

Згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до п. 6.10. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року (надалі по тексту - Інструкція) у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Згідно до п. 6.8. Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем надіслано відповідачу розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (а.с.7).

Зі змісту зазначених розрахунків встановлено, що витрати позивача на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №1 за січень 2015 року становлять 6841,93 грн. У зв'язку з частковою сплатою заборгованість складає 3943,70 грн. (а.с.28, 29).

Враховуючи, що на момент розгляду справи відповідач не сплатив суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в загальному розмірі 3943,70 грн., доказів погашення боргу суду не надсилав, а тому, суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення з ТОВ "НВП "Буднафтогаз" заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м. Сумах до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Буднафтогаз" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Буднафтогаз" (м. Суми, вул. Лебединська, 15, код 32602209, МФО 300528, р/р 26006001316045 в АТ "ОТП Банк") на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Сумах (м. Суми, вул. Харківська, 35, код 37429970, МФО 337568, р/р 25602318277 в СОУ АТ «Ощадбанк») заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за січень 2015 року в сумі 3943 (три тисячі дев'ятсот сорок три) грн. 70 коп.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) А.Б. Діска

З оригіналом згідно

Суддя А.Б. Діска

Дата ухвалення рішення11.03.2015
Оприлюднено17.03.2015
Номер документу43051357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/262/15

Постанова від 11.03.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 02.02.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні