Постанова
від 10.03.2015 по справі 823/391/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2015 року справа № 823/391/15

м. Черкаси

08 год. 30 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого - судді Мишенка В.В.,

при секретарі - Гордієнку Ю.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Кам'янської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення коштів за податковим боргом,

ВСТАНОВИВ:

Кам'янська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Черкаській області (далі - позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача в дохід бюджету через позивача податковий борг з єдиного податку в сумі 948 грн. 06 коп.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що відповідач порушив вимоги Податкового кодексу України.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив здійснювати розгляд справи без його участі.

Відповідач до зали судового засідання не з'явився, заперечення на позов не надавав, явку своїх представників на судовий розгляд справи не забезпечив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Виходячи з положень ч. 2 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає наступне.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 зареєстрований як суб'єкт господарювання 05.03.2014 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 та з 06.03.2014 року перебуває на обліку в Кам'янській ОДПІ як платник податків, що підтверджується випискою з ЄДРПОУ.

Також, відповідач перебуває на спрощеній системі оподаткування (платник єдиного податку) відповідно до виписки з ЄДРПОУ з 06.03.2014.

Даний тип оподаткування (єдиний податок) застосований на підставі заяви від 19.03.2014 про застосування спрощеної системи оподаткування, та є платником єдиного податку II групи (13% розміру мінімальної заробітної плати) за видом діяльності «роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами в неспеціалізованих магазинах». Ввідсоткове співвідношення встановлено на підставі рішенням Кам'янської міської ради Черкаської області «про встановлення фіксованих ставок єдиного податку на 2013 рік» від 22.06.2012 року № 22-1/VI, яким затверджено ставки єдиного податку для фізичних осіб підприємців. Відповідно до рішення ФОП ОСОБА_1 відноситься до другої групи платників єдиного податку і повинен сплачувати 13% мінімальної заробітної плати

Станом на 01.01.2014 розмір мінімальної заробітної плати становив 1 218 грн. Розмір єдиного податку, який відповідач повинен був сплачувати не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця 2014 року становить 158 грн. 34 коп.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з розрахунку заборгованості ФОП ОСОБА_1 узгоджений борг відповідача зі сплати єдиного податку за період з липня 2014 року по грудень 2014 року, з урахуванням часткової сплати у розмірі 1, 98 становить в сумі 948, 06 грн.

Частиною першою статті 67 Конституції України (№ 254к/96-ВР) закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюється Податковим кодексом України 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - Кодекс № 2755-VI).

Відповідно до ст. 6 Кодексу №2755-VI податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ст. 15 Кодексу № 2755-VI Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Пп. 16.1 п. 16.1.3. п. 16.1.4 ст. 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Всупереч вимогам чинного законодавства відповідач не сплачував ставки єдиного податку в, що підтверджується обліковою карткою платника, станом на 30.06.2014р., а тому за ним обліковується заборгованість у розмірі 1218 грн. (а.с. 13).

Підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно п. 300.1 ст. 300 Податкового кодексу України платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до цього Кодексу за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

У зв'язку з наявністю та несплатою заборгованості податковий орган на адресу відповідача надіслав податкову вимогу від 23.09.2014р. № 219-25.

За зазначених обставин, суд дійшов висновку про достатність доказів та наявність підстав для задоволення позову, оскільки станом на час судового розгляду справи податковий борг зі сплати єдиного податку в сумі 948, 06грн. сплачений не був, а тому позовні вимоги Кам'янської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до п. 87.11 ст.87 Кодексу №2755-VI орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи.

Відповідно до ст. 291 Кодексу № 2755-VI спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пунктом 297.1 статті 297 цього Кодексу, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. Юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим цією главою, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою. Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на групи. Друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Згідно ст. 293 Кодексу № 2755-VI ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна заробітна плата), та у відсотках до доходу (відсоткові ставки). Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць. Для другої групи платників єдиного податку - у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Згідно пп. 14.1.153 п. 14.1 ст.14 Кодексу № 2755-VI податкова вимога - письмова вимога контролюючого органу до платника податків щодо погашення суми податкового боргу.

Відповідно до пп.14.1.152 п. 14.1 ст. 14 Кодексу № 2755-VI, погашення податкового боргу - це зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом.

Згідно облікової картки платника єдиного податку за відповідачем рахується борг у сумі 948, 06 грн.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що у позивача є підстави для стягнення з відповідача податкового боргу у сумі 948, 06 грн. та знаходить позов таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.11,14,70,71,86,89,94,128,159 - 163,254 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1: АДРЕСА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь бюджету через Кам'янську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Черкаській області: 20800, Черкаська область, Кам'янський район, м. Кам'янка, вул. Декабристів, 2 (ідентифікаційний код 38509517) податковий борг в сумі 948 (дев'ятсот сорок вісім) грн. 06 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку ст. 185-187 КАС України.

Суддя В.В. Мишенко

Дата ухвалення рішення10.03.2015
Оприлюднено17.03.2015
Номер документу43053998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/391/15

Ухвала від 03.03.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Постанова від 10.03.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 20.02.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні