Рішення
від 02.03.2015 по справі 686/16240/14-ц
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/16240/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2015р. м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд в складі: головуючого - судді Продана Б. Г., при секретарі - Дорош Р. М., розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хмельницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про стягнення аліментів, та зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_1, про оспорювання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

Позивач-відповідач перебуває в шлюбі з відповідачем. Від даного шлюбу у них є малолітня дитина, донька ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 Дитина проживає з матір"ю. Відповідач-позивач матеріальної допомоги на утримання дитини та на її утримання не надає.

Позивачка-відповідачка звернулась в суд з позовом до відповідача про стягнення аліментів на утримання доньки в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) щомісячно з дня звернення до суду і до досягнення дитиною повноліття, та на своє утримання до досягнення дитиною трьох років в розмірі 1/5 частини заробітку (доходу) щомісячно, з дня звернення до суду і до досягнення дитиною трьох років, посилаючись на те що відповідач матеріальної допомоги на утримання дитини та на її утримання добровільно не надає.

Відповідач позивач звернувся до позивачки-відповідачки з зустрічною позовною заявою, про оспорювання батьківства, посилаючись на те, що він має сумніви щодо свого батьківства стосовно малолітньої ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, та просить відмовити в задоволенні позову про стягнення аліментів, та виключити відомості про його батьківство з актового запису про народження від 15.03.2015р. №742 зареєстрованого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Хмельницькому реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області, встановити факт того, що він не являється батьком дитини, та стягнути судові витрати по справі з позивачки-відповідачки.

В судове засідання представник позивачки-відповідачки подала заяву про уточнення позовних вимог, просить розгляд справи провести за її відсутності, та просить стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти у розмірі 1/4 всіх видів доходу (заробітку) щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду і до повноліття дитини, та стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на її утримання в розмірі 1/5 всіх видів доходу (заробітку), починаючи з дня звернення до суду і до досягнення донькою ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, трирічного віку.

Відповідач-позивач в судове засідання не з'явився, про день та час слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суд не повідомив, в попередніх судових засіданнях просив позов про стягнення аліментів залишити без задоволення, та просив задовольнити зустрічну позовну заяву про оспорювання батьківства.

Вивчивши матеріали справи, матеріальне становище сторін, суд приходить до висновку, що уточнена позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про стягнення аліментів підлягає задоволенню в повному обсязі, а в задоволенні зустрічної позовної заяви ОСОБА_2 до ОСОБА_1, про оспорювання батьківства слід відмовити, з наступних підстав.

Так, в судовому засіданні встановлено, що відповідач-позивач матеріально не підтримує дружину, на утриманні якої знаходиться малолітня дитина, що підтверджується наявними доказами в матеріалах справи, та поясненнями позивачки-відповідачки, які вона надавала в попередніх судових засіданнях.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

При визначенні розміру утримання, що підлягає стягненню з відповідача, суд враховує ряд обставин, серед яких матеріальне становище відповідача, наявність постійного місця роботи.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач-позивач працевлаштований на ТОВ «Карат», (код ЄДРПОУ 21328928, місто Хмельницький, вул. Проскурівська, 20), заправник текстильного устаткування, що підтверджується довідкою про доходи наявною в матеріалах справи.

Згідно ч. 4 ст. 75 СК України право на утримання одного з подружжя виникає, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка, батька дитини, до досягнення дитиною 3-ох років.

В судовому засіданні також встановлено, що на даний час у позивачки-відповідачки на утриманні дійсно знаходиться малолітня дитина, та відповідач матеріально не підтримує свою дружину, з якою проживає їх дитина, а відповідно до вимог ч. 4 ст. 84 СК України, право на утримання дружина має незалежно від того чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Тому, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що уточнений позов про стягнення аліментів слід задовольнити повністю.

Також, в судовому засіданні об'єктивно встановлено, що ОСОБА_2 є біологічним батьком малолітньої ОСОБА_3 на 99,99%, що підтверджується висновком експерта №370 від 21.11.2014р. наявного в матеріалах справи, а тому зустрічний позов про оспорювання батьківства не може бути задоволений, оскільки він є надуманим та необґрунтованим.

Крім того, стягненню на користь держави з відповідача підлягають судові витрати по справі, а саме судовий збір в сумі 243 грн. 60 коп.

Керуючись ст.ст. 213, 215 ЦПК України, ст.ст. 75, 77, 79, 80, 84, 180, 183, 191 СК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про стягнення аліментів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Хмельницького, ідентифікаційний код НОМЕР_1, працюючого на ТОВ «Карат» (код ЄДРПОУ 21328928, місто Хмельницький, вул. Проскурівська 20), заправником текстильного устаткування, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ідентифікаційний код НОМЕР_2 на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти у розмірі 1/4 частини з всіх видів доходу (заробітку) щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 31 липня 2014 року і до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний код НОМЕР_1, на користь ОСОБА_1 на її утримання аліменти в розмірі 1/5 частини з всіх видів доходу (заробітку), починаючи з 31 липня 2014 року і до досягнення донькою ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 трирічного віку.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави 243 грн. 60 коп. звільнивши від сплати судових витрат - ОСОБА_1.

Допустити негайне виконання рішення суду.

В задоволенні зустрічної позовної заяви ОСОБА_2 до ОСОБА_1, про оспорювання батьківства - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.03.2015
Оприлюднено18.03.2015

Судовий реєстр по справі —686/16240/14-ц

Рішення від 02.03.2015

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Продан Б. Г.

Ухвала від 20.08.2014

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Продан Б. Г.

Ухвала від 05.12.2014

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Продан Б. Г.

Ухвала від 04.08.2014

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Продан Б. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні