Постанова
від 27.02.2015 по справі 805/472/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2015 року Справа № 805/472/15-а

приміщення суду за адресою: м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 2

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волгіної Н.П., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів України у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Металіст» про припинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Мар'їнська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів України у Донецькій області, звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Металіст». В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що всупереч приписам чинного законодавства відповідач з 1 січня 2013 року не подає до Державної податкової інспекції документів податкової звітності.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачеві за адресою, внесеною до ЄДРПОУ, яка повернута з відміткою “підприємство расформовано” (а.с. 17).

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Металіст» (код ЄДРПОУ 24817786) зареєстроване Мар'їнською районною державною адміністрацією Донецької області 15 травня 1997 року. Місцезнаходження: 85400, Донецька область, Мар'їнський район, с. Лісівка, вул. Пушкіна, 1 (а.с. 8-11).

Перебуває на обліку в позивача у якості платника податків з 23 червня 1997 року за № 745 (а.с. 7), станом на 19 січня 2015 року заборгованості перед бюджетом зі сплати податків, зборів та платежів не має (а.с. 5).

Відповідно до акту камеральної перевірки № 6/15-014-2 від 21 січня 2015 року відповідач не подає податкову звітність з 1 січня 2013 року (а.с. 12).

Згідно п. 3-1 ч. 1 ст. 1 Закону України № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 8 липня 2010 року (зі змінами та доповненнями) органи доходів і зборів - це центральний орган виконавчої влади, що формує податкову і митну політику (в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів, єдиного внеску) та забезпечує її реалізацію, та його територіальні органи.

Згідно п. 19-1.1.2 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - Податковий кодекс) однією з функцій органів державної податкової служби є здійснення контролю за своєчасністю подання передбаченої законом звітності (податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та зборів).

Таким чином, позивач у справі – орган владних повноважень, якому чинним законодавством надане право звертатись у встановлених законом випадках до суду з позовними заявами, які містять вимоги про припинення юридичної особи.

Згідно з п. 15.1 ст. 15 Податкового кодексу платниками податків визнаються фізичні особи, юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують, передають, об'єкти оподаткування або провадять діяльність, що є об'єктом оподаткування згідно законодавства, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Частиною 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” від 15 травня 2003 року № 755-IV передбачені підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. Зокрема, однією з підстав для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, фінансової звітності відповідно до закону.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «Металіст» не подає більше одного року до органу податкової служби документи податкової звітності.

Права податкового органу передбачені ст. 20 Податкового кодексу, відповідно до п. 20.1.12 п. 20.1 якої органам Державної податкової служби в установленому законом порядку надано право звертатися до суду з позовними заявами про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців. Зазначене право позивача закріплено також і у п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу.

Підсумовуючи вищезазначене, а також те, що відповідач не спростував неподання податкової звітності до податкового органу більше року, вимоги позивача про припинення юридичної особи є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. ст.ст. 7-11, ст.ст. 158-163, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів України у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Металіст» про припинення юридичної особи – задовольнити.

Припинити юридичну особу – Товариство з обмеженою відповідальністю «Металіст» (код ЄДРПОУ 24817786).

Копію постанови направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Суддя                                                                       Волгіна Н.П.

Дата ухвалення рішення27.02.2015
Оприлюднено23.03.2015
Номер документу43140702
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/472/15-а

Постанова від 27.02.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні