Рішення
від 06.03.2015 по справі 626/452/15-ц
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/452/15-ц

Провадження № 2/626/230/2015

РІШЕННЯ

Іменем України

06.03.2015 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Дудченка В.О.

при секретарі Зінченко Л.В.

розглянувши при попередньому судовому засіданні в місті Краснограді, у відсутності сторін, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Попівської сільської ради Красноградського району Харківської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Попівської сільської ради Красноградського району Харківської області про визнання права власності на нерухоме майно у вигляді Житлового будинку (А-1), Сараю (Б), Сараю (В), Сараю (в), Сараю (в-1), Сараю (в-2), Погрібу (в-3), Сараю (Г), Вбиральні (Д) та Колодязя (К) за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2.

В обґрунтування позовних вимог в позовній заяві позивач ОСОБА_1 зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Попівка, Красноградського району, Харківської області померла її мати - ОСОБА_2, після її смерті відкрилася спадщина. 19 грудня 2006 року ОСОБА_2 склала та посвідчила в Попівській сільській раді заповіт, який зареєстрований в реєстрі за № 1, в якому зробила розпорядження, що все майно де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті і на що вона за законом матиме право в тому числі і житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, належну їй на правах приватної власності земельну ділянку площею 2,9759 га, яка розташована на території Попівської сільської ради та земельну ділянку площею 1,7837 га, яка розташована на території Наталинської сільської ради, вона заповідає своїй дочці ОСОБА_1 .

Державним нотаріусом Красноградської державної нотаріальної контори Харківської області за заявою ОСОБА_1 про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 її матері ОСОБА_2, було заведено спадкову справу після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2, номер спадкової справи у спадковому реєстрі 55281654, номер у нотаріуса 329/2013.

08 листопада 2013 року ОСОБА_1 оформила два Свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2, які складаються з:

- земельної ділянки площею 2,9759 гектара, розташованої на території Попівської

сільської ради, кадастровий номер 6323385700:08:000:0050, для ведення товарного

сільськогосподарського виробництва,

- земельної ділянки площею 1,7837 гектара, розташованої на території Наталинської сільської ради, кадастровий номер 6323383000:06:000:0052, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Також до складу спадкового майна після померлої 26 жовтня 2006 року ОСОБА_2, належить домоволодіння, яке згідно записів погосподарської книги № 10 особовий рахунок НОМЕР_2 домоволодіння в АДРЕСА_1, зареєстроване за померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2.

В Довідці від 31 грудня 2012 року, виданою Комунальним підприємством технічної інвентаризації «Інвентаризатор» вказано, що за архівними реєстраційними матеріалами даного підприємства право власності на домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 не зареєстровано.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 08 листопада 2013 року державного нотаріуса Красноградської державної нотаріальної контори Харківської області було відмовлено ОСОБА_3, який на підставі довіреності, посвідченою Попівською сільською радою Красноградського району Харківської області, діє за ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії, а саме видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на ім'я ОСОБА_1 після смерті її матері ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, на житловий будинок з надвірними будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1, оскільки вказаний будинок за померлою ОСОБА_2 не зареєстрований, а в правовстановлюючому документі - договорі дарування, посвідченому виконавчим комітетом Наталинської сільської ради від 22 липня 1964 року за реєстровим № 38, не вказана адреса житлового будинку, що дарувався. Вказані вище обставини унеможливлюють видачу свідоцтва про право на спадщину на вказане майно.

Від представника позивача ОСОБА_1, ОСОБА_3, 06.03.2015 року до суду надійшла письмова заява в якій він просить розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Від представника Попівської сільської ради Красноградського району Харківської області до суду надійшла письмова заява в якій позов ОСОБА_1 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування визнає та просить розглянути справу без представника сільської ради при попередньому судовому засіданні.

Враховуючи те, що сторони належним чином повідомлені про день та час розгляду справи та від них надійшли письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності, суд вважає за можливе відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України розглянути справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів не здійснюючи фіксування судового процесу.

Виходячи з наведенного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання.

Відповідно до ч.4 ст.130 ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в порядку встановленому ст.174 цього ж кодексу. Згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Перевіривши письмові докази, що є в матеріалах справи, суд вважає позов ОСОБА_1 таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Право власності припиняється у разі смерті власника (п. 11 ч. 1 ст. 346 ЦК України).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦПК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Відповідно до п. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону

В матеріалах справи в підтвердження позову є наступні письмові докази:

- копія паспорту та ідентифікаційного номеру ОСОБА_1 (а.с.7);

- копія свідоцтва про народження ОСОБА_1, в якому вказано, що її матір'ю є ОСОБА_2 (а.с. 8);

- копії витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища ОСОБА_1, згідно яких її дівоче прізвище ОСОБА_1 (а.с. 10-11);

- копія свідоцтва про смерть ОСОБА_2, в якому вказано, що вона померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с. 13);

- довідка Попівської сільської ради, згідно якої ОСОБА_2, була зареєстрована та постійно проживала в АДРЕСА_1 з 1959 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 14);

- копія заповіту від 19 грудня 2006 року, згідно якого ОСОБА_2 склала та посвідчила в Попівській сільській раді заповіт, який зареєстрований в реєстрі за № 1, в якому зробила розпорядження, що все майно де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті і на що вона за законом матиме право в тому числі і житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, належну їй на правах приватної власності земельну ділянку площею 2,9759 га, яка розташована на території Попівської сільської ради та земельну ділянку площею 1,7837 га, яка розташована на території Наталинської сільської ради, вона заповідає своїй дочці ОСОБА_1 (а.с. 15);

- копія свідоцтв про право на спадщину від 08.11.2013 року, згідно яких ОСОБА_1 отримала у спадщину земельні ділянки площею 2,9759 га та 1,7837 га (а.с. 16, 19);

- копія договору дарування від 22.07.1964 року, згідно якого вищевказаний будинок було подаровано ОСОБА_2 (а.с. 22);

- довідка з КПТІ «Інвентаризатор» від 31.12.2012 року, в якій вказано, що на ім'я ОСОБА_2 домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 не зареєстровано (а.с. 23);

- висновок про технічний стан приватного житлового будинку садибного типу, дачного будинку, садового будинку з господарськими будівлями і спорудами за адресою: АДРЕСА_1 виданого ОСОБА_1 (а.с. 24);

- копія технічного паспорту на даний житловий будинок (а.с. 26-28);

- довідка з Попівської сільської ради про те, що згідно погосподарської книги № 10 особовий рахунок НОМЕР_2 домоволодіння в АДРЕСА_1, зареєстроване за померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 (а.с. 30).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 08.11.2013 року державного нотаріуса Красноградської державної нотаріальної контори Харківської області, було відмовлено ОСОБА_3, який на підставі довіреності, посвідченою Попівською сільською радою Красноградського району Харківської області, діє за ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії, а саме видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на ім'я ОСОБА_1 після смерті її матері ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, на житловий будинок з надвірними будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1, оскільки вказаний будинок за померлою ОСОБА_2 не зареєстрований, а в правовстановлюючому документі - договорі дарування, посвідченому виконавчим комітетом Наталинської сільської ради від 22 липня 1964 року за реєстровим № 38, не вказана адреса житлового будинку, що дарувався (а.с. 25).

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ч. 1 ст. 61 ЦПК України обставини, визнані сторонами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Визнання пред'явленого позову не суперечить вимогам закону та не порушує права, свободи чи інші інтереси осіб.

Таким чином, виходячи з вище викладеного, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_1 право власності на нерухоме майно у вигляді Житлового будинку (А-1), Сараю (Б), Сараю (В), Сараю (в), Сараю (в-1), Сараю (в-2), Погрібу (в-3), Сараю (Г), Вбиральні (Д) та Колодязя (К) за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 15, 16, 1216, 1217, 1218, 1268 ЦК України, ст.ст. 3, 4, 57-60, 130,174, 197 ЦПК України суд ,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, яка проживає за адресою: с. Попівка, Красноградського району, Харківської області, право власності на нерухоме майно у вигляді Житлового будинку (А-1), Сараю (Б), Сараю (В), Сараю (в), Сараю (в-1), Сараю (в-2), Погрібу (в-3), Сараю (Г), Вбиральні (Д) та Колодязя (К) за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення в апеляційний суд Харківської області через Красноградський районний суд.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.03.2015
Оприлюднено23.03.2015
Номер документу43151557
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —626/452/15-ц

Рішення від 06.03.2015

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 25.02.2015

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні