Рішення
від 12.03.2015 по справі 526/194/15-ц
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/194/15-ц

Провадження № 2/526/220/2015

Копія:

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2015 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Тищенко Л. І.

при секретарі Лопушняк Т.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гадяч цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Харковецької сільської ради, треті особи: Гадяцька державна нотаріальна контора, відділ Держземагентства у Гадяцькому районі, ОСОБА_4 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

до суду звернулися ОСОБА_1 та ОСОБА_2 із позовною заявою до Харковецької сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

У своїй позовній заяві позивачі вказують, що ІНФОРМАЦІЯ_1, помер їхній батько ОСОБА_5. Після його смерті відкрилася спадщина на майно, що належало йому за законом, а саме на земельну ділянку (пай) призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,8855 га, яка розташована на території Харковецької сільської ради Гадяцького району. Позивачі в установлений законом термін звернулися з відповідними заявами про прийняття спадщини до Гадяцької державної нотаріальної контори, однак у видачі свідоцтв про право на спадщину їм було відмовлено, у зв`язку з відсутністю оригіналу Державного акту на право на земельну ділянку, тому вони звернулися до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилися, надали суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, свої позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Представник відповідача Харковецької сільської ради в судове засідання не з'явився, надав суду заяву з клопотанням про розгляд справи без участі представника сільської ради, позовні вимоги позивачів визнає.

Представник третьої особи Гадяцької державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника, проти позовних вимог позивачів не заперечує.

Представник третьої особи відділу Держземагентства у Гадяцькому районі у судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду цивільної справи був повідомлений належним чином.

Третя особа ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилася, направила до суду письмове клопотання, в якому зазначила, що нею було подано заяву про прийняття спадщини в Гадяцьку державну нотаріальну контору після смерті ОСОБА_5, зазначену заяву вона подавала від імені та в інтересах своєї неповнолітньої на той час доньки, ОСОБА_1 Позовні вимоги позивачів підтримує в повному обсязі та просить суд розглянути справу без її участі.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю сторін, на підставі наявних у справі доказів.

На підставі ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши докази, вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Харковецької сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування підлягають до задоволення, з таких підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Батьками позивачів - ОСОБА_1 та ОСОБА_2, є померлий ОСОБА_5 та ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про їх народження.

26 жовтня 2000 року мати позивачів ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_7, у зв'язку з чим своє прізвище ОСОБА_4 змінила на прізвище чоловіка ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про одруження.

У відповідності до довідки відділу Держземагентства у Гадяцькому районі, ОСОБА_5 дійсно отримував державний акт на право приватної власності на землю площею 2,8855 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії Р2 600560, який видавався на підставі рішення 13 сесії 23 скликання Харковецької сільської ради від 27.03.2001 року та зареєстрований в Книзі видачі державних актів на право власності на землю за № 185 від 31.01.2002 року по Харковецькій сільській раді. Дублікат зазначеного вище державного акту видати неможливо, оскільки це не передбачено законодавством.

Згідно довідки виконавчого комітету Харковецької сільської ради, ОСОБА_5 був зареєстрований та проживав станом на ІНФОРМАЦІЯ_1, разом з дочкою ОСОБА_1, в АДРЕСА_1.

Як свідчить інформаційна довідка зі Спадкового реєстру Першої лохвицької державної нотаріальної контори від 11.02.2015 року, спадкова справа спадкодавця ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1, заведена 28 грудня 2007 року Гадяцькою державною нотаріальною конторою.

Відповідно до повідомлення Гадяцької державної нотаріальної контори, із заявою про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 звернулася ОСОБА_4

Як зазначено у поясненні про відмову у вчиненні нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину від 21.01.2015 року, наданого Гадяцькою державною нотаріальною конторою, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкову земельну ділянку.

Пунктом 11 частини 1 статті 346 ЦК України передбачено, що право власності припиняється у разі смерті власника.

Статтею 1261 ЦК України визначається, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця.

Згідно ч. 1 ст. 1267 ЦК України, частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Згідно ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Неповнолітня особа, вважається такою, що прийняла спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

Відповідно статті 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Керуючись п.1 ч.2 ст. 16, п. 11 ч.1 ст. 346, ст. 1225, 1261, ст. ст. 1267, 1268, 1296 ЦК України, ст. ст. 10, 60, 197, 212 - 215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Харковецької сільської ради, треті особи: Гадяцька державна нотаріальна контора, відділ Держземагентства у Гадяцькому районі, ОСОБА_4 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в рівних частках право власності на земельну ділянку (пай), призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,8855 га, що розташована на території Харковецької сільської ради Гадяцького району, кадастровий номер 5320488200:00:007:0219, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Полтавської області через Гадяцький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Головуюча: підпис

Копія:вірно

Суддя Гадяцького

районного суду Л. І. Тищенко

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.03.2015
Оприлюднено24.03.2015
Номер документу43166456
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —526/194/15-ц

Рішення від 12.03.2015

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 26.02.2015

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 05.02.2015

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні