Рішення
від 13.03.2015 по справі 547/190/15-ц
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Семенівський районний суд Полтавської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №547/190/15-ц

Провадження №2/547/109/15

13 березня 2015 року смт. Семенівка

Семенівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Литвина М. М.,

при секретарі - Сінельник С. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Семенівка Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Семенівської селищної ради Семенівського району Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку, третя особа - ОСОБА_2,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Семенівського районного суду Полтавської області з позовом до Семенівської селищної ради Семенівського району Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку, третя особа - ОСОБА_2.

Позов мотивує тим, що йому на праві особистої приватної власності належить житловий будинок АДРЕСА_1, що підтверджується договором купівлі-продажу житлового будинку з надвірними будівлями від 11.01.2011 року, посвідченим державним нотаріусом Семенівської державної нотаріальної контори, укладеним між ним та ОСОБА_2.

Вказаний житловий будинок належав продавцю на підставі свідоцтва про право на спадщину від 06.12.2010 року після смерті ОСОБА_3, спадкоємицею якої вона є за законом.

У відповідності до договору купівлі-продажу житлового будинку з надвірними будівлями, житловий будинок з надвірними будівлями розташований на земельній ділянці, розміром 0,18 га., що знаходиться у віданні Семенівської селищної ради, яка перебувала, на момент продажу, в користуванні ОСОБА_2, хоча насправді на земельну ділянку розміром 0,15 га. розташовану за адресою - АДРЕСА_1 Полтавської області у 2010 році був виготовлений Державний акт на право власності на земельну ділянку на ім'я ОСОБА_3, але не видавався в зв'язку із смертю власника, що підтверджується відповідною довідкою.

ОСОБА_2 після прийняття спадщини стала власником не тільки житлового будинку з надвірними будівлями, а й земельної ділянки розміром 0,15 га., розташованої за адресою - АДРЕСА_1

Позивач вважає, що одночасно із придбанням житлового будинку АДРЕСА_1 він став і власником земельної ділянки розміром 0,15га. Проте належним чином не може оформити своє право власності на земельну ділянку в зв'язку із смертю попереднього власника.

Позивач прохав суд визнати, що йому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,15 га., що розташована за адресою: АДРЕСА_1 Семенівського району Полтавської області, та за життя належала ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 658560.

В судовому засіданні ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав в повному обсязі, показав суду, що не може належним чином оформити право власності на земельну ділянку в зв'язку із смертю попереднього власника. Прохав позов задовольнити та визнати за ним право власності на зазначену земельну ділянку.

У судове засідання представник відповідача - Семенівської селищної ради Семенівського району Полтавської області не з'явився. До суду направили заяву про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, проти задоволення позову не заперечували, позовні вимоги визнали.

У судове засідання третя особа - ОСОБА_2 не з'явилася. До суду направила заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позову не заперечувала, позовні вимоги визнала.

Судом встановлено, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Судом роз'яснено відповідачу наслідки визнання позову згідно ст.174 ЦПК України.

Відповідно до п. 25 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 № 2 « Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

Судом, заслухавши пояснення позивача, розглянувши матеріали справи та оцінивши їх в своїй сукупності, встановлено наступні обставини.

Судом по справі встановлено, що відповідно до договору купівлі продажу житлового будинку з надвірними будівлями від 11 січня 2011 року посвідченого державним нотаріусом Семенівської державної нотаріальної контори ОСОБА_1 купив житловий будинок з надвірними будівлями що розташований АДРЕСА_1 на земельній ділянці розміром 0,18 гектара (кадастровий номер земельної ділянки 53245551001300020046) .

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 658560 земельна ділянка (кадастровий номер 53245551001300020046) що розташована в Полтавській області Семенівському районі, АДРЕСА_1 призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку належала ОСОБА_3.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в смт. Семенівка Семенівського району Полтавської області.

ОСОБА_2 після смерті ОСОБА_3 прийняла спадщину та стала власником не тільки житлового будинку з надвірними будівлями, а й земельної ділянки розміром 0,15 га., розташованої за адресою - АДРЕСА_1

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до положення ч.3 ст.10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, та положеннями ч.1 ст.11 ЦПК України, згідно якої суд розглядає справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч.1 ст. 377 ЦК України, до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Відповідно до ст. 381 ЦК України, садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями.

У разі відчуження житлового будинку вважається, що відчужується вся садиба, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_1 одночасно із придбанням житлового будинку АДРЕСА_1 він став і власником земельної ділянки розміром 0,15га., яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Незаконність набуття права власності судом не встановлена.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача згідно заяви.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 328, 377, 381, 392, 1217, 1218, 1225, ЦК України, ст.ст. 10,11, 88, 208-209, 212-215, 256-259 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати, що ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії НОМЕР_3, виданий 26.01.2007р., ІПН - НОМЕР_1)

на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,15га., (кадастровий номер 53245551001300020046) що розташована в Полтавській області Семенівському районі, АДРЕСА_1, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, та належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 658560.

Судові витрати покласти на позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Якщо було подано апеляційну скаргу рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів після проголошення рішення суду. Апеляційна скарга подаються Апеляційному суду Полтавської області через Семенівський районний суд.

Головуючий - підпис

«З оригіналом - згідно»

Суддя Семенівського районного суду

Полтавської області М. М. Литвин

СудСеменівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.03.2015
Оприлюднено24.03.2015
Номер документу43167278
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —547/190/15-ц

Ухвала від 05.05.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Литвин М. М.

Рішення від 13.03.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Литвин М. М.

Ухвала від 27.02.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Литвин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні