Ухвала
від 17.03.2015 по справі 11-сс/796/511/2015
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 11-cc/796/511/2015 Слідчий суддя в 1-й інстанції: Чаус М.О.

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: Лашевич В.М.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2015 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва у складі:

головуючого судді - Лашевича В.М.,

суддів - Сокуренка Д.М., Рибака І.О.,

при секретарі судового засідання - Саєнко Д.О.,

з участю:

прокурора - Колесника О.О.,

власника майна - директора ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу директора ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 06 лютого 2015 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання слідчого СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві Панченка Т.В. , яке погоджене із старшим прокурором прокуратури Дніпровського району міста Києва Шевченком П.М., та накладено арешт на майно, яке було вилучено 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та належить ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» .

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, директор ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною та необґрунтованою, просить її скасувати. Зокрема, апелянт вказує, що слідчим до клопотання було надано акт прийому-передачі приміщення, яке знаходиться у користуванні ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», де зазначено, що товариству було передано приміщення в користування на першому поверсі, однак, як зауважуєОСОБА_1, обшук було проведено на другому поверсі, тобто арештоване майно знаходилось фактично за іншою адресою. Також автор апеляції стверджує, що слідчим не було надано жодного доказу, що приміщення, де проводився обшук, ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» використовувало для своєї господарської діяльності, а також під час обшуку не було знайдено жодної печатки, штампу або бланку, що належав би ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд». На думку апелянта, слідчим не було доведено правову підставу для арешту майна та не надано доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення. При цьому ОСОБА_1 зазначає, що відсутні будь-які докази того, що його діями було завдано збитки особам, які заявили цивільні позови у кримінальному провадженні. Крім того, автор апеляції вважає, що оскаржувана ухвала не відповідає вимогам ст. 372 КПК України, оскільки слідчим суддею не встановлено всіх обставин провадження, у ній відсутні посилання на докази та не зазначено його доводів.

Заслухавши доповідь судді, пояснення директора ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1, який підтримав доводи своєї апеляційної скарги та просив її задовольнити, думку прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги і просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014100040013495 від 07 жовтня 2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, тобто за ознаками підроблення невстановленою особою ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» офіційного документу, який в подальшому був використаний, а також за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, тобто за ознаками заволодіння директором ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1, кожного разу шляхом обману, грошовими коштами вісьмох громадян.

Під час досудового розслідування встановлено, що директор ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» (ЄДРПОУ 33884354) ОСОБА_1 повіряв паспорти лічильників холодної та гарячої води завідомо підробленим повірочним тавром, не маючи свідоцтва про уповноваження (атестацію), що видається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Допитаний як свідок начальник сектора по повірці лічильників води ДП «Укрметртестстандарт» (ЄДРПОУ 02568182) ОСОБА_4 повідомив, що, відповідно до наказу Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29 березня 2005 року № 71, проводити повірку лічильників води уповноважено ДП «Укрметртестстандарт» (ЄДРПОУ 02568182).

Також було встановлено, що, незаконно повіряючи паспорти лічильників холодної та гарячої води завідомо підробленим повірочним тавром, ОСОБА_1 незаконно видавав акт на опломбування лічильників води, який завіряв печаткою ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» (ЄДРПОУ 33884354).

Крім того, під час розслідування даного кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_1. для здійснення своєї злочинної діяльності використовував, як офіс, нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та перебуває на балансі управління освіти Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації. На виконання розпорядження Дніпровської районної у місті Києві ради від 20 серпня 2010 року № 395-Р між комунальним підприємством «Фінансово-розрахунковий центр «Дніпровський» та ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» було укладено договір оренди від 18 жовтня 2010 року № 1893/1 на нежитлове приміщення СШ № 137 на вулиці Ентузіастів, 7/4, загальною площею 39,30 кв. м., для розміщення складу технічних матеріалів.

03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, де фактично знаходиться офіс ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», на підставі ухвали слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва було проведено обшук, під час якого вилучено майно, що знаходилось в цьому приміщенні.

04 лютого 2015 року слідчий СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві Панченко Т.В. , за погодженням із старшим прокурором прокуратури Дніпровського району міста Києва Шевченком П.М., звернувся до Дніпровськогорайонного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, яке було вилучено 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та належить ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд».

Ухвалою слідчого судді Дніпровськогорайонного суду міста Києва від 06 лютого 2015 року дане клопотання було задоволено частково та накладено арешт на вилучене 03 лютого 2015 року майно ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», перелік якого приводиться в резолютивній ухвалі слідчого судді.

Задовольняючи частково дане клопотання слідчого, внесене в межах кримінального провадження № 12014100040013495, про накладення арешту на майно, яке було вилучено 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та належить ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, заслухав пояснення прокурора, слідчого, підозрюваного ОСОБА_1 і його захисника, та, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до правильного висновку про необхідність накласти арешт на майно, але помилково визначив правову підставу для накладення арешту на майно, а саме те, що нежитлове приміщення, в якому було вилучено майно, є предметом кримінального правопорушення. Зокрема, про накладення арешту на вказане нежитлове приміщення у клопотанні слідчого взагалі питання не ставилося, а ставилося питання про накладення арешту на майно, яке було вилучено у цьому нежитловому приміщенні. Причому, в клопотанні слідчий просив накласти арешт на майно з метою забезпечення цивільних позовів, тобто з підстав, визначених ч. 3 ст. 170 КПК України, і саме це в даному випадку і є правовою підставою для арешту майна ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», вилученого 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, оскільки у кримінальному провадженні заявлено цивільні позови кожним із потерпілих.

Отже, належною правовою підставою для задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на майно, яке було вилучено 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та належить ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», є необхідність забезпечити цивільні позови у кримінальному провадженні.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб колегією суддів не встановлено.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об'єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на майно, яке було вилучено 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та належить ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», діяв у спосіб та у межах діючого законодавства, арешт застосував на засадах розумності та співмірності, а тому доводи апелянта стосовно незаконності та необґрунтованості ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи встановлені факти та відповідні їм правовідносини, колегія суддів вважає, що ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу директора ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1 - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів -

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого суддіДніпровського районного суду міста Києва від 06 лютого року, якою частково задоволено клопотання слідчого СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві Панченка Т.В. , погоджене із старшим прокурором прокуратури Дніпровського району міста Києва Шевченком П.М., та накладено арешт на майно, яке було вилучено 03 лютого 2015 року у нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: місто Київ, вул. Ентузіастів, 7/4, та належить ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд», - залишити без змін , а апеляційну скаргу апеляційну скаргу директора ТОВ «НВПБО «Укртеплобуд» ОСОБА_1 - залишити без задоволення .

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




Лашевич В.М. СокуренкоД.М. Рибак І.О.

Дата ухвалення рішення17.03.2015
Оприлюднено25.03.2015
Номер документу43181358
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-сс/796/511/2015

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні