Рішення
від 10.03.2015 по справі 925/144/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2015 року Справа № 925/144/15

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого -судді Довганя К.І., при секретарі Олексенко Т.В. за участю: позивача - Щербакова В.О. за довіреністю, відповідача - не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ДКЛ" до товариства з обмеженою відповідальністю "А.Ф.Злагода" про стягнення 9844,79 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 9844,79 грн. боргу по договору поставки №ТМ-101213 від 12.10.2013 року з яких: 7250,01 грн. основного боргу, 511,50 грн. пені, 235,25 грн. річних, 1848,03 інфляційних.

В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що на виконання укладеного сторонами договору поставки він поставив відповідачу автомобільні ваги, за які останній повного та своєчасного розрахунку не провів.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав, з підстав, заявлених у ньому.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, однак в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомили. Відповідач відзиву на позов не подавав.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача за наявними матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

12 жовтня 2013 року між товариством з обмеженою відповідальністю „ДКЛ" в особі директора Мурашова О.С. (далі - Постачальник) та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „А.Ф.ЗЛАГОДА" в особі директора Байтовий Ю.І. (далі -Замовник) було укладено Договір поставки №ТМ-101213 (надалі - Договір), предметом Договору є передача Замовнику у власність автомобільні ваги моделі НР-80000ЕZ/3/18А (обладнання), розроблення технічної документації, виконання шеф-монтажу, пуско-наладки обладнання на місці їх експлуатації, навчання персоналу Замовника у відповідності з Порядком виконання робіт, а також ремонт обладнання в гарантійний період, загальна вартість Договору складає 145000,00 грн.

Порядок розрахунків між сторонами передбачений розділом 2 Договору, відповідно до якого оплата за цим Договором здійснюється поетапно: попередня оплата в розмірі 70% від загальної вартості Договору здійснюється Замовником після підписання обома сторонами цього Договору протягом 7 календарних днів. Оплата в розмірі 25% від загальної вартості Договору здійснюється Замовником протягом трьох банківських тижнів після повідомлення від Постачальника про готовність обладнання до відвантаження зі складу Постачальника. Оплата в розмірі 5% від загальної вартості Договору здійснюється Замовником протягом трьох банківських днів після дати виконання шеф-монтажу обладнання (датою завершення шеф-монтажу обладнання враховувати дату підписання акту виконаних робіт сторонами).

Позивач взяті на себе зобов'язання за цим договором виконав належним чином поставивши відповідачу автомобільні ваги, змонтував їх та передав в експлуатацію, про що свідчить акт здачі-прийняття робіт без дати.

Замовником було виконано тільки умови підпунктів 2.2.1. та 2.2.2 Договору, а сплату 5% від загальної вартості Договору, що складає 7250,01 грн., здійснено не було, що свідчить про неналежне виконання останнім взятих на себе зобов'язань по Договору.

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. ст.ст. 525, 526, 530, 549, 625, 655, 692, 712 ЦК України містять такі положення:

„Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта ( виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати:

- з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін ).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочки, а також три відсотки річних від простроченої суми.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений іншим строк оплати товару, та сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Оцінивши фактичні обставини справи та приписи наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

Господарські зобов'язання між сторонами виникли на підставі укладеного договору №ТМ-101213 від 12 жовтня 2013 р. За своєю правовою природою цей договір є договором поставки. Свої зобов'язання за даним договором позивач виконав належним чином, а саме поставив відповідачу, змонтував та здав в експлуатацію ваги автомобільні вартістю 145000,00.

Відповідач в порушення вимог ст.ст. 525, 526, 530, 692 ЦК України свої зобов'язання щодо оплати вартості придбаного товару належним чином не виконав, заборгувавши позивачу на час розгляду справи 5% вартості ваг (п.2.2.3 Договору) які був зобов'язаний сплатити після підписання акту виконаних робіт по монтажу обладнання. Такий акт сторонами було підписано, однак без визначення дати його підписання.

Суд вважає, що у відповідача виник обов'язок оплати 5% вартості товару -7250,01 грн. після підписання акту здачі прийняття робіт по монтажу, пуско-налагодження та пуску в експлуатацію автомобільних ваг.

Що стосується заявлених позивачем про стягнення з відповідача пені, інфляційних та річних, то вони задоволенню не підлягають, виходячи із наступного.

Для здійснення розрахунку заявлених позивачем вимог про стягнення пені, інфляційних та річних слід визначити дату виникнення зобов'язання відповідача, щодо оплати боргу. Такою датою, відповідно до умов укладеного сторонами договору, є третій день після підписання акту прийому робіт. Оскільки сторонами при підписанні акту не було визначено дату його підписання тоді не можливо визначити період прострочення відповідачем сплати боргу, а відтак це унеможливлює здійснення заявлених до стягнення нарахувань.

За таких обставин суд приходить до висновку про часткове задоволення позову.

Крім того з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення понесені останнім судові витрати у вигляді сплаченого судового збору, пропорційно задоволених вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-85 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "А.Ф.Злагода" вул. Леніна, б. 93, с. Шендерівка, Корсунь - Шевченківський район, Черкаська область, 19453, код 33003862 на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ДКЛ" вул. Луначарського, б. 24, кв. 1, м. Київ, 02002, код 32106073 - 7250,01 грн. заборгованості та 1345, 45 грн. судового збору.

В решті позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 20.03.2015р.

СУДДЯ К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення10.03.2015
Оприлюднено25.03.2015
Номер документу43185871
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9844,79 грн

Судовий реєстр по справі —925/144/15

Рішення від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 28.01.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні