Рішення
від 18.03.2015 по справі 916/822/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" березня 2015 р.Справа № 916/822/15-г

за позовом: Приватного підприємства "ЛАВА";

до відповідача: Приватного підприємства "УКРАГРОЮГ";

про стягнення 65416,46 грн.;

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Форостенко О.О.;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: Приватне підприємство "ЛАВА" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з відповідача Приватного підприємства "УКРАГРОЮГ" заборгованості за договором поставки №1701/4 від 17.01.2013р. у сумі 65416,46грн. у тому числі 58147,71грн. заборгованості по оплаті поставленої продукції, 7268,75грн. збитків за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором поставки.

Позивач на позовних вимогах наполягає.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

17.01.2013р. між Приватним підприємством "ЛАВА" (позивач, Постачальник) та Приватним підприємством "УКРАГРОЮГ" (відповідач, Покупець) укладено договір поставки №1701/4 (далі договір) до якого Постачальник зобов'язався передати у власність Покупця товар, запчастини до сільськогосподарської техніки, а Покупець зобов'язався прийняти та оплатити товар на умовах договору (п.1.1. договору).

Постачальник зобов'язався поставити Покупцю продукцію по ціні і в кількості, згідно підписаних специфікацій або накладних, які є невід'ємною частиною договору, на загальну суму 500000,00грн. Покупець зобов'язався прийняти продукцію, згідно цін, вказаних у відповідних накладних та оплатити на протязі 5 банківських днів з моменту отримання товару, або до передачі продукції Постачальником (п.п. 2.2, 2.3. договору).

Розрахунки за продукцію здійснюються шляхом повної або часткової оплати грошових сум до повного розміру вартості продукції, згідно виписаних рахунків або накладних, на розрахунковий рахунок Постачальника. У разі неможливості розрахунку грошовими коштами з будь-яких причин за погодженням сторін допускається інша форма розрахунків (п.п.4.1., 4.2. договору).

За порушення умов договору, винна сторона відшкодовує збитки, спричинені цим в розмірі 0,1% від суми вартості неоплаченої продукції за кожен день прострочки (п.5.1. договору).

Договір набуває чинності з дати його підписання сторонами і діє до 31.12.2013р., він також може бути пролонгований за згодою сторін (п.8.1. договору).

На виконання умов договору позивач поставляв відповідачу продукцію, однак відповідач вартість отриманої продукції своєчасно не сплачував, у зв'язку з чим заборгованість відповідача за отриманий товар складає 58147,71грн., що підтверджується підписаним сторонами актом звірки розрахунків за період з 01.11.2013р. по 17.10.2014р.

Враховуючи неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором щодо своєчасної оплати отриманого товару, позивач нарахував відповідачу збитки у розмірі 0,1% вартості неоплаченого товару у сумі 7268,75грн. (розрахунок в матеріалах справи).

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

З матеріалів справи вбачається, що 17.01.2013р. між позивачем та відповідачем укладено договір поставки відповідно до якого позивач зобов'язався передати у власність відповідача товар, запчастини до сільськогосподарської техніки, а відповідач зобов'язався прийняти та оплатити товар на умовах договору.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. (ст. 712 ЦК України).

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Згідно ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до п.п. 4.1., 4.2. договору розрахунки за продукцію здійснюються шляхом повної або часткової оплати грошових сум до повного розміру вартості продукції, згідно виписаних рахунків або накладних, на розрахунковий рахунок Постачальника. У разі неможливості розрахунку грошовими коштами з будь-яких причин за погодженням сторін допускається інша форма розрахунків.

Відповідач своїх зобов'язань за договором не виконав у зв'язку з чим позовні вимоги про стягнення вартості поставленого товару на суму 58147,71грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача збитків слід зазначити наступне.

Відповідно до ст.692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно п.5.1. договору за порушення умов договору, винна сторона відшкодовує збитки, спричинені цим в розмірі 0,1% від суми вартості неоплаченої продукції за кожен день прострочки.

Враховуючи неналежне та несвоєчасне виконання відповідачем зобов'язань щодо оплати вартості поставленого товару позовні вимоги в частині стягнення з відповідача збитків в розмірі 0,1% від суми вартості неоплаченої продукції за кожен день прострочки відповідно до п.5.1. договору у сумі 7268,75грн. (розрахунок в матеріалах справи) обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене, позовні вимоги Приватного підприємства "ЛАВА" про стягнення з відповідача Приватного підприємства "УКРАГРОЮГ" заборгованості за договором поставки №1701/4 від 17.01.2013р. у сумі 65416,46грн. у тому числі 58147,71грн. заборгованості по оплаті поставленої продукції, 7268,75грн. збитків за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань, обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст. 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Приватного підприємства "УКРАГРОЮГ" (67700, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Леона Попова, 2, каб. 22, код ЄДРПОУ 31965719) на користь Приватного підприємства "ЛАВА" (65013, м. Одеса, вул. Миколаївська дорога, 253, код ЄДРПОУ 24770168) 58147/п'ятдесят вісім тисяч сто сорок сім/грн. 71коп. заборгованості за поставку продукції за договором поставки, 7268/сум тисяч двісті шістдесят вісім/грн. 75коп. збитків за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором поставки, 1827/одна тисяча вісімсот двадцять сім/грн. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 23 березня 2015 р.

Суддя Н.О. Горячук

Дата ухвалення рішення18.03.2015
Оприлюднено26.03.2015

Судовий реєстр по справі —916/822/15-г

Рішення від 18.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні