Постанова
від 23.03.2015 по справі 819/488/15-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/488/15-a

23 березня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Осташа А. В.

при секретарі судового засідання Костецькій Н.Т.

за участю:

прокурора - Ковальчук М.О.(дов. №05/1/2-15 від 14.01.2015 р.)

представника позивача - Сопрун М.В. (дов. №09.4-22/1295 від 31.12.2014р.)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Прокурора Чортківського району в інтересах держави в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку( сектор нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Тернопільській області) до відкритого акціонерного товариства "Колиндянський концентратно-дріжджовий комбінат" про стягнення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Чортківського району в інтересах держави в особі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (сектор нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Тернопільській області) звернувся до суду з адміністративним позовом до відкритого акціонерного товариства "Колиндянський концентратно-дріжджовий комбінат" (далі - ВАТ "Колиндянський КДК", відповідач) про стягнення фінансових санкцій у розмірі 17 000 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за порушення законодавства на ринку цінних паперів на підставі статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" до відповідача уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку застосовано фінансову санкцію відповідно до постанови від 27.11.2014 року № 472-ПР-3-Е на суму 17 000 грн. Постанову про накладення санкції направлено на ВАТ "Колиндянський КДК" в установленому порядку рекомендованими листами, проте така санкція добровільно відповідачем не сплачена. Прокурор просить стягнути з ВАТ "Колиндянський КДК" в дохід Держаного бюджету України фінансову санкцію на суму 17 000 грн. за вчинення правопорушень на ринку цінних паперів.

У судовому засіданні прокурор, представник позивача позовні вимоги підтримали у повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві. Просили позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не прибув і заперечень на позов не подав, хоча належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи судом. Про причини неприбуття суд не повідомив.

Згідно із частиною четвертою статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Таким чином, адміністративну справу розглянуто та вирішено за відсутності представника відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення прокурора, представника позивача, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що ВАТ "Колиндянський КДК" є юридичною особою, виступає емітентом цінних паперів.

Прикарпатським територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку емітенту - ВАТ "Колиндянський КДК" видано обов'язкове для виконання Розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 26.08.2014р. № 55-ПР-3-Е із зобов'язанням у термін до 27.10.2014р. усунути порушення вимог чинного законодавства про цінні папери, а саме: розкриття на фондовому ринку регулярну річну інформацію за 2013 рік та до 27.10.2014р. письмово повідомити (з наданням підтверджуючих документів) уповноважену особу Комісії про виконання даного розпорядження.

Проте, станом на 27.10.2014р. емітентом - ВАТ "Колиндянський КДК" не розкрито регулярну річну інформацію за 2013 рік і не надано відповідні документи Комісії.

Постанова про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 30 жовтня 2014 року з пропозицією прибути 18.11.2014 року у вказаний час в Прикарпатське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку для надання пояснень та підписання акта про правопорушення на ринку цінних паперів, надіслана ВАТ "Колиндянський КДК" 05.11.2014 року.

ВАТ "Колиндянський КДК", як юридичною особою та емітентом, не виконано розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 26.08.2014р. №55- ПР-3-Е, у зв'язку з чим 18.11.2014р. складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів за № 499- ПР-3-Е та прийнято постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, які надіслані відповідачу 19.11.2014р.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів передбачено застосування до юридичних осіб фінансових санкцій у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

27.11.2014р. начальником Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку прийнято постанову № 472- ПР-3-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів до ВАТ «Колиндянський КДК", якою застосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 17 000 грн.

Постанову уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - начальника Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 27.11.2014 року № 472-ПР-3-Е направлено відповідачу рекомендованим листом, що підтверджується фіскальним чеком відділення поштового зв'язку. Вказана постанова у встановленому законом порядку не оскаржена, фінансові санкції відповідачем не сплачені.

Правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні визначено в Законі України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996 року № 448/96-ВР, з змінами і доповненнями (далі - Закон № 448/96-ВР).

Відповідно до статей 5, 6 Закону № 448/96-ВР державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, яка виконує свої повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку згідно з пунктами 8, 14 статті 8 Закону № 448/96-ВР, серед іншого, має право здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до покладених на неї завдань встановлює вимоги, порядок та стандарти щодо обов'язкового розкриття інформації емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, забезпечує створення інформаційної бази даних про ринок цінних паперів відповідно до чинного законодавства (пункт 15 частини другої статті 7 Закону № 448/96-ВР).

Склад, порядок і строки розкриття на фондовому ринку регулярної, особливої інформації та інформації про іпотечні цінні папери, сертифікати фонду операцій з нерухомістю та інформації в повідомленні про проведення загальних зборів (далі - Інформація) емітентами цінних паперів та подання її до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) регулюється Положенням про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 року № 1591, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 року за № 97/13364.

Відповідно до пункту 3 розділу І Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів емітенти цінних паперів у випадках, передбачених цим Положенням, зобов'язані розкривати на фондовому ринку у такій послідовності Інформацію шляхом: розміщення на безоплатній основі в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів або в її інформаційному ресурсі, поновлюваному у режимі реального часу; опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Комісії; подання до Комісії.

Пунктом 1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів визначено, що розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії. Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Як встановлено судом емітентом цінних паперів ВАТ "Колиндянський КДК" не було у встановленому порядку, який наведено вище, розкрито річну інформацію за 2013 рік, зокрема, не розміщено її в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, не опубліковано в офіційному друкованому виданні та не подано до Комісії.

Відповідно до пункту 14 статті 8, пунктів 5-7 статті 11 Закону № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб, зокрема, фінансові санкції у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за:

неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації;

нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно зі статтею 12 вказаного Закону № 448/96-ВР санкції застосовуються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

Частиною третьої статті 11 Закону № 448/96-ВР визначено, що у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до пункту 16 розділу І Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.2007 року № 2272, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.02.2008 року за № 120/14811 (чинних на момент виникнення спірних правовідносин), постанова про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів, акт про правопорушення на ринку цінних паперів, постанова про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, постанова про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів вважаються надісланими (врученими) юридичній особі (посадовій особі чи громадянину), яка притягується до відповідальності, якщо їх вручено керівнику чи представнику юридичної особи (посадовій особі чи громадянину) під розписку або надіслано поштою рекомендованим листом. Доказом надіслання постанови про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів, акта про правопорушення на ринку цінних паперів, постанови про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів є реєстр (список) поштових відправлень рекомендованих листів, на якому працівником об'єкта поштового зв'язку проставлено відбиток календарного штемпелю та касовий чек. Пунктом 3 розділу XVIII цих же Правил визначено, що юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету.

Таким чином, постанова уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - начальника Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 27.11.2014 року № 472-ПР-3-Е прийнята з дотриманням чинного законодавства, у встановленому законом порядку не скасована. Разом з тим, відповідач добровільно санкції не сплатив, письмових заперечень проти позову не подав, а тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 17 000 грн. 00 коп. підлягають до задоволення. При цьому, санкції слід стягнути з відповідача на користь Державного бюджету України.

Відповідно до частини другої статті 60 КАС України з метою представництва інтересів громадянина або держави в адміністративному суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, звертається до суду з адміністративним позовом, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження в якій відкрито за адміністративним позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду. Право прокурора на звернення до суду з позовними заявами з метою представництва інтересів держави передбачене також Законом України "Про прокуратуру".

Статтею 11 КАС України встановлено принцип змагальності сторін, відповідно до якого розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про сплату фінансових санкцій, а прокурор у межах повноважень, обґрунтовано звернувся до суду про стягнення з відповідача таких фінансових санкцій.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Колиндянський концентратно - дріжджовий комбінат" (48552, с.Колиндяни Чортківського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 00374195) 17 000 грн. фінансових санкцій в користь Державного бюджету України на рахунок управління Державної казначейської служби України у Чортківському районі Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області №31116106700554, МФО 838012, код бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106, код одержувача коштів 37938481.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

Дата ухвалення рішення23.03.2015
Оприлюднено26.03.2015
Номер документу43207468
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/488/15-а

Постанова від 23.03.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Ухвала від 10.03.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні