Постанова
від 19.03.2015 по справі 820/20699/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, код 34390710 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

19 березня 2015 р. № 820/20699/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Лук'яненко М.О.,

за участю секретаря судового засідання Звягіна Я.І.,

представників сторін:

позивача - Гончарова С.М.,

відповідача - Толкачова В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд: стягнути з закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" на користь управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова (р/р 256093012094 в філії ХОУ АТ "Ощадбанк", МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682106) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 2025,61 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що у закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання", внаслідок невиконання вимог діючого законодавства щодо відшкодування пільгових пенсій за списком №1 склалась заборгованість перед Пенсійним фондом в сумі 2025,61 грн., яка не погашена та підлягає сплаті.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав вимоги та доводи заявленого позову, просив позов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні визнав позов в різниці між виплаченою пенсійним фондом Дергачівського району пенсії в листопаді 2014 року ОСОБА_3 (1845,35 грн.) та виплаченою підприємством в листопаді 2014 року (1048,30 грн.) 797,05 грн. Крім того, відповідач погодився із сумою заборгованості по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" по пенсіонеру ОСОБА_4 в сумі 30,36 грн. Із сумою заборгованості у розмірі 1198,20 грн. по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" відповідач не погоджується і вважає позов в цій частині безпідставним та необґрунтованим документально.

Вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Закрите акціонерне товариство "Харківське щіткове об'єднання" знаходиться на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №1 підлягають відшкодуванню, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20% з наступним збільшенням її щороку на 10% до 100% розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах встановлено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України №64/8663 від 16 січня 2004 року.

Відповідно до п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління ПФУ №21-1 від 19.12.2003 року відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

З розрахунку суми заборгованості, судом встановлено, що станом на 26.12.2014 року у відповідача рахується заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у розмірі 2025,61 грн. (а.с. 8).

Судом з вище вказаного розрахунку встановлено, що пенсіонеру ОСОБА_3, яка працювала на закритому акціонерному товариству "Харківське щіткове об'єднання", що підтверджується довідкою про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів (а.с. 20), призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до пунктів "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Загальна сума, що підлягає відшкодуванню складає 1995,25 грн.

Крім того, по пенсіонеру ОСОБА_4, який працював на закритому акціонерному товариству "Харківське щіткове об'єднання", що підтверджується довідкою про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів (а.с. 19), призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до пунктів "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Загальна сума, що підлягає відшкодуванню складає 30,36 грн.

З письмових пояснень управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області від 18.03.2015 року, судом встановлено, що пенсійним фондом по пенсійній справі гр. ОСОБА_3 проведено розрахунок доплати до пенсії у зв'язку із звільненням особи з 07.09.2012 року та працевлаштуванням з 10.09.2012 року, а також з проведенням перерахунку пенсії по стажу. Перерахунок пенсії в зв'язку із звільненням з роботи проведено з 07.09.2012 року відповідно до строків передбачених п.4 ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". У листопаді 2014 року виплачено 1845,35 грн., з них: 1079,35 грн. - розмір пенсії за листопад 2014 року; 766.00 гри. доплата за попереднім період. Різниця у сумах між виплаченою сумою за перерахунком пенсії за попередній період, що фактично виплачена гр. ОСОБА_3 та сумою, що пред'явлено до відшкодування підприємству виникла через збільшення основного розміру пенсії (що підлягає відшкодуванню підприємством) та закриттям доплат до пенсії (що не підлягали відшкодуванню підприємством), які раніше нараховувалися і виплачувалися до проведення вищезазначених перерахунків (що не підлягають відшкодуванню підприємством). Суми призначені та фактично виплачені ОСОБА_5 за період з вересня 2012 року по жовтень 2014 року.

Проаналізувавши вище наведене, суд дійшов висновку, що фактичний розмір доплати пенсії ОСОБА_3 за період з вересня 2012 року по жовтень 2014 року, з урахуванням раніше виплачених сум склав 766,00 грн. А отже, сума до відшкодування підприємством з урахуванням раніше призначених сум складає 1995,39 грн., що підтверджується довідкою про розмір призначеної і фактично отриманої пенсії від 10.03.2015 року (а.с. 65).

На виконання вимог Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.03 року № 21-1 управлінням Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова відповідачу направлений розрахунок фактичних витрат на виплату пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", в якому розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії склав 2025,61 грн. (а. с. 4-5).

Відповідно до п.п. 6.4. п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно до п. 6.7 вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суд зазначає, що сума відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за листопад 2014 року на час розгляду справи відповідачем не сплачена і складає 2025,61 грн.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту самостійного погашення суми боргу, суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Розподіл судових витрат здійснюється у відповідності до норм статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 6-14, 71, 159-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" (61017, м. Харків, пров. Благоїва, 17, код ЄДРПОУ 00307365) на користь управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова (61022, м. Харків, м-н Свободи, 5, Держпром, 2 під., 4 поверх, код ЄДРПОУ 22682106) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 2025.61 (дві тисячі двадцять п'ять гривень шістдесят одна гривня) грн.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили у порядку, передбаченому ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 23 березня 2015 року.

Суддя М.О. Лук`яненко

Дата ухвалення рішення19.03.2015
Оприлюднено26.03.2015
Номер документу43209996
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/20699/14

Ухвала від 29.01.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

Постанова від 19.03.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

Ухвала від 26.02.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

Ухвала від 29.01.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

Ухвала від 30.12.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні