Рішення
від 17.03.2015 по справі 592/1233/15-ц
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/1233/15-ц

Провадження №2/592/831/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2015 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі: головуючого - судді Котенко О.А., при секретарі - Чайка Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сумської міської ради, Виконавчого комітету Сумської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Друга Сумська державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну ділянку, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом і свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_4. У зв'язку з тим, що ОСОБА_4 за час свого життя не склав заповіт як розпорядження на випадок своєї смерті, вона та ОСОБА_5, донька померлого є спадкоємцями першої черги за законом. ОСОБА_5 у встановлений законодавством строк подала нотаріально оформлену заяву про відмову від прийняття спадщини. Вона, дружина померлого, про відмову від спадщини не заявляла, прийняла спадщину відповідно до частини 3 статті 1268 Цивільного кодексу України, проживаючи разом із спадкодавцем на день його смерті та в передбачені законом строки і порядку подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. У той же час, до складу спадкового майна, що перейшло їй в порядку спадкування, не було включено земельну ділянку, яка належала померлому у зв'язку з наступним. Померлий ОСОБА_4 на підставі договору купівлі продажу земельної ділянки від 06.05.2009 року, придбав земельну ділянку, площею 0,0022 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056. На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід. На договорі купівлі продажу земельної ділянки від 06.05.2009 року зазначений напис здійснено, що підтверджує перехід права власності на зазначену земельну ділянку до покупця - ОСОБА_4 Однак, за час свого життя померлий ОСОБА_4 не оформив своє права власності на зазначену земельну ділянку та не виготовив на власне ім'я державний акт на право власності на земельну ділянку. У шлюбі з померлим ОСОБА_4 вона перебувала з 16.07.1983 року по день його смерті. Зазначена земельна ділянка була придбана у період шлюбу. Шлюбний договір вони з чоловіком не укладали, інших домовленостей щодо поділу майна - не досягали. З наведених норм чинного законодавства України та фактичних обставин справи випливає, що вона має право на ? земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056, як його дружина та є спадкоємцем за законом ? цієї земельної ділянки. Проте, враховуючи, що право на земельну ділянку не було зареєстровано за померлим, вона не має можливості зареєструвати зазначену земельну ділянку на своє ім'я. Тому позивач просить суд ухвалити рішення, яким визнати за нею право власності на ? земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056, як її частку в спільній сумісній власності подружжя та визнати за нею право власності на Ѕ земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056 в порядку спадкування після смерті чоловіка ОСОБА_4

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі з зазначених підстав та просила їх задовольнити.

Представник відповідача - Сумської міської ради повторно в судове засідання не з`явився, заяв та клопотань про відкладення розгляду справи від них не надійшло.

Представник відповідача Виконавчого комітету Сумської міської ради повторно в судове засідання не з`явився, заяв та клопотань про відкладення розгляду справи від них не надійшло.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Другої Сумської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, надали до суду заяву, згідно якої просили справу розглядати без участі їх представника.

Суд, заслухавши пояснення позивача, перевіривши матеріали справи, вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4. Після його смерті залишилося майно, до складу якого входить: квартира АДРЕСА_1; гараж АДРЕСА_2 та відповідна земельна ділянка АДРЕСА_2 (кадастровий номер 5910136600:15:026:0056); автомобіль FORD FUSION, реєстраційний НОМЕР_1. Спадкоємцями першої черги за законом є донька померлого ОСОБА_5 та його дружина ОСОБА_1. ОСОБА_5 у встановлений законодавством строк подала нотаріально оформлену заяву про відмову від прийняття спадщини. Позивачем ОСОБА_1 була успадкована квартира під номером АДРЕСА_1, гараж під номером АДРЕСА_2, Сумське міське обєднання громадян власників гаражів для індивідуальних автомобілів «Надія» та автомобіль марки FORD, моделі Fusion 1,4, 2008 року випуску, типу легковий комбі - В, номер шасі (кузова, рами) № НОМЕР_2, державний реєстраційний номер НОМЕР_1, після смерті чоловіка ОСОБА_4. Свідоцтва про право на спадщину за законом їй були видані державним нотаріусом Другої Сумської державної нотаріальної контори Сумської області Ситник С.М. (а.с.62, 63, 65).

Викладені обставини підтверджуються копією спадкової справи після смерті ОСОБА_4 (а.с.30-66).

У той же час, до складу спадкового майна, що перейшло позивачці в порядку спадкування, не було включено земельну ділянку, площею 0,0022 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056, яка належала померлому на підставі договору купівлі продажу земельної ділянки від 06.05.2009 року, що підтверджується копією договору купівлі-продажу земельної ділянки (а.с.15), копією витягу з Державного реєстру правочинів (а.с.16).

Відповідно до статті 126 Земельного кодексу України (у редакції до 01 січня 2013 року) право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті. Право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою та свідоцтвом про право на спадщину.

При набутті права власності на земельну ділянку на підставі цивільно-правової угоди щодо відчуження земельної ділянки чи свідоцтва про право на спадщину державний акт на право власності на земельну ділянку, що відчужується, долучається до документа, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, в кожному такому випадку відчуження земельної ділянки. На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.

На договорі купівлі продажу земельної ділянки від 06.05.2009 року зазначений напис здійснено, що підтверджує перехід права власності на зазначену земельну ділянку до покупця - ОСОБА_4 Однак, за час свого життя померлий ОСОБА_4 не оформив своє права власності на зазначену земельну ділянку та не виготовив на власне ім'я державний акт на право власності на земельну ділянку.

Відповідно до ст.1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Статтею 1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до ч.1 ст.1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Об'єкт спадкування - земельна ділянка має майновий характер, а тому приймаючи спадщину я приймаю права і обов'язки спадкодавця.

Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. Статтею 70 Сімейного кодексу України визначено, що у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

У шлюбі з померлим ОСОБА_4 вона перебувала з 16.07.1983 року по день його смерті. Зазначена земельна ділянка була придбана у період шлюбу. Шлюбний договір вони з чоловіком не укладали, інших домовленостей щодо поділу майна - не досягали.

З наведених норм чинного законодавства України та фактичних обставин справи випливає, що позивач ОСОБА_1, має право на ? земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056, як його дружина та ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом ? цієї земельної ділянки. Проте, враховуючи, що право на земельну ділянку не було зареєстровано за померлим, вона не має можливості зареєструвати зазначену земельну ділянку на своє ім'я (а.с.20).

Згідно з п.4.12 глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 26/5 свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів.

Відповідно до п.4.15 глави 10 Розділу II Порядку - видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без змін її меж, цільового призначення, посвідчується цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; свідоцтвом про право на спадщину ( п.1.4 глави 2 Розділу II Порядку). З 01.01.2013 року право власності на земельну ділянку посвідчується на загальних засадах посвідчення права власності на об'єкти нерухомого майна, тобто свідоцтвом про право власності, що видає державний реєстратор прав з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-5901505032014, виданого 27.10.2014 року управлінням Держземагентства у Сумському районі власником зазначеної земельної ділянки є ОСОБА_7, документом, що посвідчує право власності є державний акт від 04.12.2001 року ІУ-СМ 003427. Таким чином, ОСОБА_4, придбавши земельну ділянку згідно договору купівлі-продажу, не зареєстрував його у встановленому законом порядку.

ОСОБА_1 позбавлена можливості оформити у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, а також підтвердити своє право власності на ? частину земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056. При зверненні до Другої Сумської державної нотаріальної контори ОСОБА_1 було роз'яснено, що лише в судовому порядку вона може вирішити питання щодо оформлення спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_4

За приписами ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 328 Цивільного Кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Статтею 319 Цивільного Кодексу України передбачено, що власник володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Відповідно до змісту ст.1216 ЦК України, у разі спадкування права та обов'язки спадкодавця переходять до спадкоємців.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК).

З врахуванням викладеного, позивач ОСОБА_1 не має іншого способу захисту права власності, крім судового, і вимоги позивача є законними, обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Суд вважає необхідним визнати за визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056, як частку в спільній сумісній власності подружжя та визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056 в порядку спадкування після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Керуючись ст.ст.319, 328, 392, 1216, 1225, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 60,70 СК України, ст.ст. 10,11, 60, 88, 208, 213-215, 218 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину земельної ділянки площею 0,0022 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер - 5910136600:15:026:0056 в порядку спадкування після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

На рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Сумської області через Ковпаківський районний суд м.Суми. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О.А. Котенко

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення17.03.2015
Оприлюднено26.03.2015
Номер документу43221943
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —592/1233/15-ц

Рішення від 17.03.2015

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

Рішення від 17.03.2015

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

Ухвала від 12.02.2015

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні