Постанова
від 24.03.2015 по справі 802/388/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

24 березня 2015 р.                                         Справа № 802/388/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Дончика Віталія Володимировича, розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Ладижин Вінницької області до Приватного виробничого-комерційного підприємства "Кордіс" про стягнення заборгованості

в с т а н о в и в :

В лютому 2015 року УПФ України в м. Ладижин звернулось в суд з адміністративним позовом до ПВКП "Кордіс" про стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 9425,24 грн.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановивши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адміністративній справі застосовується скорочене провадження, ухвалою від 19.02.2015 року відкрив скорочене провадження у справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Згідно з ч. 8 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. На підставі ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення з повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідачу направлялась ухвала про відкриття провадження, проте, конверт повернувся з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання", що вважається належним чином повідомлено відповідача та не перешкоджає розгляду справи (а.с.21-24).

Відповідач у строк, передбачений частиною третьою статті 183-2 КАС України заперечень суду не направив. Копію ухвали про відкриття скороченого провадження судом направлено на адресу відповідача, що вказана в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Отже, судом вжито всіх залежним від нього заходів для повідомлення відповідача про строк подання заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого заперечення.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, оцінивши подані докази, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає повному задоволенню, з наступних підстав.

ПВКП "Кордіс" зареєстрований в УПФ України в м. Ладижин. З матеріалів справи суд убачає, що у відповідача наявна заборгованість перед УПФ України в м. Ладижин зі слати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 9425,24 грн.

З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 за № 2464-VІ (далі – Закон № 2464-VІ). Відповідно до абз. 6 ч. 7 Прикінцевих та перехідних положень цього закону передбачено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

До набрання чинності Законом № 2464-VІ порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками, а також поняття платника страхових внесків визначав Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 року № 1058-ІV (далі - Закон № 1058).

Відповідно до вимог ст.ст. 14, 15, 20 Закону № 1058 (чинних на момент виникнення спірних правовідносин), відповідач, як страхувальник та платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати у встановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

В порушення вказаних норм відповідач не сплатив страхові внески, внаслідок чого виникла заборгованість в розмірі 9425,24 грн. Наявність вказаної заборгованості підтверджується карткою особового рахунку страхувальника юридичної особи або фізичної особи, яка має найманих працівників та розрахунком суми боргу (а. с. 9-14).

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (чинної на момент виникнення спірних правовідносин) територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Судом з матеріалів справи встановлено, що позивачем на адресу ПВКП "Кордіс" направляв вимогу про сплату боргу від 01.05.2014 № Ю 54.1 (а. с. 8), однак конверт повернувся з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с.8 зворотній бік).

Станом на день розгляду справи докази вжиття відповідачем заходів погашення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в матеріалах справи відсутні. Відсутні також докази оскарження вимоги про сплату боргу від 01.05.2014 № Ю 54.1.

Відповідно до ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків.

З урахуванням наведеного та зважаючи, що факт заборгованості підтверджується матеріалами справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного виробничого-комерційного підприємства "Кордіс" (код ЄДРПОУ 31337172, вул.Промислова, ПМК-42, б.1, м.Ладижин, Вінницька область) на користь Управління Пенсійного фонду України в м.Ладижин Вінницької області (код ЄДРПОУ 26285320) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 9425 (дев'ять тисяч чотириста двадцять п'ять) гривень 24 (двадцять чотири) копійки.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку визначеному ст. 254 КАС України

Суддя                                                                                 Дончик Віталій Володимирович

Дата ухвалення рішення24.03.2015
Оприлюднено27.03.2015
Номер документу43227055
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/388/15-а

Постанова від 24.03.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 19.02.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні