Постанова
від 24.03.2015 по справі 809/878/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" березня 2015 р.                               Справа № 809/878/15

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Черепій П.М., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі Головного Управління ДФС в Івано-Франківській області до приватного підприємства Надвірнянського приватного малого підприємства "Земля" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

26.02.2015 року Державна податкова інспекція у Надвірнянському районі ГУ ДФС в Івано-Франківській області (надалі – позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до приватного підприємства Надвірнянського приватного малого підприємства "Земля" (надалі – відповідач) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач всупереч вимогам податкового законодавства України більше одного року не подавав органам Державної податкової служби, податкові декларації, що у відповідності до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців" є підставою для припинення юридичної особи.

27.02.2015 року судом відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі і направлено відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову. Проте, 06.03.2015 року ухвала повернулася на адресу суду з відміткою пошти “за закінченням терміну зберігання” внаслідок чого, у відповідності до вимог статті 35 КАС України, відповідач вважається повідомленим щодо відкриття провадження в даній справі.

Заперечення проти позову або заява про визнання позову від відповідача на адресу суду в строки, передбачені статтею 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, не надійшли.

Згідно із пунктом 3 частини 5 статті 183-2 КАС України, справа повинна бути розглянута в порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною 3 цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Суд, розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, вважає, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що 12.02.1992 року приватне підприємство Надвірнянське приватне мале підприємство "Земля" зареєстроване Надвірнянською районною державною адміністрацією Івано-Франківської області як юридична особа, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. (а.с. 7 - 9) та взяте на облік як платник податків у Державній податковій інспекції у Надвірнянському районі Головного Управління ДФС в Івано-Франківській області.

Підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно пункту 49.2 статті 49 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі Головного Управління ДФС в Івано-Франківській № 958/10 від 12.03.2015 року приватне підприємство Надвірнянське приватне мале підприємство "Земля" не подає податкову звітність з 01.01.2014 року.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців регулює Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Пунктом 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців” передбачено перелік підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема такими підставами є – неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі Головного Управління ДФС в Івано-Франківській № 135/10-15 від 29.12.2014 року у приватного підприємства Надвірнянського приватного малого підприємства "Земля" податковий борг відсутній. (а.с. 6).

Статтею 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, зокрема пунктом 1 передбачено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, органам державної податкової служби надано право звертатися з позовами до суду щодо припинення юридичної особи тапідприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнаннянедійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 163, 164, 165, 166, 167, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

                                        ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - приватне підприємство Надвірнянське приватне мале підприємство "Земля" (код ЄДРПОУ 20542803 вул. Шевченка, буд. 58, м. Надвірна, Івано-Франківська область).

Постанову згідно частини 2 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України допустити до негайного виконання.

Згідно статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців” копію постанови направити реєстраційній службі Надвірнянського районного управління юстиції в Івано-Франківській області (78400, вул. Грушевського,18, м. Надвірна, Івано-Франківська область).

Відповідно до частини 9 статті 183-2 постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України у разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, рішення суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.

          

Суддя:                                                                                                     Черепій П.М.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.03.2015
Оприлюднено27.03.2015
Номер документу43227563
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/878/15

Постанова від 24.03.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

Ухвала від 27.02.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні