Постанова
від 17.03.2015 по справі 821/301/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/301/15-а

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді: Кисильової О.Й.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом прокурора Комсомольського району міста Херсона в інтересах держави в особі Південно-Українського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до приватного акціонерного товариства "Спецбуд-Херсон" про стягнення фінансових санкцій,

встановив:

Прокурор Комсомольського району міста Херсона (далі - позивач) звернувся до суду в інтересах держави в особі Південно-Українського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) з позовом до приватного акціонерного товариства "Спецбуд-Херсон" (далі - відповідач, ПрАТ "Спецбуд-Херсон", Товариство), в якому просить стягнути з відповідача штраф у розмірі 1700, 00 грн.

Позов мотивований тим, що відповідачем порушені вимоги законодавства про цінні папери, а саме: пп. 4 п.4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів", затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 03.12.2013 р. № 2826 в частині не розкриття річної інформації про емітента за 2013 рік шляхом її розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним. Вказана інформація в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР розміщена тільки 06.05.2014 р., у зв'язку з чим, винесено постанову від 28.08.2014 р. № 420-ПУ-1-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 1700, 00 грн. Позивач просить стягнути з відповідача суму штрафної санкції в судовому порядку.

Від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи в письмовому провадженні, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи відповідач у судове засідання не з'явився без поважних причин. Разом з тим на адресу відповідача рекомендованим листом направлено ухвалу про відкриття провадження та про закінчення підготовчого провадження, яка була вручена уповноваженій особі відповідача 18.02.2015 р., що підтверджується підписом на поштовому повідомленні. Також, 24.02.2015 р. відповідачу на юридичну адресу надіслано судову повістку, яка вручена уповноваженій особі 02.03.2015р.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта (ч. 6 ст. 128 КАС України).

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів в порядку письмового провадження згідно частини 6 статті 128 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, зважаючи на наступне.

Так, постановою від 06.08.2014 р. № 786-ПУ-1-Е уповноваженої особою НКЦПФР Гонтар Н.М. порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ПрАТ "Спецбуд-Херсон".

18.08.2014 уповноваженою особою НКЦПФР складено акт № 493-ПУ-1-Е про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ПрАТ "Спецбуд -Херсон", для ознайомлення з яким керівник або представники ПАТ "Спецбуд-Херсон" не з'явились. Вказаним актом встановлено порушення пп.4 п. 4 розділу 2 Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 03.12.2013 р. № 2826 (далі - Положення) в частині не розкриття річної інформації про емітента за 2013 рік шляхом її розміщення у загальнодоступній базі даних НКЦПФР, у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним. Річна інформація ПрАТ "Спецбуд -Херсон" розміщена в загальнодоступній базі даних НКЦПФР 06.05.2014 р.

Постановою від 18.08.2014 р. № 427-ПУ-1-Е розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ПрАТ "Спецбуд - Херсон" призначено на 28.08.2014 р. Для участі у розгляді справи керівник та/або уповноважена особа Товариства не з'явились.

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ПрАТ "Спецбуд - Херсон" позивачем винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 28.08.2014 р. № 420-ПУ-1-Е за порушення пп. 4 п. 4 розділу 2 Положення, відповідно до якої до відповідача застосовано штрафні санкції у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700,00 грн.

Вказана постанова направлена ПрАТ "Спецбуд-Херсон" рекомендованим листом 03.09.2014 р. Відомості щодо оскарження даної постанови суду не надано.

Відносини, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження професійної діяльності на фондовому ринку, з метою забезпечення відкритості та ефективності функціонування фондового ринку регулюються Законом України "Про цінні папери та фондовий ринок" від 23.02.2006 р. № 3480-ІV (далі- Закон № 3480-ІV).

Відповідно до вимог ст. 40 Закону № 3480-ІV регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

- розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- розміщення на власному веб-сайті.

Відповідно до п. 14 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" № 448/96-ВР від 30.10.1996 р. (далі - Закон № 448/96-ВР ) національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Статтею 11 Закону № 448/96-ВР передбачено, зокрема, що національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Склад, порядок і строки розкриття на фондовому ринку регулярної, особливої інформації та інформації про іпотечні цінні папери, сертифікати фонду операцій з нерухомістю та інформації в повідомленні про проведення загальних зборів емітентами цінних паперів та подання її до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку регулює Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.12.2013 р. № 2826 (далі - Положення).

Згідно із пп. 4 п. 4 розділу ІІ Положення, розкриття регулярної річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування в офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії. Розкриття регулярної річної інформації здійснюється у такі терміни: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у термін не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні - у термін не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним. Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні -у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Порядок та строки розгляду Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку справ про порушення громадянами, посадовими особами та юридичними особами вимог законодавства на ринку цінних паперів регулюється Правилами розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16.10.2012 р. № 1470 (далі - Правила).

Розділом XVIII Правил встановлено, що штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше ніж через п'ятнадцять днів з дати отримання ним постанови. Юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до державного бюджету. Документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу Комісії. У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, установлений пунктом 2 цього розділу, штраф стягується в судовому порядку.

На час вирішення даної справи відповідачем не надано жодних доказів оскарження вказаної вище постанови або оплати суми штрафу.

Відповідно до частини 1 статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В той же час згідно з частиною 2 статті 71 цього Кодексу в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи вищевикладене, а також приймаючи до уваги ненадання відповідачем доказів сплати штрафу або доказів оскарження постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 158-163 КАС України , суд, -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного акціонерного товариства "Спецбуд-Херсон" (ЄДРПОУ 01273214, р/р 26004013005378 у ХФ АТ "Сбербанк Росії", МФО 320627) в дохід держави штрафні санкції у розмірі 1 700 (одна тисяча сімсот грн.) та перерахувати зазначені кошти на р/р 31116106700002, код ЄДРПОУ 37959779, код доходу 21081100, банк одержувач - ГУ ДКСУ у Херсонській області, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Кисильова О.Й.

кат. 9.4.1

Дата ухвалення рішення17.03.2015
Оприлюднено30.03.2015
Номер документу43244851
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/301/15-а

Ухвала від 17.03.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 19.02.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Постанова від 17.03.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 02.02.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні