Рішення
від 24.02.2015 по справі 631/212/15-ц
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Стр. 38

Номер провадження 2/631/213/15

Номер справи 631/212/15-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2015 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

Головуючого судді Покальчука Ю.М.

при секретарі Євсюковій О.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Ватутінської сільської ради Нововодолазького району Харківської області, третя особа: відділ Держземагенства у Нововодолазькому районі Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

В Нововодолазький районний суд Харківської області звернувся з позовом ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якому просив встановити факт належності його батьку, ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, правовстановлюючого документу - державного акта на право приватної власності на землю серія ХР № 114637, в зв'язку з допущеною помилкою в прізвищі власника, зазначено ,, ОСОБА_3,, , тоді як вірно ,, ОСОБА_3,, , та визнати за ним право власності на спадкове майно після смерті батька.

В судове засідання сторони не з'явилися. Позивач надав до суду заяву, в якій просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, слухання справи провести без його участі.

Відповідач по справі, Ватутінська сільська рада Нововодолазького району Харківської області, надала до суду заяву, в якій попросила справу розглядати без участі представника, та зазначила, що проти задоволення позову не заперечує.

Третя особа, відділ Держземагенства у Нововодолазькому районі Харківської області, в наданій до суду заяві, зазначив визнання позову в повній мірі, про відсутність заперечень проти задоволення позову та слухання справи просив провести без участі його представника.

Суд, розглянув заяви позивача, відповідача та третьої особи по справі, перевірив матеріали справи, надані докази, вважає, що позов є обґрунтованим, та підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ході судового розгляду встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_3, помер ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1, виданим Ватутінською сільською радою Нововодолазького району Харківської області, актовий запис № 17. Родинний зв'язок між позивачем та його батьком підтверджується свідоцтвом про народження позивача серія НОМЕР_2, виданим 09 червня 1976 року Рокитненською сільською радою Нововодолазького району Харківської області, актовий запис № 21.

Судом встановлено, після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 3,4318 гектарів кадастровий №6324280300:00:000:0038, яка розташована на території Ватутінської сільської ради, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку серія ХР № 114637, виданого 17 січня 2005 року на підставі розпорядження Нововодолазьої райдержадміністрації від 23 липня 2004 року №250, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №53 на ім'я ОСОБА_3.

Судом встановлено, спадщину після смерті ОСОБА_3 позивач прийняв фактично, оскільки на момент його смерті був зареєстрований та проживав з батьком за однією адресою. Інших спадкоємців, які б фактично прийняли спадщину, чи зверталися до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 немає.

Суд зазначає, в зв'язку з тим, що в державному акті на право приватної власності на землю серія ХР № 114637, виданого 17 січня 2005 року допущена помилка в прізвищі власника, зазначено ,, ОСОБА_3,, , тоді як вірно ,, ОСОБА_3,, , державним нотаріусом Нововодолазької державної нотаріальної контори Змієвською Т.М. позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку відповідно до вищезазначеного державного акту.

Відповідно до п.2.9 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах 04.05.1999 року № 43, заповнення державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою покладається на Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» та його структурні підрозділи. Усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються. Заповнення вказаних документів здійснюється з використанням комп'ютерної техніки. Внести відповідні виправлення до державного акту з огляду на вищезазначене у позивача відсутня можливість.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.234 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 4 статті 256 ЦПК України визначено, що суддя відмовляє у відкритті провадження по справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Відповідно до ч.6 ст. 256 ЦПК України - суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та /або/ за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Судом встановлено, факт належності ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, державного акту на право приватної власності на землю серія ХР № 114637, виданого на ім'я ОСОБА_3, підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_3 серія НОМЕР_3, виданим 16 липня 1952 року Вільховатським сільським РАЦС Нововодолазького району Харківської області, актовий запис № 14, в якому його прізвище було зазначене як ,, ОСОБА_3,,. Розбіжність в прізвищі, яка зазначена в державному акті на право приватної власності на землю має місце через невірний переклад прізвища з російської мови на українську мову.

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до статті 1261 ЦК України я є спадкоємцем першої черги після смерті батька.

Статтею 1268 ЦК України встановлено, що не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Згідно ст. 16 ЦК України - кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права, одним із способів якого є визнання права.

Враховуючи заяви, що надані відповідачем та третьою особою по справі про визнання позову та згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Таким чином, визнання відповідачем та третьою особою пред'явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Судом встановлений факт належності ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, правовстановлюючого документу - державного акта на право приватної власності на землю серія ХР № 114637, у зв'язку з чим суд вважає за доцільне визнати за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом відповідно до позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 3, 5-11, 57-66, 114, 130, 159, 174, 212-215, 218, 234, 256, ЦПК України, ст. ст. 16, 1216, 1217, 1225, 1258, 1261, 1267, 1268, 1278 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до Ватутінської сільської ради Нововодолазького району Харківської області, третя особа: відділ держземагенства у Нововодолазькому районі Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, правовстановлюючого документу - державного акта на право приватної власності на землю серія ХР № 114637, виданого 17 січня 2005 року на підставі розпорядження Нововодолазьої райдержадміністрації від 23 липня 2004 року №250, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №53 на ім'я ОСОБА_3.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, на земельну ділянку площею 3,4318 гектарів кадастровий №6324280300:00:000:0038, яка розташована на території Ватутінської сільської ради, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку серія ХР № 114637, виданого 17 січня 2005 року на підставі розпорядження Нововодолазьої райдержадміністрації від 23 липня 2004 року №250, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №53 на ім'я ОСОБА_3.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області в 10-денний строк з дня його проголошення через Нововодолазький районний суд Харківської області.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Покальчук Ю.М.

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.02.2015
Оприлюднено30.03.2015
Номер документу43258000
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —631/212/15-ц

Рішення від 24.02.2015

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Покальчук Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні