Рішення
від 28.07.2009 по справі 2/90-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/90-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

28.07.2009                                                                Справа №  2/90-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Скобєлкіна С.В. при секретарі Котенко І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Товариства  з обмеженою відповідальністю Торгівельний Дім "Маркет-Груп-Херсон", м.Херсон

до Товариства  з обмеженою відповідальністю "ВК Херсон", м.Херсон  

про   стягнення 1307,86 грн.

за участю представників сторін:

від  позивача   - Теплова Я.С., довіреність від 21.05.2009р.

                           Грабарь Ю.Г., директор, наказ 02.11.1998р.

від  відповідача   - не прибув

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельний дім "Маркет-Груп-Херсон" звернулось до суду з позовом до Товариства  з обмеженою відповідальністю "ВК Херсон" про стягнення 1307,86 грн. заборгованості та інших  нарахувань за отриманий товар на підставі договірних відносин сторін, оплату якого відповідач  здійснив частково.

У судовому засіданні представники позивача підтримали заявлені вимоги та просять стягнути з ТзОВ "ВК Херсон" на користь ТзОВ Торгівельний  Дім "Маркет-Груп-Херсон" 1035,13 грн. в рахунок погашення основного боргу за договором поставки, 143,61 грн. пені, 111,17 грн. інфляційних нарахувань, 17,95 грн. - 3% річних та судові витрати по справі.

Відповідач вдруге до суду не прибув, про причини свого неприбуття в судове засідання не повідомив, будь-яких  заяв або клопотань  з цього приводу не надав. В той же час, матеріали  справи свідчать про те, що ТзОВ "ВК Херсон" отримав позовну заяву та ухвали суду про порушення справи з викликом до суду, обов'язком надати відзив  на позов та докази сплати боргу. Але відповідач своїми процесуальними правами не скористався, виклик до суду проігнорував.

Згідно положень ст.ст.4-2, 4-3 Господарсько-процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть  участь у справі обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Призначаючи розгляд справи на 28.07.2009 року, суд надавав можливість сторонам, в тому числі і відповідачу, підготувати та подати всі необхідні документи для вирішення спору по суті, безпосередньо прийняти участь в судовому  засіданні.

Відповідач не прибув, наданими йому правами не скористався.

З урахуванням викладеного, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності відповідача, на підставі матеріалів і доказів, що знаходяться у справі і надані позивачем.

Розглянувши матеріали справи та надані докази, заслухавши представника позивача, дослідивши правовідносини сторін і умови договору між ними, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю виходячи з наступного.

Як встановлено судом та вбачається з  матеріалів справи, на підставі ст.265 Господарського кодексу України 08.08.2005 року між ТзОВ ТД "Маркет-Груп-Херсон" (постачальник) та ТзОВ "ВК Херсон" (покупець) було укладено договір на поставку товару № 190/05. Відповідно до вимог п.1.1. одна сторона - ТзОВ "Маркет-Груп-Херсон" (постачальник) зобов'язувався постачати товар а інша сторона - ТзОВ "ВК Херсон" (покупець) приймати товар та своєчасно сплачувати його за умовами Договору у кількості, асортименті та за цінами, зазначеними у накладних.

ТзОВ ТД "Маркет-Груп-Херсон" сумлінно виконувало свої зобов'язання щодо поставки продукції. Так, 10.10.2008 року, у відповідності до п.п.2.1., 2.2. Договору та згідно видаткових накладних № 41308/419 та № 41309/410 ТзОВ "ВК Херсон" було відвантажено товар на загальну суму 20 598,12 грн.

ТзОВ "ВК Херсон", в свою чергу, приймав товар, але в порушення п.4.3. договору на поставку товару № 190/05 від 08.08.2005 року на протязі 166 днів не сплатив вартість поставленої продукції по накладній № 41308/419 від 10.10.2008 року і лише частково розрахувався по накладній № 41309/410 від 10.10.2008 року.

Згідно вимог п.4.3. договору на поставку товару № 190/05 від 08.08.2005 року, ТзОВ "ВК Херсон" мав оплатити поставлений товар не пізніше ніж 7 (сім) календарних днів з моменту поставки. Строк сплати за поставлений товар настав 16.10.2008 року, але відповідач систематично порушував умови оплати за поставлену продукцію в результаті чого ТзОВ ТД "Маркет-Груп-Херсон" спричинені матеріальні збитки на загальну суму 1035,13 грн.

Спричинені збитки підтверджуються накладними № 41308/419 та № 41309/410 від 10.10.2008 року.

За вимогами ст.22 ЦК України, особа, якій завдано збитків в результаті порушення її права, має право на їх відшкодування.

В додержання вимог ст.5, 6 ГПК України, з метою досудового врегулювання існуючого спору, ТзОВ ТД "Маркет-Груп-Херсон" на адресу ТзОВ "ВК Херсон" було направлено претензію, до якої додано два примірника акту звірки взаємних розрахунків між сторонами за договором поставки. Однак, ТзОВ "ВК-Херсон" в порушення вимог ст.7, 8 ГПК України не повідомило ТзОВ ТД "Маркет-Груп-Херсон" про результати розгляду заявленої претензії, підписаний з боку ТзОВ "ВК Херсон" акт звірки взаємних розрахунків не надіслало.

Відповідно до вимог ст.179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і не господарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Згідно вимог ст.193 ГК України, ст.526 ЦК України - суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

За вимогами ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Згідно вимог ч.1 ст.216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання, шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим кодексом, іншими законами та умовами договору.

За вимогами ст.549 ЦК України, 230 ГК України неустойкою (штраф, пеня) є грошова сума інше майно боржника, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язань. Пеня є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного зобов'язання за кожен день прострочення виконання. Згідно ст.155 ЦК України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом може бути збільшений у Договорі. Зазвичай, згідно ст.231 ГК України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або Договором. За вимогами ст.624 ЦК України якщо за порушення зобов'язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Позивач вважає, що згідно п.6.5. Договору, ТзОВ "ВК Херсон" має сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення, що згідно даних розрахунку складає   143,61 грн..

Згідно ст.625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання, тому ТзОВ "ВК Херсон" має сплатити на вимогу кредитора суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення а також 3 проценти річних від простроченої суми, що згідно даних розрахунку у загальній сумі складає 129,12 грн..

ТзОВ "ВК Херсон" не було належним чином виконано зобов'язання, а точніше - прострочено виконання грошового зобов'язання на суму 1035,13 грн., що є очевидним.

Згідно ч.3 ст.193 ГК України застосування господарських санкцій до суб'єкта, який порушив зобов'язання, не звільняє цього суб'єкта від обов'язку виконати зобов'язання в натурі, крім випадків, коли інше передбачено законом або договором, або управнена сторона відмовилась від прийняття виконання зобов'язання.

Відповідно до вимог ст.1 Господарсько-процесуального кодексу України (ГПК України) підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта  підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатись до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських  справ за захистом своїх порушених або  оспорюваних  прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим кодексом  заходів, спрямованих  на запобігання  правопорушенням.

За вказаних обставин суд вважає позовні вимоги  ТзОВ Торговий Дім "Маркет-Груп-Херсон" до ТзОВ "ВК Херсон" законними та обґрунтованими, а тому такими, що підлягають задоволенню. Судові витрати по справі суд покладає на відповідача, з вини якого спір доведено до судового розгляду.

На підставі викладеного, вищезазначених правових норм та керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВК Херсон", 73000 м.Херсон, вул.Дорофєєва, 30, код ЄДРПОУ 33511599, р/р. 26006380696641 в КОФ АКБ "укрсоцбанк" МФО 321013 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю  Торгівельний  дім  "Маркет-Груп-Херсон", 73000 м.Херсон, вул.Некрасова, 2, код ЄДРПОУ 30142680, р/р.26001310038301 в ХФ АБ "Південний" МФО 352640 - 1035,13 грн. (одна тисяча тридцять п'ять грн. 13 коп.) основного боргу, 143,61 грн. (сто сорок три грн. 61 коп.) пені, 111,17 грн. (сто одинадцять грн. 17 коп.) інфляційних збитків, 17,95 грн. (сімнадцять грн. 95 коп.)  3% річних, 102,00 грн. (сто дві грн. 00 коп.) сплати державного мита та 312,50 грн. (триста дванадцять грн. 50 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

3. Рішення направити сторонам по справі.

         Суддя                                                                                      С.В.Скобєлкін

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                      10.08.2009р.

Дата ухвалення рішення28.07.2009
Оприлюднено15.08.2009

Судовий реєстр по справі —2/90-09

Постанова від 12.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Постанова від 17.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Постанова від 17.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 14.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Рішення від 28.07.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Рішення від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні