Рішення
від 02.03.2015 по справі 910/29320/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2015Справа №910/29320/14

За позовом Комунального підприємства по утриманню житлового господарства Печерського району м. Києва "Хрещатик"

до Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Валері"

про стягнення грошових коштів

Суддя Цюкало Ю.В.

Представники сторін:

від позивача: Немцева Л.Ю. (за довіреністю від 05.01.2015);

від відповідача: не з'явились.

В судовому засіданні 02 березня 2015 року, відповідно до положень ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

26 грудня 2014 року до канцелярії Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява № 2643/14 від 25.12.2014 року Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" (Позивач) до Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Валері" (Відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 19 990,12 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням взятих на себе зобов'язань за Договором № 1216.2 експлуатаційні витрати та комунальні послуги від 18.10.2010 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.12.2014 р. суддею Цюкало Ю.В. прийнято позовну заяву до розгляду та порушено провадження у справі №910/29320/14. Розгляд справи призначено на 09.02.2015 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.02.2015 року розгляд справи відкладено на 02.03.2015 року.

Клопотання щодо фіксації судового процесу учасниками процесу не заявлялось, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосування засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з п. 3.9.2. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, необхідних для повного та об'єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

18 жовтня 2010 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у місті Києві ради» (надалі - Орендодавець) та Науково-виробничим товариством з обмеженою відповідальністю «Валері» (далі - Орендар) (разом - сторони) укладено Договір № 34/601 оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Печерського району м. Києва (належним чином завірена копія договору в справі, далі по тексту - Договір-1), відповідно до п. 1.1. якого, Орендодавець на підставі розпорядження голови Печерської районної у місті Києві ради № 144-р від 19.10.2006 року на підставі протокольного рішення комісії з питань користування та відчуження комунального майна Печерської районної у місті Києві ради Орендодавець передає, а Орендар приймає в орендне користування нежитлове приміщення, будівлю, споруду за адресою: м. Київ, буд. № 12а/12 літ. «А», «Б» на вул. Лютеранській/Банковій, загальною площею 85,1 кв.м., підвал, для розміщення майстерні по ремонту побутової та радіотехніки.

18 жовтня 2010 року між Комунальним Печерської районної ради у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик» (надалі - КП УЖГ «Хрещатик») та Науково-виробничим товариством з обмеженою відповідальністю «Валері» (далі - Користувач) укладено Договір 1216.2 експлуатаційні витрати та комунальні послуги (надалі - Договір-2, належним чином завірена копія договору в справі), згідно з п. 1.1. якого, КП УЖГ «Хрещатик» надає Користувачу комунальні послуги, забезпечує обслуговування та експлуатацію будівлі, що знаходиться за адресою: вул. Лютеранській/Банковій № 21а/12 літ. «А», «Б», утримання прибудинкової території.

Позивач стверджує, що через невиконання відповідачем взятих на себе зобов'язань за Договором № 1216.2 експлуатаційні витрати та комунальні послуги від 18.10.2010 року щодо оплати наданих послуг, з останнього підлягає стягненню заборгованість в розмірі 19 990,12 грн. за період з березня 2013 року по 01 червня 2014 року.

Оцінивши наявні в матеріалах справи документи та дослідивши в судовому засіданні докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

У відповідності до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язань - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з частиною першою статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як встановлено судом, 18 жовтня 2010 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у місті Києві ради» та Науково-виробничим товариством з обмеженою відповідальністю «Валері» укладено Договір № 34/601 оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Печерського району м. Києва, відповідно до п. 1.1. якого, Орендодавець на підставі розпорядження голови Печерської районної у місті Києві ради № 144-р від 19.10.2006 року на підставі протокольного рішення комісії з питань користування та відчуження комунального майна Печерської районної у місті Києві ради Орендодавець передає, а Орендар приймає в орендне користування нежитлове приміщення, будівлю, споруду за адресою: м. Київ, буд. № 12а/12 літ. «А», «Б» на вул. Лютеранській/Банковій, загальною площею 85,1 кв. м., підвал, для розміщення майстерні по ремонту побутової та радіотехніки.

Відповідно до Акту прийому-передачі нежитлових приміщень в будинку № 21/12 по вул. Лютеранській, укладеного між Орендодавцем та Орендарем, у зв'язку із листом останнього про відмову від приміщення бухгалтерією знято з нарахування зазначену площу з 01.06.2014 року (належним чином завірена копія акту в справі).

18 жовтня 2010 року між Комунальним Печерської районної ради у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик» та Науково-виробничим товариством з обмеженою відповідальністю «Валері» укладено Договір 1216.2 експлуатаційні витрати та комунальні послуги, згідно з п. 1.1. якого, КП УЖГ «Хрещатик» надає Користувачу комунальні послуги, забезпечує обслуговування та експлуатацію будівлі, що знаходиться за адресою: вул. Лютеранській/Банковій № 21а/12 літ. «А», «Б», утримання прибудинкової території.

Відповідно до п. 1.2. Договору-2, Користувач зобов'язується вчасно та в повному обсязі вносити на розрахунковий рахунок КП УЖГ «Хрещатик» плату за комунальні та інші послуги за цим договором, брати участь у витратах КП УЖГ «Хрещатик» на утримання будинку та прибудинкові території, користуючись обумовленим приміщенням на підставі договору оренди нерухомого майна № 34/601 від 18.10.2010 року між КП «Дирекція» та Науково-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю «Валері», використовуючи приміщення за адресою вул. Лютеранській/Банковій № 21а/12 літ. «А», «Б» загальною площею 85,1 кв. м. підвал для розміщення майстерні по ремонту побутової та радіотехніки.

Вартість комунальних послуг встановлюється в залежності від фактичних витрат теплової енергії (пропорційно займаній площі). Холодна вода та інше нараховується згідно тарифів наданих КП УЖГ «Хрещатик» підприємствами-постачальниками (п. 4.1.1. Договору-2.

Згідно з п. 4.1.2. Договору-2, Користувач сплачує КП УЖГ «Хрещатик» витрати пов'язані з утриманням будинку та прибудинкової території, а також експлуатаційні витрати.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 4.1.3. Договору, платежі за поточний місяць, що зазначені в Додатку 1 до Договору-2, вносяться Користувачем на розрахунковий рахунок КП УЖГ «Хрещатик» до 20-го числа поточного місяця. Рахунок-фактура або платіжна вимога надається Користувачу до 10-го числа поточного місяця.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

В силу приписів п. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Проте відповідач свого обов'язку щодо оплати наданих за Договором-2 послуг за період з березня 2013 року по 01 червня 2014 року, не виконав, зворотнього суду не доведено.

З огляду на вищевикладене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 19 063,12 грн. за Договором 1216.2 експлуатаційні витрати та комунальні послуги від 18 жовтня 2010 року за період з березня 2013 року по 01 червня 2014 року є обґрунтованими.

Статтею 43 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, в розмірі 1 827,00 грн. покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33-34, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Науково-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "ВАЛЕРІ" (ідентифікаційний код 19347108, адреса: 01024, м. Київ, вулиця Лютеранська, будинок 21/12), з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання рішення суду на користь Комунального підприємства по утриманню житлового господарства Печерського району м. Києва "ХРЕЩАТИК", на будь-який рахунок, виявлений державним виконавцем під час виконання рішення суду, грошові кошти: основного боргу - 19 063,12 грн. (дев'ятнадцять тисяч шістдесят три гривні 12 копійок) та судові витрати - 1 827,0 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень). Видати наказ.

3. Копію даного рішення направити відповідачу по справі № 910/29320/14.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 23.03.2015р.

Суддя Ю.В. Цюкало

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.03.2015
Оприлюднено02.04.2015
Номер документу43306988
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/29320/14

Ухвала від 27.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Рішення від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Ухвала від 09.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Ухвала від 28.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні