Рішення
від 25.03.2015 по справі 916/646/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" березня 2015 р.Справа № 916/646/15-г

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробудівельний альянс "АСТРА";

до відповідача Приватного підприємства "Меркурій О";

про стягнення 244026,26грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Мозговий О.П.;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агробудівельний альянс "АСТРА" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з відповідача Приватного підприємства "Меркурій О" заборгованості за договором купівлі-продажу №1817/14/202 від 02.06.2014р. у сумі 244026,26грн. у тому числі 199576,46грн. боргу за отриманий товар, 12247,98грн. пені, 20996,54грн. відсотків за користування чужими коштами, 1312,28грн. 3% річних, 9893,00грн. інфляційних витрат.

Позивач на уточнених позовних вимогах наполягає.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

02.06.2014р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агробудівельний альянс "АСТРА" (позивач, Продавець, ТОВ "Агробудівельний альянс "АСТРА") та Приватним підприємством "Меркурій О" (відповідач, Покупець, ПП "Меркурій О") укладено договір купівлі-продажу №1817/14/202 ЗЧ (далі договір), відповідно до умов якого Продавець зобов'язався продати, а Покупець зобов'язався прийняти та своєчасно оплатити запасні частини для сільськогосподарської техніки (далі запчастини) відповідно до погоджених сторонами рахунків-фактур та видаткових накладних, в яких визначаються номенклатура, кількість та вартість запчастин і які є невід'ємною частиною договору (п.1.1. договору).

Загальна сума договору складається з вартості всіх запасних частин, що будуть передані Покупцеві згідно виставлених рахунків-фактур Продавця та відповідних видаткових накладних і на момент підписання договору становить 900000,00грн. з ПДВ, що еквівалентно 82873євро на день укладення договору. Ціни на запчастини, вартість, кількість і асортимент кожної окремої поставки визначаються в рахунку-фактурі на підставі заявки Покупця та вказуються у видаткових накладних (п.п.2.1., 2.3. договору).

Відповідно до п.3.1. договору Покупець сплачує вартість запчастин шляхом здійснення прямих банківських платежів на розрахунковий рахунок Продавця відповідно до погоджених сторонами рахунків-фактур на запчастини (окрему партію запчастин). Платіж вважається здійсненим з моменту надходження грошової суми на рахунок Продавця. Покупець здійснює розрахунки за запчастини шляхом перерахування на розрахунковий рахунок Продавця 100% вартості запчастин (окремої партії запчастин) або відстрочки платежу на 60 календарних днів з моменту фактичної передачі запчастин та підписання відповідних видаткових накладних (п.3.1., 3.2. договору).

Датою передачі запчастин (окремої партії запчастин) вважається дата прийому-передачі запчастин, зазначена у відповідній накладній (п.4.1. договору).

Відповідно до п.п.6.2., 6.3. договору за порушення Покупцем строків оплати, Покупець несе відповідальність у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення виконання своїх грошових зобов'язань. У випадку прострочення виконання грошових зобов'язань по оплаті вартості запчастин, Покупець сплачує на користь Продавця відсотки за користування коштами у розмірі 48% річних з простроченої суми за весь фактичний час користування чужими грошовими коштами.

Договір набуває чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення печатками, і діє до 31.12.2014р., а в частині виконання сторонами зобов'язань, що виникли в період дії договору і випливають із його - до моменту повного виконання сторонами своїх зобов'язань (п.8.2. договору).

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу запчастини на загальну суму 603416,00грн., відповідач за отриманий товар розрахувався частково у сумі 403839,54грн., у зв'язку з чим заборгованість відповідача складає 199576,46грн.

У зв'язку із неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань щодо своєчасної оплати вартості отриманого товару, позивач нарахував відповідачу 12247,98грн. пені, 20996,54грн. відсотків за користування чужими коштами, 1312,28грн. 3% річних, 9893,00грн. інфляційних витрат.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

З матеріалів справи вбачається, що 02.06.2014р. між позивачем та відповідачем укладено договір купівлі-продажу №1817/14/202 ЗЧ за яким Продавець зобов'язався продати, а Покупець зобов'язався прийняти та своєчасно оплатити запасні частини для сільськогосподарської техніки (далі запчастини) відповідно до погоджених сторонами рахунків-фактур та видаткових накладних, в яких визначаються номенклатура, кількість та вартість запчастин і які є невід'ємною частиною договору.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 ЦК України).

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Згідно ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до п.3.1. договору Покупець сплачує вартість запчастин шляхом здійснення прямих банківських платежів на розрахунковий рахунок Продавця відповідно до погоджених сторонами рахунків-фактур на запчастини (окрему партію запчастин). Платіж вважається здійсненим з моменту надходження грошової суми на рахунок Продавця. Покупець здійснює розрахунки за запчастини шляхом перерахування на розрахунковий рахунок Продавця 100% вартості запчастин (окремої партії запчастин) або відстрочки платежу на 60 календарних днів з моменту фактичної передачі запчастин та підписання відповідних видаткових накладних (п.3.1., 3.2. договору).

Відповідач своїх зобов'язань за договором не виконав у зв'язку з чим позовні вимоги про стягнення вартості поставленого товару на суму 199576,46грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача 12247,98грн. пені, 20996,54грн. відсотків за користування чужими коштами слід зазначити наступне.

Статтею 230 ГК України передбачені штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Виконання зобов'язання може забезпечуватися зокрема неустойкою (ч. 1 ст. 546 ЦК України). Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник зобов'язаний передати кредитору у випадку порушення боржником зобов'язання (ч. 1 ст. 549 ЦК України).

Згідно п.6 ст.232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до п.п.6.2., 6.3. договору за порушення Покупцем строків оплати, Покупець несе відповідальність у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення виконання своїх грошових зобов'язань. У випадку прострочення виконання грошових зобов'язань по оплаті ціни запчастин, Покупець сплачує на користь Продавця відсотки за користування коштами у розмірі 48% річних з простроченої суми за весь фактичний час користування чужими грошовими коштами.

Враховуючи неналежне та несвоєчасне виконання відповідачем зобов'язань щодо оплати вартості поставленого товару позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 12247,98грн. пені, 20996,54грн. відсотків за користування чужими коштами (розрахунок у матеріалах справи) обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 1312,28грн. 3% річних, 9893,00грн. інфляційних витрат (розрахунок у матеріалах справи).

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню повністю у сумі 244026,26грн. у тому числі 199576,46грн. боргу за отриманий товар, 12247,98грн. пені, 20996,54грн. відсотків за користування чужими коштами, 1312,28грн. 3% річних, 9893,00грн. інфляційних витрат.

Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст. 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Меркурій О" (66300, Одеська область, м. Котовськ, вул. В. Козака, 17, код ЄДРПОУ 33687393) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробудівельний альянс "АСТРА" (08162, м. Київська область, Києво-Святошинський район, смт. Чабани, вул. Машинобудівників, 5-а, код ЄДРПОУ 30050930) 199576/сто дев'яносто дев'ять тисяч п'ятсот сімдесят шість/грн. 46коп. боргу за отриманий товар, 12247/дванадцять тисяч двісті сорок сім/грн. 98коп. пені, 20996/двадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто шість/грн. 54коп. відсотків за користування чужими коштами, 1312/одна тисяча триста дванадцять/грн. 28коп. 3% річних, 9893/ дев'ять тисяч вісімсот дев'яносто три/грн. 00коп. інфляційних витрат, 4880/чотири тисячі вісімсот вісімдесят/грн. 53коп. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 30 березня 2015 р.

Суддя Н.О. Горячук

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.03.2015
Оприлюднено01.04.2015
Номер документу43309961
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/646/15-г

Рішення від 25.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 04.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні