Рішення
від 26.03.2015 по справі 915/192/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2015 року Справа № 915/192/15

Позивач Публічне акціонерне товариство "БАНК ФОРУМ" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" Ларченко Ірини Миколаївни,

б-р Верховної Ради, 7, м. Київ, 02100

адреса для листування: вул. Чигрина, 39, м. Миколаїв, 54055

Відповідач Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дружба»,

вул. Галини Петрової, 6А, кв. 29, м. Миколаїв, 54029

Суддя Т. М. Дубова

ПРИСУТНІ:

Від позивача - Орел А.В. довіреність № 10/02-01 від 22.01.15 року

Від відповідача - Фомін О.В. (керівник)

СУТЬ СПОРУ стягнення заборгованості за договором банківського рахунку від 07.05.2009 р. в сумі 300,00 грн.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" Ларченко Ірини Миколаївни (надалі - позивач) звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дружба» (надалі - відповідач) заборгованість за договором банківського рахунку від 07.05.2009 р. в сумі 300,00 грн. за період з 26.02.14 р. по 25.05.14 р., обґрунтовуючи свої вимоги ст.ст. 526, 530, 610, 611, 625, 629 ЦК України, ст.ст. 230, 231 ГК України.

Відповідач надав відзив, яким позов заперечив, посилаючись на те, що відповідно до п.п. 3.1.2, 3.1.5 договору банківського рахунку від 07.05.09 р. позивач мав право здійснювати списання коштів з рахунку відповідача у випадках передбачених договором та чинним законодавством України, а також отримувати від відповідача плату за надані послуги, шляхом списання з рахунку відповідача коштів на оплату послуг відповідно до діючих тарифів.

Також відповідач зазначив, що на його рахунку, відкритому в ПАТ «Банк Форум» є грошові кошти в сумі 45 930,63 грн., яких достатньо для списання плати за надані позивачем послуги (детальніше викладено у відзиві, а.с. 51).

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши матеріали справи та надавши їм юридичної оцінки, суд дійшов висновку, що позовна заява обґрунтована належним чином та підлягає задоволенню повністю, виходячи з наступного.

07.05.2009 року між акціонерним комерційним банком «Форум» та відповідачем був укладений договір банківського рахунку, відповідно до якого позивач відкрив відповідачу поточний рахунок у національній валюті (надалі - рахунок) відповідно до Цивільного кодексу України, ЗУ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», ЗУ «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах», та здійснював його розрахунково-касове обслуговування відповідно до Положення про оформлення та подання клієнтами платіжних доручень в іноземній валюті або банківських металах, заяв про купівлю або продаж іноземної валюти або банківських металів до уповноважених банків і інших фінансових установ та порядок їх використання, Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, в тому числі здійснював функції розрахункової палати відповідно до Положення про розрахункові палати для пред'явлення векселів до платежу, та отримував плату за обслуговування відповідача згідно з тарифами на операції та послуги АКБ «Форум» (надалі - тарифи).

Підписання цього договору відповідачем підтверджує отримання ним тарифів та згоду з ними.

Відповідно до п.п. 7.1, 7.2 договору, він є укладеним на невизначений строк і набув чинності з дня його підписання сторонами. Дія договору припиняється за згодою сторін або у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктом 1.2 договору встановлено, що позивач зобов'язувався приймати і зараховувати на рахунок, відкритий відповідачу, грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження відповідача про перерахування та видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

На виконання договору банківського рахунку від 07.05.2009 року позивач відкрив відповідачу поточний рахунок № 26004301128377 в гривнях.

Додатковою угодою № 1 від 21.08.2010 року сторонами були внесені зміни до договору банківського рахунку, у зв'язку зі зміною позивачем юридичної адреси та банківських реквізитів, оскільки, була здійснена заміна акціонерного комерційного банку «Форум» його правонаступником - публічним акціонерним товариством «Банк Форум» (а.с. 10).

21.12.2011 року між сторонами був підписаний додатковий договір (а.с. 11-16) до договору банківського рахунку.

Відповідно до п. 3.4.3 додаткового договору від 21.12.11 р. відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі здійснювати оплату послуг наданих йому позивачем, у строки та розмірі згідно з діючими тарифами банку та умов цього договору.

Пунктами 4.2, 4.5, 4.8 додаткового договору від 21.12.11 року відповідач зобов'язаний сплатити позивачу комісії за разові послуги (надалі - разові комісії) у момент (в день) проведення банківських операцій (надання послуг) та комісію за безперервні послуги (далі - щомісячні платежі) 26 числа поточного місяця (якщо 26 припадає на вихідний день, не пізніше наступного робочого дня) з періодом нарахування з 26 числа попереднього місяця по 25 число поточного місяця згідно діючих тарифів банку та умов цього договору.

Відповідач доручив позивачу здійснювати меморіальним ордером договірне списання заборгованості відповідача перед позивачем за надані/проведені операції за цим договором та/або іншими договорами, укладеними між сторонами. Сторони домовилися, що сума такої заборгованості списується у першочерговому порядку.

Позивач може з власної ініціативи змінювати тарифи на банківські послуги та/або розмір процентів, що нараховуються на залишок коштів на рахунку, повідомляючи про це відповідача за 10 календарних днів до дати початку дії нових тарифів та/або розміру процентів на залишок коштів на рахунку, одним чи декількома із способів зазначених в п. 4.8, в тому числі інформаційним повідомленням в приміщенні банку шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному сайті банку www.forum.ua.

Інформаційним повідомленням про зміну тарифів розрахунково-касового обслуговування (а.с. 27), розміщеним на офіційному сайті публічного акціонерного товариства «Банк Форум» www.forum.ua, відповідача було повідомлено, що починаючи з 26.10.13 р. тариф на розрахункове обслуговування рахунку без використанням АБС «IFOBS клієнт-банк» становить 100,00 грн.

Згідно п. 4.9 додаткового договору від 21.12.11 року відповідач, при незгоді зі зміною тарифів та/або розміром процентів на залишки коштів на рахунку, зобов'язаний письмово повідомити про це відповідача протягом 10 днів з дати повідомлення, згідно п. 4.8 цього договору. Неподання відповідачем письмового повідомлення про незгоду обслуговуватись на нових умовах на 11-й день після повідомлення позивачем відповідача про зміну тарифів на банківські послуги та/або розмір процентів на залишки коштів на рахунку та відповідно проведення відповідачем операції за рахунком після вступу в силу нових тарифів та/або розмір процентів на залишки коштів на рахунку підтверджує його згоду на обслуговування за новими тарифами та/або розміром процентів на залишок коштів на рахунку, якщо інше не передбачене цим договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 1066, ч. 1 ст. 1067 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами.

Частиною 4 ст. 1068 ЦК України встановлено, що клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором.

За період з 26.02.14 р. по 25.05.14 р. позивач надав послуги з обслуговування банківського рахунку відповідача, про що свідчить виписка банку по особовим рахункам (а.с. 22-26).

За визначені послуги за період з 26.02.14 р. по 25.05.14 р. відповідач повинен був сплатити позивачу 300,00 грн., що підтверджується інформаційним повідомленням про зміну тарифів та розрахунком заборгованості станом на 09.02.15 р., наданим позивачем (а.с. 21, 27).

Відповідно до ст. 526, ч. 1 ст. 530 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч.ч. 1 ст.ст. 610, 629 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідач свої зобов'язання за договором банківського рахунку від 07.10.09 р. та додатковими угодами до нього не виконав, доказів погашення заборгованості станом на час розгляду справи не надав, в зв'язку з чим його заборгованість перед позивачем складає 300,00 грн. та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як підставу своїх вимог або заперечень.

Заперечення відповідача не можуть бути прийняті судом до уваги, як підстави відмови у позові, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 1071 ЦК України, п.п. 1.7, 1.8 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України № 22 від 21.01.04 р. договірне списання коштів з рахунку відповідача є правом банку, а не його обов'язком. Списання грошових коштів з рахунку відповідача може бути реалізоване на підставі доручення відповідача, викладеного в договорі банківського рахунку.

Таким чином, договірне списання коштів є саме дорученням відповідача, яке не являється виключним способом для виконання грошового зобов'язання за договором.

Позивач на виконання доручення відповідача, списував грошові кошти з рахунку відповідача включно до 26.02.14 року.

Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 14 від 14.03.14 року, на підставі постанови Правління Національного банку України № 135 від 13.03.14 р. запроваджено тимчасову адміністрацію в ПАТ «Банк Форум» на період з 14.03.14 р. по 13.06.14 р. та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію Соловйову Наталію Анатоліївну.

Відповідно до п.п. 1 ч.ч. 5, 6 ст. 36 ЗУ "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" під час тимчасової адміністрації не здійснюється задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку. Обмеження, встановлене пунктом 1 частини п'ятої цієї статті, не поширюється на зобов'язання банку щодо виплати коштів за вкладами вкладників за договорами, строк яких закінчився, та за договорами банківського рахунку вкладників. Зазначені виплати здійснюються в межах суми відшкодування, що гарантується Фондом, в національній валюті України.

При цьому, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" вкладником є фізична особа (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.

Згідно ч. 4 ст. 36 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» початок тимчасової адміністрації та ліквідації не є підставою для припинення, розірвання або невиконання договорів, які забезпечують операційну діяльність банку. У разі припинення, розірвання або порушення умов таких договорів з боку контрагентів банку Фонд має право вимагати відшкодування збитків у порядку, встановленому законодавством України.

Частиною 2 ст. 49 ЗУ "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачено, що протягом 90 днів з дня опублікування відомостей відповідно до частини другої статі 45 цього Закону уповноважена особа Фонду здійснює такі заходи: визначає суму заборгованості кожному кредитору та відносить вимоги до певної черги погашення; складає реєстр вимог кредиторів відповідно до вимог, встановлених нормативно - правовими актами Фонду.

Черговість та порядок задоволення вимог до банку, оплата витрат та здійснення платежів передбачені ст. 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (аналогічна правова позиція викладена в Постанові Вищого господарського суду України від 28.01.15 р. по справі № 915/784/14).

13.06.2014 року постановою правління Національного банку України № 355 було відкликано банківську ліцензію ПАТ «Банк Форум» та прийнято рішення про його ліквідацію.

Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 49 від 16.06.2014 року (а.с. 30) вирішено розпочати ліквідацію ПАТ «Банк Форум» відповідно до плану врегулювання з 16.06.2014 року та призначено уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" Соловйову Наталію Анатоліївну.

Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 10 від 19.01.2015 року (а.с. 31) уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" призначена Ларченко Ірина Миколаївна, яка виконує свої повноваження відповідно до наказу № 9 від 19.01.2015 року (а.с. 32).

Згідно пояснень позивача від 25.03.15 р., в порядку, передбаченому ст. 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", вимоги відповідача в сумі 47 817,57 грн. включені до 7 черги реєстру вимог кредиторів.

Отже, позивач не мав правових підстав для здійснення списання коштів з рахунку відповідача за визначений період.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 48 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» встановлено, що уповноважена особа Фонду з дня свого призначення у встановленому законодавством порядку вживає заходів до повернення дебіторської заборгованості банку, заборгованості позичальників перед банком та пошуку, виявлення, повернення (витребування) майна банку, що перебуває у третіх осіб.

Витрати по сплаті судового збору слід стягнути з відповідача в доход Державного бюджету України з огляду на наступне.

Пунктом 22 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» встановлено, що від сплати судового збору звільняється уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - у справах, пов'язаних із здійсненням тимчасової адміністрації та ліквідації банку.

Як зазначалось вище, рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 10 від 19.01.2015 року було призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" - Ларченко Ірину Миколаївну.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 47, п. 9 ч. 1 ст. 48 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» встановлено, що уповноважена особа Фонду діє без довіреності від імені банку, що ліквідується, має право підпису будь-яких договорів (правочинів), інших документів від імені банку. З дня свого призначення виконує повноваження, які визначені частиною другою статті 37 цього Закону.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 37 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» уповноважена особа Фонду має право заявляти від імені банку позови майнового та немайнового характеру до суду.

Таким чином, позов поданий уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" без сплати судового збору.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ГПК України, судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Виходячи з викладеного, позов підлягає задоволенню повністю, судові витрати слід віднести за рахунок відповідача, оскільки спір виник з його вини.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дружба» (вул. Галини Петрової, 6А, кв. 29, м. Миколаїв, код 22441644) на користь публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" (бульвар Верховної Ради, 7, м. Київ, код 21574573) заборгованість в сумі 300,00 грн. (триста грн. 00 коп.).

Наказ видати позивачу.

Стягнути з об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дружба» (вул. Галини Петрової, 6А, кв. 29, м. Миколаїв, код 22441644) в доход Державного бюджету України (розрахунковий рахунок № 31218206783002, банк одержувача ГУДКСУ у Миколаївській області, МФО банку 826013, код ЄДРПОУ 37992781, отримувач коштів УК у м. Миколаїв /м. Миколаїв/ 22030001, призначення платежу: судовий збір, код 03499980, п. 2.1) 1827,00 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім грн. 00 коп.) - судового збору.

Наказ видати ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва.

Рішення може бути оскаржене у 10-дений строк.

Рішення оформлено у відповідності зі ст. 84 ГПК України та підписано суддею 30.03.15 р.

Суддя Т.М. Дубова

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення26.03.2015
Оприлюднено02.04.2015
Номер документу43310933
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/192/15

Постанова від 14.05.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 17.04.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Рішення від 26.03.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 16.02.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні