Рішення
від 25.03.2015 по справі 344/16888/14-ц
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/16888/14-ц

Провадження № 2/344/1132/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2015 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - суддіБабій О.М.

секретаряОрнат Л.І.,

за участі представника позивача Янцюк Х.В., відповідача ОСОБА_2 та його представника ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду цивільну справу за позовом заступника прокурора м. Івано-Франківська в інтересах Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні та Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1 до ОСОБА_2 про відшкодування збитків завданих злочином,-

В С Т А Н О В И В :

Заступник прокурора м. Івано-Франківська в інтересах Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні та Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1 звернувся в суд з позовом до відповідача про відшкодування шкоди завданої злочином. Приймаючи до уваги, що особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати заподіяну державі шкоду від цього злочину просив суд стягнути із відповідача в користь Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1 завданої матеріальної шкоди в розмірі 6 132 грн. 43 коп.

Представник заступника прокурора м. Івано-Франківська в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі. Наслідки визнання позову йому відомі.

Заслухавши пояснення прокурора, зважаючи на визнання позову відповідачем, дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено наступне.

Як вбачається зі змісту ст. 10 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ч. 4 ст. 61 ЦПК України, вирок у кримінальній справі, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанова суду, з питань, чи мали місце дії та чи вчинені вони цією особою.

Вирок Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 26 серпня 2014 року відповідач визнаний винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Згідно ст. 1166 ЦК України, майнова шкода завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної особи або юридичній особі, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до пункту 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 6 від 27 березня 1993 року, з наступними змінами, «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди», шкода, заподіяна особі і майну громадянина підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв'язок та є вина зазначеної особи.

Неправомірність дій відповідача, його вина та причинний зв'язок між такими діями і фактом завдання шкоди підтверджується вироком Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 26 серпня 2014 року, який набрав законної сили.

Завдання матеріальної шкоди саме в такому розмірі підтверджується письмовими доказами з цього приводу, а саме: довідкою міської клінічної лікарні № 1 від 05.08.2013 року (а.с.4).

Відповідно ст. 174 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов протягом усього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про відшкодування відповідачем шкоди на користь Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1 є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно із ч. 3 ст. 88 Цивільного процесуального кодексу України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Тому судові витрати по справі слід стягнути з відповідача на користь держави.

На підставі викладеного, відповідно до ст. 1166 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 3, 4, 10, 11, 61 ч. 4, 88 ч. 3, 174 ЦПК України, керуючись ст. ст. 213-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов заступника прокурора м. Івано-Франківська в інтересах Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні та Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1 до ОСОБА_2 про відшкодування збитків завданих злочином задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 в інтересах держави на користь Івано-Франківської міської клінічної лікарні № 1, місцезнаходження якої: м. Івано-Франківськ, вул. Матейки, буд. № 34, із зарахуванням на р/р 35413001000771 ГУДКСУ в Івано-Франківській області МФО 836014, код 01993322 - 6132 грн. 43 коп. (шість тисяч сто тридцять дві гривні 43 копійки) збитків, заподіяних злочином.

Стягнути з ОСОБА_2, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 в спеціальний фонд Державного бюджету України з зарахуванням на рахунок 31214206700002, отримувач коштів УДКСУ у м. Івано-Франківську Івано-Франківської обл., код за ЄДРПОУ 37952250, банк отримувача ГУДКС України в Івано-Франківській області, код банку отримувача (МФО) 836014, код класифікації доходів бюджету 22030001, код ЄДРПОУ суду 02891693 - 243 гривень 60 копійок судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Довідка: повний текст рішення виготовлено 27 березня 2015 року.

Суддя Бабій О.М.

Дата ухвалення рішення25.03.2015
Оприлюднено03.04.2015
Номер документу43318902
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків завданих злочином

Судовий реєстр по справі —344/16888/14-ц

Рішення від 25.03.2015

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Рішення від 25.03.2015

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 07.11.2014

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні