Постанова
від 27.03.2015 по справі 802/398/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

27 березня 2015 р.           Справа № 802/398/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Комара Павла Анатолійовича, розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом: управління Пенсійного фонду України у Калинівському районі

до: сільськогосподарського виробничого кооперативу "Іванівський"

про: стягнення заборгованості за несвоєчасну сплату страхових внесків в сумі 12578,21 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулося управління Пенсійного фонду України у Калинівському районі із позовом до сільськогосподарського виробничого кооперативу "Іванівський" про стягнення заборгованості за несвоєчасну сплату страхових внесків в сумі 12578,21 грн.

Судом в порядку статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) справу розглянуто в скороченому провадженні.

Так, ухвалою суду від 18.02.2015р. відповідачу встановлено 10-денний строк з дня одержання даної ухвали через відділ прийому суду або через відділення поштового зв'язку подати письмові заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

Відповідач у строк, передбачений частиною 3 статті 183-2 КАС України заперечень проти позову не направив. Вказана ухвала відповідачем не отримана, на адресу суду повернувся конверт з відміткою поштового відділення "за відмовою адресата".

Відповідно до положень частини 11 статті 35 КАС України, у разі не вручення повістки адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України, суд дійшов висновку про наявність підстав щодо прийняття рішення про задоволення позову в порядку скороченого провадження, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що сільськогосподарський виробничий кооператив "Іванівський" зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України у Калинівському районі та є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно рішень управління Пенсійного фонду України у Калинівському районі про застосування фінансових санкцій (а.с. 8-12) відповідач має заборгованість перед управлінням по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 12578,21 грн.

Відповідно ч. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою).

Частина 6 ст. 20 цього ж Закону передбачає, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частина 10 ст. 20 Закону встановлює, що якщо страхувальники несвоєчасно або не у повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом.

Частиною 9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, встановлено, що за несплату (не перерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків нараховується пеня в розмірі 0,1 відсоток суми недооплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем настання строку відповідного платежу, до дня його фактичної сплати страхувальником.

Відповідно до ч. 13 ст. 106 Закону про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

На виконання вказаних норм законодавства до відповідача управлінням Пенсійного фонду України у Калинівському районі було застосовано фінансові санкції та нараховано пеню за несвоєчасну сплату страхувальником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до рішень про застосування фінансових санкцій № 13-15 за такі періоди: з 20.09.2010 року по 03.07.2012 року штраф в розмірі 1575,14 грн., пеня - 10639,86 грн., з 01.09.2010 року по 03.07.2012 року штраф - 15,91 грн., пеня 92,01 грн., з 18.03.2009 року по 03.07.2012 року пеня - 255,29 грн.

Дані рішення надсилалися відповідачу, проте конверт з останніми повернувся на адресу позивача з відміткою поштового відділення зв'язку: "за відмовою адресата".

Відповідно до п. 10.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (далі - Інструкція) повідомлення вважається надісланим (врученим) платнику, якщо його передано посадовій особі юридичної особи або фізичній особі - суб'єкту підприємницької діяльності, адвокату, приватному нотаріусу під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення. Дата відправлення проставляється на корінці повідомлення.

Зі змісту даної норми випливає, що рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені надіслані відповідачу відповідно до Інструкції.

Таким чином, за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за відповідачем рахується заборгованість в сумі 12578,21 грн., в тому числі: штрафні санкції - 1591,05 грн. та пеня - 10987,16 грн. згідно рішень, наданих позивачем, про застосування фінансових санкцій.

Згідно ч. 3 ст. 106 Закону, територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Пунктом 8.2 Інструкції визначено, що органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки, якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

Відповідачу направлялась вимога № Ю-1 від 02.02.2015 року про сплату боргу, що утворився за даний період. Повідомлення про вручення поштового відправлення повернулось із відміткою відділення поштового зв'язку: "за відмовою адресата".

Відповідно до п. 8.3 Інструкції вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення.

У разі коли неможливо вручити страхувальнику вимогу поштою у зв'язку з його відсутністю за місцезнаходженням (відсутністю службових осіб страхувальника за його місцезнаходженням), відмовою службових осіб страхувальника прийняти вимогу, вимога вважається врученою страхувальнику у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Відповідно до абз. 3 ч. 12 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зобов'язання із сплати страхових внесків мають пріоритет над усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань щодо виплати зарплати.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги відповідають дійсним обставинам справи, заявлена в позові сума підтверджується належними доказами, а тому позов підлягає задоволенню.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України передбачено, що у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу "Іванівський" (22432, Вінницька область, Калинівський район, с. Іванів, вул. Гагаріна, 1, код ЄДРПОУ 03732241) на користь управління Пенсійного фонду України у Калинівському районі (22400, Вінницька область, м. Калинівка, вул. Дзержинського, 24, код ЄДРПОУ 21726913) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 12578,21 грн.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку визначеному ст. 254 КАС України

Суддя                               Комар Павло Анатолійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.03.2015
Оприлюднено06.04.2015
Номер документу43358705
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/398/15-а

Постанова від 27.03.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні