Ухвала
від 31.03.2015 по справі 712/3052/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-сс/793/166/15 Справа № 712/3052/15-к Категорія: ст.ст.167, 171 КПК УкраїниГоловуючий у І інстанції ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2015 року Колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючогоОСОБА_2 суддів при секретарі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ОСОБА_5 з участю прокурора ОСОБА_6

адвоката ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Черкаси кримінальне провадження за апеляційною скаргою прокурора ОСОБА_8 на ухвалу слідчого-судді Соснівського районного суду м.Черкаси від 20 березня 2015 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на транспортний засіб марки «Митсубиси Аутлендер», д/н НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_9 , колегія суддів, -

в с т а н о в и л а :

Згідно ухвали слідчого судді слідчий податкової міліції звернувся з клопотанням, погодженим з прокурором про накладення арешту на автомобіль «Митсубиси Аутлендер», д/н НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_9 .

В обґрунтування своїх вимог слідчий послався на те, що в провадженні органів розслідування перебуває кримінальне провадження відносно ОСОБА_10 , за ознаками злочину, передбаченого ст.212 ч.3 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Слідчий вважає, що необхідно накласти арешт на даний автомобіль, оскільки він приєднаний в якості речового доказу до справи.

Слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на вказаний автомобіль, посилаючись на порушення закону при досудовому розслідуванні.

Не погоджуючись із рішенням суду прокурор ОСОБА_8 подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді скасувати, постановити нову ухвалу, якою задоволити клопотання слідчого про накладення арешту на автомобіль «Митсубиси Аутлендер», д/н НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_9 , накласти арешт та заборонити власнику розпоряджатися ним.

В обґрунтування своїх вимог прокурор посилається на те, що ОСОБА_10 залучила ОСОБА_9 до своєї протиправної діяльності, який в свою чергу на вказаному автомобілі перевозив документи, печатки та кошти.

Крім цього, даний автомобіль було вилучено на підставі ухвали суду про проведення в ньому обшуку та приєднано в якості речового доказу до матеріалів кримінального провадження і він не може вважатися тимчасово вилученим майном, тому на нього не можуть розповсюджуватись вимоги ч.5 ст.170 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора в підтримку своєї апеляційної скарги, пояснення захисника, яка просила апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення, перевіривши та обговоривши матеріали справи колегія суддів вважає, що апеляційна скарга прокурора задоволенню не підлягає, виходячи з наступних підстав.

Висновок слідчого судді про відсутність підстав для накладення арешту на автомобіль «Митсубиси Аутлендер», д/н НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_9 ґрунтується на законі.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно.

Як вбачається із матеріалів провадження ні ОСОБА_9 , як власнику транспортного засобу, ні ОСОБА_10 , відносно якої відкрите кримінальне провадження не повідомлено про підозру у вчиненні злочину, тобто не визначено статус особи в кримінальному провадженні.

Оскільки ОСОБА_9 не є підозрюваною чи обвинуваченою особою, тому не може бути накладено арешт на майно. Колегія суддів не може погодитись із доводами прокурора про те, що автомобіль, належний ОСОБА_9 приєднаний в якості речового доказу до справи і вилучений на підставі ухвали слідчого судді, тому не може вважатися тимчасово вилученим майном, оскільки іншого поняття як тимчасове вилучення майна, тимчасове позбавлення підозрюваного права розпоряджатися майном (арешт) закон не передбачає у кримінальному провадженні, а слідчий і прокурор, під час досудового розслідування, зобов`язані діяти у спосіб, визначений законом.

Слід зазначити, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно не відповідає вимогам ст.171 КПК України, оскільки в ньому не зазначені підстави у зв`язку з чим потрібно здійснити арешт майна, не мотивовано і не підтверджено доказами та відсутні документи, що підтверджують право власності на майно.

Слідчий суддя в цілому дійшов правильного висновку про відсутність підстав для накладення арешту на майно ОСОБА_9 тому підстав для зміни або скасування судового рішення колегія суддів на даний час не вбачає.

За таких обставин прокурору слід відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу прокурора ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Соснівського районного суду м.Черкаси від 20 березня 2015 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на автомобіль «Митсубиси Аутлендер», д/н НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_9 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення31.03.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу43369325
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —712/3052/15-к

Ухвала від 20.03.2015

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Дерунець О. А.

Ухвала від 31.03.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Суходольський М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні