Рішення
від 10.03.2015 по справі 910/29245/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.03.2015Справа №910/29245/14

за позовом Публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк"

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваш час"

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБС Плюс"

про стягнення заборгованості у розмірі 156 184,17 грн.

Суддя Полякова К.В.

Представники сторін:

від позивача: Цурка Н.В. (дов.№809 від 18.12.2013)

від відповідача 1: не з'явився

від відповідача 2: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваш час" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБС Плюс" про стягнення заборгованості у розмірі 156 184,17 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.12.2014 порушено провадження у справі №910/29245/14 та призначено її до розгляду на 05.02.2015 року.

У судовому засіданні 05.02.2015 представник позивача надав клопотання про продовження строку розгляду спору на п'ятнадцять днів та усні пояснення по суті спору.

За наслідками судового засідання 05.02.2015 судом постановлено ухвалу, якою продовжено строк розгляду спору на п'ятнадцять днів, у задоволення клопотання представника позивача, та у зв'язку із неявкою відповідача1 та відповідача2, розгляд справи відкладено на 10.03.2015 року.

Під час судового засідання 10.03.2015 представник позивача просив задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, посилаючись на обставини та факти, викладені у позові.

Відповідач1 та відповідач2 повторно не направив свого представника для участі у судовому засіданні,про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Судом враховано, що відповідно до п. 3.9. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції», розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на те, що неявка відповідача1 та відповідача2 не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду справи, а також зважаючи на достатність у матеріалах справи доказів, необхідних для такого всебічного, повного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Судом, враховано, що у силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України").

Відповідно до Листа Верховного Суду України головам апеляційних судів України №1-5/45 від 25.01.2006, у цивільних, адміністративних і господарських справах перебіг провадження для цілей статті 6 Конвенції розпочинається з моменту подання позову і закінчується винесенням остаточного рішення у справі.

Критерії оцінювання "розумності" строку розгляду справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це - складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (насамперед, суду). Відповідальність держави за затягування провадження у справі, як правило, настає у випадку нерегулярного призначення судових засідань, призначення судових засідань з великими інтервалами, затягування при передачі або пересиланні справи з одного суду в інший, невжиття судом заходів до дисциплінування сторін у справі, свідків, експертів, повторне направлення справи на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд.

Всі ці обставини судам слід враховувати при розгляді кожної справи, оскільки перевищення розумних строків розгляду справ становить порушення прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, а збільшення кількості звернень до Європейського суду з прав людини не лише погіршує імідж нашої держави на міжнародному рівні, але й призводить до значних втрат державного бюджету.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

23 грудня 2011 між Публічним акціонерним товариством акціонерним банком «УКРГАЗБАНК» (Банк/Кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВАШ ЧАС» (Позичальник) укладено кредитний договір № 2 (надалі - Кредитний договір).

Згідно з п. 1.1. Кредитного договору, Банк на умовах цього Договору надає Позичальнику кредит в сумі 290 647,70 (двісті дев'яносто тисяч шістсот сорок сім гривень 70 копійок), а Позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти за користування кредитними коштами в межах строку кредитування, встановленого в п.1.3. цього Договору, в розмірі 21,7 % річних.

у свою чергу, п.1.3. Кредитного договору «Строк кредитування» передбачає, що кредит надається з « 23» грудня 2011 по « 21» грудня 2016 (п.п. 1.3.1.Кредитного договору). Згідно з п. 1.3.2. Кредитного договору Позичальник у будь-якому випадку зобов'язаний повернути кредит у повному обсязі: - у строки (терміни) та у сумі, які зазначені в графіку погашення кредиту (Додаток №1 до цього Договору).

Відповідно до п. 1.2. Кредитного договору, цільове використання (мета) кредиту: на придбання електронавантажувачів.

На підставі п. 3.1. Кредитного договору Кредитні кошти надаються Банком Позичальнику, шляхом:

- оплати в межах сум та відповідно до строків, визначених у п 1.3. цього Договору, розрахункових документів Позичальника безпосередньо з позичкового рахунку № 2063002119850.980, відкритого в АБ «УКРГАЗБАНК», код банку 320478;

- перерахування на поточний рахунок Позичальника № 26001119850.980, відкритий в АБ «УКРГАЗБАНК», код банку 320478. При цьому, за згодою Банку допускається часткове або повне конвертування кредитних коштів у відповідну валюту, згідно з умовами та на цілі, передбачені цим Договором, для подальшого використання за цільовим призначенням. Відповідно до п. 3.2. Кредитного договору, погашення кредиту Позичальник здійснює на рахунок № 3739902119850.980, відкритий в АБ «УКРГАЗБАНК», код банку 320478, відповідно до Графіку погашення кредиту, який наведено в Додатку 1 до цього Договору. У разі ненадходження платежів від Позичальника у встановлені цим Договором строки, суми непогашених у строк платежів визнаються простроченими та наступного банківського дня перераховуються на рахунки простроченої заборгованості.

За умовами п. 3.4. Кредитного договору, проценти сплачуються Позичальником щомісячно, не пізніше п'ятого числа місяця, наступного за місяцем користування кредитом, а також в день закінчення строку, на який надано кредит, у відповідності з п.1.3. цього Договору, в день повного погашення заборгованості по кредиту, в день повного дострокового погашення заборгованості по кредиту, або в день дострокового розірвання цього Договору на рахунок №3739902119850.980, відкритий в АБ «УКРГАЗБАНК», код банку 320478.

На підставі п. 3.7. Кредитного договору, за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені цим Договором (прострочена заборгованість), процентна ставка встановлюється в розмірі 26,7 % річних.

Нарахування процентів за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені цим Договором (прострочена заборгованість), здійснюється на суму фактичного щоденного залишку простроченої заборгованості по кредиту, виходячи з процентної ставки, зазначеної в першому абзаці цього пункту Договору. Проценти нараховуються Банком щомісячно не пізніше останнього банківського дня місяця за період з дати виникнення простроченої заборгованості по останній календарний день місяця, в якому виникла така заборгованість (або до дня погашення простроченої заборгованості), та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в якому існує така прострочена заборгованість, та з першого календарного дня місяця до дня погашення простроченої заборгованості в місяці, в якому відбулось таке погашення.

Згідно з п. 3.8. Кредитного договору, у випадку, якщо Банком застосовані до Позичальника штрафні санкції у вигляді пені, остання розраховується Банком з дати виникнення обставин, що є підставою для застосування пені, по дату припинення цих обставин включно.

Пунктом 3.9. Кредитного договору встановлено, що за наявності заборгованості по кредиту та/або платі за кредит, Сторони встановлюють наступну черговість погашення Позичальником заборгованості:

1) прострочені комісії (якщо буде мати місце прострочення);

2) прострочені проценти (якщо буде мати місце прострочення);

3) прострочена сума основного боргу (якщо буде маги місце прострочення);

4) строкові комісії;

5) строкові проценти;

6) строкова заборгованість за основним боргом;

Підпунктом 5.1. Кредитного договору встановлено обов'язок Банку з урахуванням умов, встановлених положеннями цього Договору видати кредит в сумі, визначеній в п.1.1. цього Договору виключно після оформлення забезпечення, передбаченого п.2.1. цього Договору, та оплати Позичальником комісій у порядку, передбаченому цим Договором. Позичальник, в свою чергу, на підставі п.п. 5.2.2. зобов'язується своєчасно сплачувати плату за кредит на умовах і в порядку, передбачених цим Договором, а також суми передбаченої цим Договором неустойки.

Факт отримання ТОВ «ВАШ ЧАС» кредитних коштів у сумі 290 647,70 (двісті дев'яносто тисяч шістсот сорок сім гривень 70 копійок) підтверджується меморіальним ордером № TR.1530 та випискою з особового рахунку 2063002119850.980 за період з 23.12.2011 по 09.10.2014 рік. Тобто Банк належним чином виконав свої зобов'язання за Кредитним договором.

З системного аналізу вище викладеного, суд дійшов висновку, що між ПАТ «Укргазбанк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВАШ ЧАС» склалися кредитні відносини, які регулюються нормами параграфу 2 Розділу ІІІ Книги п'ять Цивільного кодексу України.

В силу положень ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 1049 ЦК України позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок. Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів належних йому.

Як вбачається з розрахунку заборгованості ТОВ «ВАШ ЧАС» за Кредитним договором №2 від 23 грудня 2011 року станом на 09.10.2014 року (включно), Позичальник свої зобов'язання за Кредитним договором належним чином не виконує. У зв'язку із чим, станом на 09.10.2014 заборгованість Позичальника перед Позивачем становить 152 675,50 грн., з яких:

- 130 795,70 грн. - строкова заборгованість за кредитом;

- 16 559,01 грн. - прострочена заборгованість за кредитом;

- 905,62 грн. - строкова заборгованість по процентах;

- 4269,85 грн. - прострочена заборгованість по процентах;

- 145,32 грн. - прострочена заборгованість по комісії;

- 2 397,05 грн. - заборгованість по штрафних санкціях (неустойка) за несвоєчасне повернення кредиту;

- 1 072,98 грн. - заборгованість по штрафних санкціях (неустойка) за несвоєчасну сплату процентів;

- 38,64 грн. - заборгованість по пені за несвоєчасну сплату комісії.

З метою захисту законних прав та інтересів фізичних та юридичних осіб при укладанні різноманітних правочинів та договорів законодавство передбачає ряд способів, які сприяють виконанню зобов'язань - способи або види забезпечення виконання зобов'язань.

Нормами статті 546 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), визначено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, при триманням, завдатком.

Так, у забезпечення виконання зобов'язань за цим Договором прийнято, зокрема, фінансову поруку товариства з обмеженою відповідальністю «ЮБС ПЛЮС» (Поручитель) та укладено Договір поруки № 2-П від 17.07.2013 (далі - Договір поруки).

Відповідно до п. 1.1. Договору поруки, Поручитель зобов'язується перед Кредитором відповідати за виконання Позичальником зобов'язань по кредитному договору укладеному між АБ «УКРГАЗБАНК» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВАШ ЧАС» № 2 від 23 грудня 2011 року, укладеному Кредитором з Позичальником, згідно з яким Позичальнику надається кредит в сумі 290 647,70 (двісті дев'яносто тисяч шістсот сорок сім) гривень 70 копійок на строк з « 23» грудня 2011 по « 21» грудня 2016 зі сплатою процентів за користування кредитними коштами в розмірі 21,7 (двадцять одна ціла сім десятих) % річних, за користування кредитними коштами, що не повернуті у терміни, передбачені кредитним договором (прострочена заборгованість), виходячи з 26,7 % річних, при настанні умов, передбачених п.п. 3.10. кредитного договору, у розмірі 24,7 % річних, а також комісії, штрафи та пені у розмірі і випадках, передбачених договором, з врахуванням змін та доповнень, якщо такі будуть прийняті сторонами договору.

На підставі п. 1.2. Договору поруки Поручитель несе солідарну відповідальність з Позичальником перед Кредитором за виконання зобов'язань по договору.

Згідно з п. 1.3. Договору поруки Поручитель відповідає за повернення заборгованості за договором в тому ж обсязі, що і Позичальник - за повернення кредиту, сплату процентів за користування кредитними коштами, комісій неустойки (штрафу, пені) за невиконання або неналежне виконання зобов'язань - в повному обсязі.

Нормами п. 2.1. Договору поруки встановлено, що у випадку невиконання Позичальником зобов'язань по договору Кредитор звертається з письмовою вимогою про виконання зобов'язань по договору до Позичальника та Поручителя. У разі одержання вимоги Кредитора Поручитель зобов'язаний повідомити про це Позичальника, а в разі пред'явлення до нього позову - подати клопотання про залучення Позичальника до участі у справі.

Відповідно до п. 2.2. Поручитель зобов'язаний не пізніше 2-х робочих днів з дати отримання письмової вимоги Кредитора, перерахувати суму заборгованості Позичальника за договором на рахунки, на яких враховується заборгованість Позичальника в Відділенні 25 АБ "УКРГАЗБАНК", Код Банку 320478. Номери рахунків зазначаються в письмовій вимозі Кредитора.

12.08.2014 АБ «УКРГАЗБАНК» направив на адресу поручителя та позичальника претензії про повернення заборгованості по кредиту (вйх. № № 501073/2066, 501073/2065).

Враховуючи те, що Позичальник порушує строки повернення кредиту та сплати процентів, які встановлені кредитним договором, Банк вимагає дострокового повернення частини кредиту, що залишилася та сплати процентів, нарахованих згідно з умовами кредитного договору, та просить солідарно стягнути вказану суму заборгованості з позичальника та поручителя.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною першою статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Частиною 2 вказаної статті визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Нормами статті 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Згідно частини 1 статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст. 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язань настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч.1 ст. 611 ЦК України).

З наданих позивачем доказів - банківської виписки про рух коштів по позичковому рахунку - вбачається, що позивач взяті на себе зобов'язання виконав належним чином, перерахувавши Товариству з обмеженою відповідальністю «ВАШ ЧАС» за кредитним договором № 2 від 22.12.2011 кредит у розмірі 290 647,70 грн., тоді як відповідач свої зобов'язання за даним кредитним договором належним чином не виконав.

Відповідачем 1 - ТОВ «ВАШ ЧАС» не заперечувається факт отримання кредиту у розмірі 290 647,70 грн., а також не спростовано обставини щодо заборгованості за даним кредитним договором, викладені позивачем у позовній заяві.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 553 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

Частинами 1, 2 статті 554 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Відповідно до ст. 541 Цивільного кодексу України солідарний обов'язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов'язання

У разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі (ч.ч. 1, 2 ст. 543 ЦК України).

Приписами ч. 4 ст. 559 Цивільного кодексу України передбачено, що порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя.

Виходячи із того, що строк поруки не є строком для захисту порушеного права, а строком існування (дії) самого зобов'язання поруки (преклюзивність строку), варто зазначити, що і право кредитора, і обов'язок поручителя по його закінченні припиняються, а це означає, що жодних дій щодо реалізації цього права, в тому числі застосування примусових заходів захисту в судовому порядку, кредитор вчиняти не може.

З огляду на вказане, доцільно тлумачити використовуваний в ч. 4 ст. 559 ЦК України термін "вимога" в широкому значенні - маючи на увазі будь-яку вимогу кредитора до поручителя, в тому числі і позовну. Тому навіть якщо в межах строку дії поруки була пред'явлена претензія, і поручитель не виконав вказані в ній вимоги, кредитор не має права на задоволення позову, заявленого поза межами вказаного строку, оскільки із закінченням строку припинилося матеріальне право.

Крім того суд вважає за необхідне зауважити, що згідно правової позиції Верховного суду України, яка є обов'язковою для використання у розумінні ст.. 111-28 ГПК України, викладена у постанові №6-125цс14, Згідно з положеннями частини четвертої статті 559 ЦК України порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя. Пред'явленням вимоги до поручителя є пред'явлення до нього позову.

Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Таким чином, оскільки, поруку за Договором поруки №2-п із Товариством з обмеженою відповідальністю «ЮБС Плюс» не припинено, строк виконання зобов'язання за Кредитним договором № 2, розмір невиконаного зобов'язання за Кредитним договором, виконання якого забезпечене порукою, підтверджується матеріалами справи, вимоги позивача про стягнення солідарно заборгованість у розмірі в сумі 152 675,50 грн., з яких: 130 795,70 грн. - строкова заборгованість за кредитом; 16 559,01 грн. - прострочена заборгованість за кредитом; 905,62 грн. - строкова заборгованість по процентах; 4 269,85 грн. - прострочена заборгованість по процентах; 145,32 грн. - прострочена заборгованість по комісії; 2 397,05 грн. - заборгованість по штрафних санкціях (неустойка) за несвоєчасне повернення кредиту; 1 072,98 грн. - заборгованість по штрафних санкціях (неустойка) за несвоєчасну сплату процентів; 38,64 грн. - заборгованість по пені за несвоєчасну сплату комісії визнаються судом обґрунтованими, документально підтвердженими та є такими, що підлягає задоволенню повністю.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідачів.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75 ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваш час" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБС Плюс" про стягнення заборгованості у розмірі 156 184,17 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВАШ ЧАС'» (03151, місто Київ, вулиця Волинська, 48/50; ідентифікаційний код 32302250) та Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮБС ПЛЮС» (03151, місто Київ, вулиця Волинська, 48/50; ідентифікаційний код 38639412) на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку «УКРГАЗБАНК» (03087, місто Київ, вулиця Єреванська, 1; ідентифікаційний код 23697280) заборгованість за кредитним договором № 2 від 23 грудня 2013 року у сумі 152 675,50 грн., з яких: 130 795 (сто тридцять тисяч сімсот дев'яносто п'ять) гривень 70 копійок - строкова заборгованість за кредитом; 16 559 (шістнадцять тисяч п'ятсот п'ятдесят дев'ять) гривень 01 копійку - прострочена заборгованість за кредитом; 905 (дев'ятсот п'ять) гривень 62 копійки - строкова заборгованість по процентах; 4 269 (чотири тисячі двісті шістдесят дев'ять) гривень 85 копійок - прострочена заборгованість по процентах; 145 (сто сорок п'ять) гривень 32 копійки - прострочена заборгованість по комісії; 2 397 (дві тисячі триста дев'яносто сім) гривень 05 копійок - заборгованість по штрафних санкціях (неустойка) за несвоєчасне повернення кредиту; 1 072 (одну тисячу сімдесят дві) гривні 98 копійок - заборгованість по штрафних санкціях (неустойка) за несвоєчасну сплату процентів; 38 (тридцять вісім) гривень 64 копійок - заборгованість по пені за несвоєчасну сплату комісії та 3 123 (три тисячі сто двадцять три) гривні 69 копійок витрат зі сплати судового збору.

Рішення постановлено у нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частину у судовому засіданні 10.03.2015 року.

Повний текст рішення буде складено протягом п'яти днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини рішення.

Наказ видати відповідно до статті 116 Господарського процесуального кодексу України, після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення

складено та підписано 16.03.2015 року.

Суддя К.В. Полякова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.03.2015
Оприлюднено06.04.2015
Номер документу43382911
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/29245/14

Рішення від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні