Вирок
від 20.02.2015 по справі 314/1499/13-к
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/1499/13-к Провадження № 1-кп/314/37/2015

ВИРОК

іменем України

20.02.2015 м. Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

з участю прокурора ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

обвинуваченного ОСОБА_7 ,

представника потерпілого ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вільнянськ кримінальне провадження № 12012080000000038 від 14.12.2012 за обвинуваченням:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження м. Оріхів Оріхівського району Запорізької області, громадянина України, освіта середня-спеціальна, розлученого, працює: ТОВ «Техноконтакт» менеджером, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2011 року ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, створив організовану групу, до складу якої залучив голову Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_9 та директора комунального підприємства Михайло-Лукашевського сільського комунального господарства Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_10 , разом з якими в період з березня 2011 року по серпень 2011 року, шляхом зловживання ОСОБА_9 своїм службовим становищем, скоїли особливо тяжкий злочин, пов`язаний із заволодінням майном Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області в особливо великих розмірах.

Так, у лютому 2011 року ОСОБА_7 , достовірно знаючи те, що на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області знаходиться металевий трубопровід високого тиску, вирішив заволодіти ним під виглядом заміни металевих труб на пластикові, які значно дешевше.

Згідно даного наміру, направленого на заволодіння чужим майном, а також з метою маскування своїх злочинних дій трубопровід необхідно було демонтувати, після чого реалізувати його як металобрухт в різні приймальні пункти, при цьому частково встановивши пластикові труби, собівартість яких набагато дешевша за металеві, а гроші, що залишаться, незаконно привласнити.

Проаналізувавши отриману інформацію, ОСОБА_7 прийшов до висновку, що для здійснення його злочинного задуму необхідно залучити осіб, що розділяють його незаконні інтереси і прагнуть до швидкого збагачення, які спільно з ним і під його керівництвом, виявлять бажання брати участь в запланованих злочинах.

Після цього, приблизно у лютому 2011 року, ОСОБА_7 , усвідомлюючи неможливість самостійно, без участі посадової особи, що має право підпису на офіційних документах, реалізувати свої незаконні наміри, а також розуміючи необхідність отримання згоди органів місцевого самоврядування, що дозволить безперешкодно проводити демонтаж трубопроводу, повідомив про свій злочинний план ОСОБА_9 , який був головою Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, запропонувавши останньому спільно з ним заволодіти майном громади в особливо великих розмірах, на що ОСОБА_9 дав свою згоду.

Обраний головою Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області 18.04.2006 року ОСОБА_9 прийняв присягу посадової особи місцевого самоврядування, згідно якої він, усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягнув, що буде вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватись Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, з гідністю нести високе звання посадової особи місцевого самоврядування, сумлінно виконувати свої посадові обов`язки.

У той же день ОСОБА_9 попереджений про встановлені Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про боротьбу з корупцією» обмеження, пов`язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби.

Згідно з посадовою інструкцією сільського голови Привільненської сільської ради, затвердженою рішенням сесії сільської ради № 5 від 23.01.2009 року, ОСОБА_9 у своїй роботі керувався Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні», Указами Президента України, постановами Верховної Ради України та був наділений повноваженнями щодо: організації роботи ради та її виконавчого комітету; підписання рішень ради та її виконавчого комітету; скликання сесій ради, внесення пропозицій та формування порядку денного сесій ради і головування на пленарних засіданнях; укладення від імені сільської ради та її виконавчого комітету договорів відповідно до чинного законодавства; організації виконання рішень сільської ради та її виконавчого комітету.

Рішенням Привільненської сільської виборчої комісії Вільнянського району Запорізької області № 1 від 02.11.2010 року ОСОБА_9 визнано обраним головою Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, а рішенням цієї ж сільської ради № 5 від 11.11.2010 року йому присвоєно 7 ранг посадової особи місцевого самоврядування.

Відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», основними обов`язками посадових осіб місцевого самоврядування є: додержання Конституції і законів України, інших нормативно-правових актів; забезпечення відповідно до їх повноважень ефективної діяльності органів місцевого самоврядування; недопущення дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам місцевого самоврядування та держави.

Згідно зі статтею 12 цього ж закону, на посадових осіб місцевого самоврядування поширюються вимоги та обмеження, встановлені Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Пунктом «в» частини 1 статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачено, що державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування є суб`єктами відповідальності за корупційні правопорушення.

Згідно зі статтею 6 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», особам, зазначеним упунктах 1-3 частини першої статті 4цього Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди або у зв`язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі: неправомірно сприяти фізичним або юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності; неправомірно втручатися в діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування або посадових осіб; неправомірно надавати перевагу фізичним або юридичним особам у зв`язку з підготовкою проектів, виданням нормативно-правових актів та прийняттям рішень, затвердженням (погодженням) висновків.

Таким чином, ОСОБА_9 був наділений посадовими обов`язками та виконував організаційно-розпорядчі та консультативно-дорадчі функції, а також отримував заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Продовжуючи формувати склад злочинної групи, ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи умисно та узгоджено між собою, повідомили про свої незаконні наміри директора комунального підприємства Михайло-Лукашевського сільського комунального господарства Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_10 , який повинен був сприяти вчиненню злочину, забезпечивши процес демонтажу трубопроводу під виглядом заміни металевих труб на пластикові.

При цьому ОСОБА_7 , схиляючи ОСОБА_9 і ОСОБА_10 до скоєння злочину, роз`яснив їм, що тільки при дотриманні вищезгаданих умов кожен з них зможе надалі отримати матеріальну винагороду у розмірі 5 % від коштів, отриманих в результаті реалізації демонтованих металевих труб, порушивши у них рішучість, здійснювати даного роду незаконну діяльність.

Заручившись підтримкою ОСОБА_9 і ОСОБА_10 , що виразилася в згоді кожного здійснювати незаконну діяльність, ОСОБА_7 організував стійку та згуртовану злочинну групу.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи організатором злочину, підшукав і залучив до його вчинення осіб, що розділяють його погляди і прагнуть до збагачення шляхом здійснення злочинних посягань.

Після цього, ОСОБА_7 , діючи узгоджено з рештою співучасників організованої ним злочинної групи, з метою маскування своїх злочинних дій розробив детальний план скоєння злочину, а саме: ініціювати проведення сесій депутатів Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області і внести на обговорення питання про проведення ремонту водопровідної системи високого тиску, що вийшла з ладу, і укласти договори з підприємствами, які нібито здійснюватимуть дані види робіт і будуть купувати демонтовані труби; підшукати необхідну техніку і робочих, які виявлять бажання за грошову винагороду на підставі усної угоди проводити демонтаж металевих труб і подальшу заміну їх на пластикові; підшукати на території Запорізької області місця збуту демонтованих металевих труб за готівкові грошові кошти; підшукати місця придбання пластикових труб без належного оформлення відповідних документів.

Узгодивши між собою план протиправних посягань, співучасники розподілили між собою ролі і в подальшому діяли спільно і узгоджено між собою для досягнення загальної злочинної мети.

Таким чином, під керівництвом ОСОБА_7 вказані особи заздалегідь зорганізувалися у стійке об`єднання для незаконного заволодіння чужим майном, об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій співучасників групи, направлених на досягнення цього плану, відомого всім співучасникам групи.

Будучи організатором і активним учасником злочинної групи, ОСОБА_7 здійснював загальне керівництво при плануванні злочинної діяльності, розподіляв ролі між її учасниками, які виконували конкретні дії, направлені на досягнення загальної злочинної мети.

Крім цього, ОСОБА_7 складав і сприяв оформленню офіційних документів, а саме: договорів і накладних, в які вносив завідомо неправдиві відомості про виконані послуги, що слугувало прикриттям для незаконного демонтажу металевих труб, їх транспортування і подальшої реалізації, визначаючи при цьому кількість матеріальних цінностей, які будуть викрадені, залучав осіб, що сприяли здійсненню злочинного плану, не повідомляючи їм про свою злочинну діяльність, визначав частку незаконного прибутку співучасників при скоєнні злочину, а так само брав у ньому безпосередню участь.

Будучи виконавцем та активним учасником організованої ОСОБА_7 злочинної групи, з відома ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , займаючи посаду голови Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області і наділений у зв`язку з цим посадовими повноваженнями, виконуючи організаційно-розпорядчі функції та маючи право підпису, складав і підписував офіційні документи, в які вносилися завідомо неправдиві відомості про постачання матеріальних цінностей та на пересування автомобілів, що перевозили демонтовані металеві труби до пунктів прийому металобрухту, використовував своє службове положення при проведенні сесій місцевої сільської ради, лобіював власні інтереси, а також інтереси третіх осіб всупереч інтересам служби.

В свою чергу ОСОБА_10 , будучи активним співучасником організованої групи, діючи узгоджено з ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , виконуючи відведену йому роль, безпосередньо здійснював незаконний демонтаж металевих труб водопроводу з метою подальшого їх збуту, залучаючи найманих працівників і техніку для виконання даних видів робіт та подальшого заволодіння майном Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Для забезпечення постійного зв`язку при плануванні злочинної діяльності, а також під час скоєння злочинів, співучасники використовували мобільні телефони з різними операторами мобільного зв`язку, за допомогою яких погоджували і координували свої дії.

При цьому, співучасниками було заздалегідь обумовлено, що гроші, отримані в результаті незаконної діяльності, ОСОБА_7 розподілятиме між ними, а частину грошей буде витрачати на оплату праці найманих працівників, паливо для автотранспорту, послуги з транспортування демонтованих металевих труб до місць їх збуту.

Учасники організованої групи впродовж всієї злочинної діяльності інформували один одного про підготовлювані злочини, під час їх здійснення діяли з розподілом ролей за заздалегідь розробленому плану, схваленому всіма учасниками групи. При цьому всі співучасники усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального об`єму дій при скоєнні злочинів.

Таким чином, співучасники передбачили всі необхідні умови для прикриття своєї незаконної діяльності, направленої на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

Виконавши всі підготовчі дії і розподіливши між собою ролі, члени злочинної групи перейшли до реалізації свого злочинного плану.

Приблизно наприкінці березня 2011 року ОСОБА_9 , діючи узгоджено з

ОСОБА_7 , достовірно знаючи, що останній не є офіційним представником якогось з підприємств, та з відома ОСОБА_10 , з метою здійснення заволодіння чужим майном, прийняв рішення почати проведення демонтажних робіт водопроводу високого тиску, що перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, а саме: у с. Привільному загальною довжиною 3500 метрів, в с. Васильківському загальною довжиною 2600 метрів, а також в с. Терсянка загальною довжиною 1580 метрів.

Для здійснення загального злочинного наміру, направленого на незаконне збагачення за допомогою заволодіння чужим майном, співучасники злочинної групи прийняли рішення, що для надання правомірності даним роботам їх проведення необхідно погодити з місцевими депутатами сільської ради на відповідній сесії.

У зв`язку з цим, з метою переконання депутатів в законності запланованого заходу ОСОБА_7 , діючи умисно та відповідно до відведеної йому ролі, звернувся до директора підприємства ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» (ЄДРПОУ 37020373) ОСОБА_11 і директора підприємства ТОВ «МК ГРУПП» (ЄДРПОУ 35500202) ОСОБА_12 , які нібито повинні були виступити в ролі підрядної організації, що займається ремонтними роботами водопроводу і підприємства, якому нібито планувалося реалізувати демонтовані труби відповідно, не повідомляючи при цьому останніх про свої дійсні злочинні наміри.

При цьому, ОСОБА_7 , переконуючи ОСОБА_12 , що він є офіційним представником Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, запропонував йому придбати для ТОВ «МК ГРУПП» (ЄДРПОУ 35500202) демонтовані металеві труби у якості металобрухту за вигідною для останнього закупівельною ціною. Це змусило директора ТОВ «МК ГРУПП» (ЄДРПОУ 35500202) ОСОБА_12 , від імені покупця та на прохання ОСОБА_7 , підписати договір 2103/11-01 купівлі-продажу від 21.03.2011, а в якості продавця виступав голова Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_9 .

При аналогічних обставинах ОСОБА_7 , діючи умисно та відповідно до відведеної йому ролі, вмовив директора ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» (ЄДРПОУ 37020373) ОСОБА_11 погодитись на те, щоб його підприємство, яке має відповідну ліцензію, виступило в якості підрядної організації, що буде виконувати ремонтні роботи водопроводу. Після чого ОСОБА_11 від імені підрядника підписав договір від 21.03.2011 «На проведення капітального ремонту водопроводу високого тиску, розташованого на території Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області», а у якості замовника виступав голова цієї ж сільської ради ОСОБА_9 .

У подальшому вказані договори співучасники використовували для надання видимості правомірності своїх дій та аргументації своїх доводів перед депутатами місцевої сільської ради при проведенні сесії № 5 від 15.03.2011 і сесії № 6 від 22.03.2011, переконавши їх, таким чином, в необхідності затвердження даних договорів з підприємствами ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» і ТОВ «МК ГРУПП», для нібито проведення капітально-будівельних робіт по ремонту водопроводу високого тиску, що знаходиться на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, шляхом заміни металевих труб на пластикові.

Під час проведення сесій № 5 від 15.03.2011 року і № 6 від 22.03.2011 року з`їзду депутатів Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, в ході яких брали активну участь ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , останній виступив перед присутніми в якості головного технолога ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС», яким насправді не був, та пообіцяв виконати роботи разом з ОСОБА_10 у короткий термін і за грошові кошти, виручені від продажу металевих труб водопроводу, що вийшли з ладу. Переконавши таким чином місцевих депутатів в необхідності виконання вказаних договорів, ОСОБА_7 отримав від них повноваження розпорядника майна сільради.

Крім того, на вказаних сесіях Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області прийняті рішення про проведення процедури списання водопровідної системи високого тиску, а його виконання покладено на головного бухгалтера сільської ради ОСОБА_13 .

Не дивлячись на делеговані повноваження головному бухгалтерові по списанню балансового майна, дана процедура не була проведена через відсутність дозвільної документації, необхідної для оформлення у зв`язку із запланованими ремонтними роботами, зокрема не була розроблена проектна документація капітального ремонту, був відсутній дозвіл на проведення земельних робіт, вказані роботи не були узгоджені з центром електрозв`язку, філією «Вільнянський райавтодор», що виключало можливість провести в законному порядку процедуру списання балансового майна.

Для того, щоб злочинна схема не була виявлена контролюючими органами, співучасниками заздалегідь були складені договори з ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» і ТОВ «МК ГРУПП», а також накладні на відвантаження матеріальних цінностей, тоді як відомості, внесені до цих документів, були неправдивими, оскільки роботи в передбаченому законом порядку не виконувалися, грошові кошти, виручені від реалізації демонтованих металевих труб, на рахунки органу місцевого самоврядування не поступали, а в результаті незаконних дій привласнювалися співучасниками.

При цьому ОСОБА_9 , діючи узгоджено з рештою співучасників злочинної групи, зловживаючи своїм службовим становищем, в порушення п. 12 Типової інструкції про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України № 447 від 29.11.2010 року, згідно з якою «Всі деталі, вузли і агрегати розібраного і демонтованого майна, які придатні для ремонту іншого майна, а також матеріали, отримані від його ліквідації, прибуткують на відповідних субрахунках бухгалтерського обліку, а непридатні деталі і матеріали прибуткують як інші матеріали і вони підлягають обов`язковій здачі до установи, яка займається збором такої речовини», - матеріальні засоби, отримані від реалізації демонтованих труб водопроводу не оприбуткував на спеціальні рахунки сільської ради, як передбачено чинним законодавством, що ускладнило процес контролю за злочинною діяльністю.

Після цього, в період з кінця березня 2011 року по серпень 2011 року, ОСОБА_10 і ОСОБА_7 , діючи у складі організованої останнім злочинної групи, з відома ОСОБА_9 , підшукали необхідну техніку, а також найманих працівників, яким не повідомляли про свої дійсні злочинні наміри.

У вказаний період для проведення демонтажних робіт від Любомирівського психоневрологічного інтернату до с. Терсянки Вільнянського району Запорізької області співучасники злочину задіяли необхідну техніку, а саме: автомобіль «DAF Fx95 430», державний номер НОМЕР_1 ; автомобіль «МАЗ - КС 3577 (кран), державний номер НОМЕР_2 ; автомобіль «FAW Сa 3252», державний номер НОМЕР_3 ; екскаватор «HYNDAI-R 55-7», державний номер НОМЕР_4 ; екскаватор-навантажувач «JCB 4cx sitemaster», державний номер НОМЕР_5 , трактор «ЮМЗ», державний номер НОМЕР_6 , а також іншу невстановлену в ході досудового розслідування техніку.

Крім того, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , не повідомляючи про свій злочинний намір і не розповідаючи про кінцеву мету своєї діяльності, на підставі тільки усного договору, залучили до вказаної злочинної діяльності ряд найманих робітників та водіїв, а саме: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , а також інших невстановлених в ході досудового розслідування осіб, які своїми ненавмисними діями, здійснюючи демонтажні роботи і транспортування чужого майна, тим самим сприяли скоєнню злочинів.

Процес демонтажу трубопроводу здійснювався наступним чином: за допомогою екскаватора «HYNDAI-R 55-7», державний номер НОМЕР_4 , під управлінням водія ОСОБА_14 , екскаватора навантажувача «JCB 4cx sitemaster», державний номер НОМЕР_5 , під управлінням водія ОСОБА_17 , а також тракторів колісного типу, модель і державний номер якого не встановлено, викопувалися водопровідні стальні труби d-210 мм. Після цього, за допомогою трактора «ПМЗ», державний номер НОМЕР_6 , обладнаного спеціальним ковшем, під управлінням водія ОСОБА_20 і за участю найманих робітників, водопровідні труби підривали і виймали на поверхню.

Далі, за вказівкою ОСОБА_10 , який керував та контролював дії найманих робітників, вказані демонтовані труби розділялись на відрізки довжиною від 9 до 11 метрів та складалися в місцях поблизу проведення вказаних робіт. Після того, як в цьому місці збиралося близько 60-65 штук, відбувалося їх завантаження і вивіз з метою подальшого збуту.

Так, вантаження демонтованих сталевих труб здійснювалося за допомогою автомобіля «МАЗ - кран», державний номер НОМЕР_7 , під управлінням водія ОСОБА_18 , автомобіль «DAF 95 XF 430», державний номер НОМЕР_1 , під управлінням водія ОСОБА_21 , а також інших транспортних засобів, які не встановлені в ході досудового розслідування.

Демонтовані сталеві труби, за вказівкою ОСОБА_7 , перевозили за територію Вільнянського району для подальшого їх збуту як вироби з метою отримання додаткової вигоди.

При проведенні вказаних робіт від с. Привільне до с. Терсянка були демонтовані чавунні водопровідні труби d-200 мм. У зв`язку з особливістю даного виду металу, ОСОБА_7 , з відома ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , прийняв рішення про роздроблення труби на невеликі відрізки з метою її подальшого збуту не як виробу, а як металобрухту.

У зв`язку з цим ОСОБА_10 , діючи узгоджено з іншими співучасниками організованої групи, керував та контролював дії найманих робітників, які за допомогою кувалд роздрібнювали чавунну трубу на невеликі частини і далі вручну вантажили їх у невстановлений вантажний автомобіль, на якому доставляли її для тимчасового зберігання у подвір`я будинку АДРЕСА_2 , за місцем мешкання ОСОБА_10 , а пізніше у подвір`я будинку АДРЕСА_2 , за місцем ОСОБА_22 , з метою забезпечення збереження демонтованої битої труби.

Після того як у співучасників накопичувалося не менше 10 тонн вказаної битої чавунної труби, за вказівкою ОСОБА_7 до місця зберігання прибував автотранспорт для її перевезення, у тому числі автомобіль «FAW Сa 3252», державний номер НОМЕР_3 , під управлінням водія ОСОБА_15 , а також інші транспортні засоби, не встановлені в ході досудового розслідування, при цьому завантаження здійснювалося робочими вручну.

Демонтовані чавунні биті труби перевозилися у м. Запоріжжя, де збувалися як металобрухт в підшуканих ОСОБА_7 заздалегідь приймальних пунктах, які невстановлені в ході досудового розслідування.

З метою конспірації своєї протиправної діяльності та надання законності перевезення демонтованих труб за територію Вільнянського району для подальшого їх збуту як металобрухт, члени злочинного угруповання використовували складені офіційні документи, а саме накладні, в які були внесені завідомо неправдиві відомості щодо постачання на виконання договору №2103/11-01 від 21.03.2011 року Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 на адресу ТОВ «МК ГРУП» в особах ОСОБА_12 і ОСОБА_11 металобрухту в різній кількості, хоча насправді такі поставки не відбувались, а демонтовані труби збувалися в заздалегідь підшуканих ОСОБА_7 місцях.

У період березня-червня 2011 року членами організованої групи складено і видано, а також ОСОБА_9 , як службовою особою, внесено завідомо неправдиві відомості у наступні офіційні документи:

- накладну № 2 від 26.03.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_12 металобрухту вагою 20 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 2 від 29.03.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_12 металобрухту вагою 20 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 3 від 01.04.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_12 металобрухту вагою 19 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 3 від 23.04.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_12 металобрухту вагою 19 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 1 від 27.04.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_12 металобрухту вагою 59 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 4 від 31.05.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_12 металобрухту вагою 15 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 5 від 15.06.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_11 металобрухту вагою 16 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 ;

- накладну № 6 від 25.06.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУП» в особі ОСОБА_11 металобрухту вагою 16 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 .

Зазначені документи, після їх підписання ОСОБА_9 , як головою сільради, та ОСОБА_7 , який ставив підпис за представника ТОВ «МК ГРУП», надавались ОСОБА_10 для подальшої передачі водіям для перешкодного виїзду за межі Вільнянського району та проїзду до визначених ОСОБА_7 місць, в яких збувалися демонтовані труби.

Під час скоєння вказаних злочинів, діючи з метою надання демонтажним роботам ознак законності, а також введення місцевого населення в оману шляхом створення видимості реальних ремонтних робіт, ОСОБА_7 , з відома ОСОБА_9 та

ОСОБА_10 , придбав пластикову трубу d-110 мм та d-75 мм, яка надалі була встановлена трьома відрізками, перший - починаючи від Любомирівського інтернату 2600 метрів убік с. Васильківське, другий - між с. Васильківське і тракторною бригадою 100 метрів, третій - між тракторною бригадою і с. Привільне 1000 метрів.

Таким чином, ОСОБА_7 , спільно з ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , організував злочинну діяльність, в результаті якої були демонтовані водопровідні труби на наступних відрізках: у с. Привільне загальною довжиною 3500 метрів, у с. Васильківське загальною довжиною 2600 метрів, а також у с. Терсянка загальною довжиною 1580 метрів.

Згідно з висновками судово-економічної експертизи № 54/657 від 19.07.2012:

- середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Васильківське і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 2600 метрів складає 13208,00 гривень;

- середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Терсянка і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 650 метрів складає 37570,00 гривень;

- середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Терсянка і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 930 метрів складає 53754,00 гривень;

- середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Привільне і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 2500 метрів складає 158075,00 гривень;

- середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Привільне і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 1000 метрів складає 63230,00 гривень.

Вцілому в період з березня 2011 року по серпень 2011 року ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі організованої ним злочинної групи, разом з ОСОБА_10 і ОСОБА_9 , шляхом зловживання службовим становищем останнього, незаконно заволоділи чужим майном водопроводом, який складався із сталевих та чавунних труб та перебував на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, внаслідок чого спричинено збитки в особливо великих розмірах на загальну суму 325837,00 гривень, що в 600 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент скоєння злочину.

Крім того, у період з березня 2011 року по червень 2011 року ОСОБА_9 , займаючи посаду голови Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі організованої ОСОБА_7 групи, за вказівкою останнього та з відома ОСОБА_10 , використовуючи своє службове становище, з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з заволодінням майном Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області в особливо великих розмірах, вносив в офіційні документи, що мають юридичне значення, завідомо неправдиві відомості, які не відповідали дійсності.

Окрім цього, ОСОБА_9 , діючи з тією ж метою і володіючи організаційно-розпорядчими функціями, використовуючи печатку Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, маючи право підпису на офіційних документах, погоджено з іншими співучасниками, складав їх відповідним чином за формою, відображуючи при цьому необхідні реквізити (печатка, номер, дата, підпис).

Так, у лютому 2011 року ОСОБА_7 , достовірно знаючи те, що на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області знаходиться металевий трубопровід високого тиску, вирішив заволодіти ним під виглядом заміни металевих труб на пластикові, які значно дешевше.

Згідно даного наміру, направленого на заволодіння чужим майном, а також з метою маскування своїх злочинних дій трубопровід необхідно було демонтувати, після чого реалізувати його як металобрухт в різні приймальні пункти, при цьому частково встановивши пластикові труби, собівартість яких набагато дешевша за металеві, а гроші, що залишаться, незаконно привласнити.

Після цього, приблизно у лютому 2011 року, ОСОБА_7 , усвідомлюючи неможливість самостійно, без участі посадової особи, що має право підпису на офіційних документах, реалізувати свої незаконні наміри, а також розуміючи необхідність отримання згоди органів місцевого самоврядування, що дозволить безперешкодно проводити демонтаж трубопроводу, повідомив про свій злочинний план ОСОБА_9 , який був головою Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, запропонувавши останньому спільно з ним заволодіти майном громади в особливо великих розмірах, на що ОСОБА_9 дав свою згоду.

Рішенням Привільненської сільської виборчої комісії Вільнянського району Запорізької області № 1 від 02.11.2010 року ОСОБА_9 визнано обраним головою Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, а рішенням цієї ж сільської ради № 5 від 11.11.2010 року йому присвоєно 7 ранг посадової особи місцевого самоврядування.

Таким чином, ОСОБА_9 був посадовою особою місцевого самоврядування та відповідно наділений посадовими обов`язками, а також виконував організаційно-розпорядчі функції.

Продовжуючи формувати склад злочинної групи, ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи умисно та узгоджено між собою, повідомили про свої незаконні наміри директора комунального підприємства Михайло-Лукашевського сільського комунального господарства Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_10 , який повинен був сприяти вчиненню злочину, забезпечивши процес демонтажу трубопроводу під виглядом заміни металевих труб на пластикові.

Після цього ОСОБА_7 , діючи узгоджено з ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , прийняв рішення ініціювати проведення сесій депутатів Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області і внести на обговорення питання про проведення ремонту водопровідної системи високого тиску, що вийшла з ладу, і укласти договори з підприємствами, які нібито здійснюватимуть дані види робіт і будуть купувати демонтовані труби.

В подальшому, ОСОБА_9 , діючи за вказівкою ОСОБА_7 , займаючи посаду голови Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області і наділений посадовими повноваженнями, виконуючи організаційно-розпорядчі функції та маючи право підпису, складав і підписував офіційні документи, в які вносилися завідомо неправдиві відомості про постачання матеріальних цінностей та на пересування автомобілів, що перевозили демонтовані металеві труби до пунктів прийому металобрухту.

З метою переконання депутатів в законності запланованого заходу ОСОБА_7 , діючи умисно та відповідно до відведеної йому ролі, звернувся до директора підприємства ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» (ЄДРПОУ 37020373) ОСОБА_11 і директора підприємства ТОВ «МК ГРУПП» (ЄДРПОУ 35500202) ОСОБА_23 , які нібито повинні були виступити в ролі підрядної організації, що займається ремонтними роботами водопроводу і підприємства, якому нібито планувалося реалізувати демонтовані труби відповідно, не повідомляючи при цьому останніх про свої дійсні злочинні наміри.

При цьому, ОСОБА_7 , переконуючи ОСОБА_23 , що він є офіційним представником Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, запропонував йому придбати для ТОВ «МК ГРУПП» (ЄДРПОУ 35500202) демонтовані металеві труби у якості металобрухту за вигідною для останнього закупівельною ціною. Це змусило директора ТОВ «МК ГРУПП» (ЄДРПОУ 35500202) ОСОБА_23 на прохання ОСОБА_7 підписати з боку покупця договір 2103/11-01 купівлі-продажу від 21.03.2011, в якому з боку продавця виступав голова Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_9 , який також підписав цей договір, заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності.

При аналогічних обставинах ОСОБА_7 , діючи умисно та відповідно до відведеної йому ролі, вмовив директора ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» (ЄДРПОУ 37020373) ОСОБА_11 погодитись на те, щоб його підприємство, яке має відповідну ліцензію, виступило в якості підрядної організації, що буде виконувати ремонтні роботи водопроводу. Після чого ОСОБА_11 з боку підрядника підписав договір від 21.03.2011 «На проведення капітального ремонту водопроводу високого тиску, розташованого на території Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області», а у якості замовника виступав голова цієї ж сільської ради ОСОБА_9 , який також підписав цей договір, заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності.

У подальшому вказані договори співучасники використовували для надання видимості правомірності своїх дій та аргументації своїх доводів перед депутатами місцевої сільської ради при проведенні сесії № 5 від 15.03.2011 і сесії № 6 від 22.03.2011, переконавши їх, таким чином, у необхідності затвердження даних договорів з підприємствами ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» і ТОВ «МК ГРУПП» для нібито проведення капітально-будівельних робіт з ремонту водопроводу високого тиску, що знаходиться на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, шляхом заміни металевих труб на пластикові.

Під час проведення сесій № 5 від 15.03.2011 року і № 6 від 22.03.2011 року з`їзду депутатів Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, в ході яких брали активну участь ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , останній виступив перед присутніми в якості головного технолога ТОВ НВП «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС», яким насправді не був, та пообіцяв виконати роботи разом з ОСОБА_10 у короткий термін і за грошові кошти, виручені від продажу металевих труб водопроводу, що вийшли з ладу. Переконавши таким чином місцевих депутатів в необхідності виконання вказаних договорів, ОСОБА_7 отримав від них повноваження розпорядника майна сільради.

При цьому, по результатам проведення сесій № 5 від 15.03.2011 і № 6 від 22.03.2011 були складені відповідні протоколи засідань, які в свою чергу були скріплені печаткою Прівільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області та підписом ОСОБА_9 , як сільського голови.

Крім того, на вказаних сесіях Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області було прийнято рішення про проведення процедури списання водопровідної системи високого тиску, а його виконання покладено на головного бухгалтера сільської ради ОСОБА_13 , яку співучасники не ставили до відома про свої істинні наміри.

Не дивлячись на це, дана процедура не була проведена через відсутність дозвільної документації, необхідної для оформлення у зв`язку із запланованими ремонтними роботами, зокрема не була розроблена проектна документація капітального ремонту, був відсутній дозвіл на проведення земельних робіт, вказані роботи не були узгоджені з центром електрозв`язку, філією «Вільнянський райавтодор», що виключало можливість провести в законному порядку процедуру списання балансового майна.

Для того, щоб злочинна схема не була виявлена контролюючими органами, співучасниками заздалегідь були складені вказані договори і накладні на відвантаження матеріальних цінностей, тоді як відомості, внесені до цих документів, були неправдивими, оскільки роботи в передбаченому законом порядку не виконувалися, грошові кошти, виручені від реалізації демонтованих металевих труб, на рахунки органу місцевого самоврядування не поступали, а в результаті незаконних дій привласнювалися співучасниками.

Також з метою конспірації своєї протиправної діяльності та надання законності перевезення демонтованих труб за територію Вільнянського району для подальшого їх збуту як металобрухт, члени злочинного угруповання використовували складені офіційні документи, а саме накладні, в які були внесені завідомо неправдиві відомості щодо постачання на виконання договору №2103/11-01 от 21.03.2011 року Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області в особі ОСОБА_9 на адресу ТОВ «МК ГРУП» в особах ОСОБА_12 і ОСОБА_11 металобрухту в різній кількості, хоча насправді такі поставки не відбувались, а демонтовані труби збувалися в заздалегідь підшуканих ОСОБА_7 місцях.

Зазначені документи, після їх підписання ОСОБА_9 , як головою сільради, та ОСОБА_7 , який ставив підпис за представника ТОВ «МК ГРУП», надавались ОСОБА_10 для подальшої передачі водіям для перешкодного виїзду за межі Вільнянського району та проїзду до визначених ОСОБА_7 місць, в яких збувалися демонтовані труби.

У період з березня 2011 року по червень 2011 року члени організованої групи, зловживаючи службовим становищем ОСОБА_9 , внесли завідомо неправдиві відомості в офіційні документи наступним чином:

- приблизно 21.03.2011 року ОСОБА_24 , на прохання ОСОБА_7 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склав та надрукував за допомогою комп`ютерної техніки бланк договору між ТОВ «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» та Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області щодо капітального ремонту водопроводу високого тиску, розташованого на території Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, від 21.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_7 передав вказаний договір ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому отриманий від ОСОБА_9 договір

ОСОБА_7 передав для підписання директору ТОВ «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС»

ОСОБА_11 який, не усвідомлюючи про істинні наміри членів організованої групи, засвідчив даний договір своїм підписом та скріпив печаткою свого підприємства. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме договір між ТОВ «ЗАПОРІЖПРОМСЕРВІС» та Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області від 21.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 21.03.2011 року ОСОБА_24 , на прохання ОСОБА_7 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склав та надрукував за допомогою комп`ютерної техніки бланк договору № 2103/11-01 між ТОВ «МК ГРУПП» та Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області щодо купівлі-продажу від 21.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_7 передав вказаний договір ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому отриманий від ОСОБА_9 договір ОСОБА_7 передав для підписання директору ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , який не усвідомлюючи про істинні наміри членів організованої групи, засвідчив даний договір своїм підписом та скріпив печаткою свого підприємства. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме договір між ТОВ «МК ГРУПП» та Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області від 21.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 15.03.2011 року секретар Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_25 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки бланк протоколу засідання Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (п`ята сесія) від 15.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. Таким чином ОСОБА_9 , використовуючи своє службове становище, з відома ОСОБА_7 та ОСОБА_10 , вніс в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме протокол засідання Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (п`ята сесія) від 15.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 15.03.2011 року секретар Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_25 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки бланк рішення № 3 Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (п`ята сесія) від 15.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. Таким чином ОСОБА_9 , використовуючи своє службове становище, з відома ОСОБА_7 та ОСОБА_10 , вніс в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме рішення № 3 Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (п`ята сесія) від 15.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 22.03.2011 року секретар пленарного засідання ОСОБА_26 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки бланк протоколу засідання Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (шоста сесія) від 22.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. Таким чином ОСОБА_9 , використовуючи своє службове становище, з відома ОСОБА_7 та ОСОБА_10 , вніс в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме протокол засідання Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (шоста сесія) від 22.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 22.03.2011 року секретар Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_25 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки бланк рішення № 1 Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (шоста сесія) від 22.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. Таким чином ОСОБА_9 , використовуючи своє службове становище, з відома ОСОБА_7 та ОСОБА_10 , вніс в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме рішення № 1 Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (шоста сесія) від 22.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 22.03.2011 року секретар Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_25 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки бланк рішення № 2 Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (шоста сесія) від 22.03.2011 року, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. Таким чином ОСОБА_9 , використовуючи своє службове становище, з відома ОСОБА_7 та ОСОБА_10 , вніс в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме рішення № 2 Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області шостого скликання (шоста сесія) від 22.03.2011 року, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 26.03.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 2 від 26.03.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 20 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 2 від 26.03.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 20 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 29.03.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 2 від 29.03.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 20 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 2 від 26.03.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 20 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 01.04.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 3 від 01.04.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 19 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 3 від 01.04.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 19 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 23.04.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 3 від 23.04.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 19 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 3 від 23.04.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 19 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 27.04.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 1 від 27.04.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 59 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином, ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 1 від 27.04.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 59 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 31.05.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 4 від 31.05.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 15 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 4 від 31.05.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 15 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 15.06.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 5 від 15.06.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 16 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 5 від 15.06.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 16 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності;

- приблизно 25.06.2011 року головний бухгалтер Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області ОСОБА_13 , за вказівкою ОСОБА_9 , не усвідомлюючи про істинні наміри співучасників організованої групи, склала та надрукувала за допомогою комп`ютерної техніки сільради бланк накладної № 6 від 25.06.2011 року щодо постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 16 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, вказавши при цьому усі необхідні реквізити для даного виду офіційного документу. Після цього ОСОБА_9 , який заздалегідь розуміючи, що в ньому зазначені відомості, які не відповідають дійсності, перебуваючи у приміщенні сільради за адресою: Запорізька область, Вільнянський район, с. Привільне, вул. Леніна, буд. 16, засвідчив його як голова сільської ради своїм підписом та скріпив відповідною печаткою. У подальшому ОСОБА_9 передав накладну ОСОБА_7 , а останній підписав її від імені директора ТОВ «МК ГРУПП» ОСОБА_23 , чим надав видиму правомочність вказаному документу. Таким чином ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи узгоджено між собою та використовуючи службове становище останнього, з відома ОСОБА_10 , внесли в офіційний документ, що має юридичне значення, а саме накладну № 6 від 25.06.2011 року на постачання ТОВ «МК ГРУПП» металобрухту вагою 16 тонн Привільненською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, відомості, які не відповідали дійсності.

Таким чином, у період з березня 2011 року по червень 2011 року ОСОБА_9 , займаючи посаду голови Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі організованої ОСОБА_7 групи, за вказівкою останнього та з відома ОСОБА_10 , використовуючи своє службове становище, вносив в офіційні документи завідомо неправдиві відомості.

В подальшому ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , діючи умисно, у складі організованої групи, з метою маскування своїх намірів, направлених на заволодіння чужим майном, використовували вищезазначені документи для надання вигляду правомірності своїх дій під час проведення демонтажу водопроводу високого тиску, а також для безперешкодного перевезення металобрухту до місць збуту.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_7 свою провину у вчиненні у складі організованої групи інкримінованих злочинів, як і цивільний позов потерпілого, визнав у повному обсязі та розкаявшись у вчиненому розповів про обставини підготовки спільно з ОСОБА_9 та ОСОБА_10 до злочину та про його вчинення у складі організованої групи. Спочатку він познайомився з головою Привільненської сільської ради ОСОБА_9 , якому запропонував заробити на заміні металевих труб на пластикові, на що той дав згоду та познайомив його з директором ОСОБА_27 -Лукашевського комунгоспу ОСОБА_10 , який також побажав заробити гроші та погодився на його пропозицію. Вони вирішили, що кожен буде виконувати певні дії. Так, на нього покладалися обов`язки вирішувати організаційні питання, підшукати техніку, на якій буде вивозитись металобрухт. На його прохання інші особи підготували необхідні документи (договори, кошториси тощо), які були необхідні для надання законності їх дій. Крім того, незважаючи на те, що він офіційно ніде не був працевлаштований, під час сесій він називав себе технологом ТОВ МК Групп та у накладних він ставив підписи за керівника цього підприємства, які також підписував голова сільради. ОСОБА_9 ініціював вирішення питань про списання водопроводу на сесіях сільради, а також складав та підписував необхідні документи. ОСОБА_10 підшукав техніку та робітників, які повинні були виконувати демонтаж труби. Складені, а у подальшому підписані ОСОБА_28 , як головою сільради, накладні, у яких він ставив підпис за керівника ТОВ МК Групп, він надавав ОСОБА_10 , який у свою чергу, передавав їх водіям, які на автомобілях перевозили демонтовану трубу та її лом. Отримані за металобрухт кошти він розподіляв у визначених долях, при цьому враховувались витрати на пальне, оплату праці найманим працівникам, яким гроші давав ОСОБА_10 .

При цьому ОСОБА_7 зазначив, що в обвинувальному акті викладено час та обставини вчинення ним та іншими особами кримінальних правопорушень.

Крім повного визнання обвинуваченим своєї вини, у вчиненні кримінального правопорушення, його вина в цьому також підтверджується наступними зібраними в ході досудового слідства і дослідженими в судовому засіданні доказами.

показаннями представника потерпілого ОСОБА_8 , яка підтримала цивільний позов Привільненської сільської ради та зазначила, що на цей час з водою лише одне село Васильківське, інші села без води, оскільки внаслідок злочинної діяльності ОСОБА_7 та інших встановлених під час досудового розслідування осіб демонтовано трубу водопроводу. Сума збитків сільраді зазначена у висновку експерта;

показаннями свідка ОСОБА_25 про те, що у 2011 році вона була секретарем Привільненської сільради та на двох сесіях вирішувались питання щодо трубопроводу, який перебуває на балансі сільради. Ініціатором вирішення цих питань був голова ОСОБА_9 . Вона була присутня на першій сесії, у якій брали участь ОСОБА_10 та ще 3 особи, обличчя яких вона не запам`ятала. При цьому вона, зі слів ОСОБА_9 , складала протоколи за обидві сесії. Вона бачила договори, які підписував голова сільради ОСОБА_9 . Після сесій демонтаж трубопроводу відбувався з весни по приблизно вересень 2011 року і там вона бачила на власні очі ОСОБА_9 і ОСОБА_10 , яких вона знала, а також інших осіб, які їй невідомі;

показаннями свідка ОСОБА_29 , яка пояснила, що як касир в сесіях сільради вона участі не брала, однак знала що приймалися рішення щодо водопроводу та вона бачила на ділянках, де відбувався його демонтаж, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , яких знала в обличчя, та інших осіб, які їй невідомі. Вона також бачила, що під час обшуку у Привільненській сільській раді ОСОБА_9 вказав на комп`ютер та зазначив, що на ньому створювались накладні на вивіз труб демонтованого водопроводу. До неї, як касира, з приводу внесення на рахунок сільради грошей за демонтований водопровід ніхто не звертався;

показаннями свідка ОСОБА_30 , який пояснив, що у 2011 році він був присутнім на сесії Привільненської сільради, під час якої депутатами, за ініціативи голови сільради ОСОБА_9 прийнято рішення про проведення реконструкції водопроводу. Крім нього та голови сільради на сесії були приблизно 10 депутатів, секретар, директор КП Михайло-Лукашевський комунхоз ОСОБА_10 та ще декілька чоловіків, серед яких ОСОБА_7 , який назвався представником якоїсь фірми, яка повинна була зробити заміну труб. ОСОБА_10 запевняв, що виконає всі роботи. Спочатку повинні були погодити проведення робіт, оскільки труба була поруч з ЛЕП, однак він, як землевпорядник сільради, жодних документів не бачив. Ще було не все погоджено, однак вже почали копати. Голова сільради ОСОБА_9 сказав, що всі документи у наявності;

показаннями свідка ОСОБА_13 , яка пояснила, що працюючи бухгалтером сільради у 2011 році брала участь в одній сесії, на якій вирішувалось питання щодо водопроводу. Виступали ОСОБА_9 , інші особи, серед яких представники підприємств, а також ОСОБА_10 , який запевняв, що виконає всі роботи. Були договори, підписані ОСОБА_9 та представниками 2 підприємств, одне з яких МК Груп. Кошториси вона не складала, бачила їх у ОСОБА_9 , однак хто їх привіз не знає. Перевірити кошториси не могла за відсутності довідників. Схеми та інші документи, у тому числі проект, вона не бачила. Незважаючи на рішення сільради, вона демонтований водопровід з балансу сільради не знімала, тому як їй не надали необхідної документації, що є підставою для цього. ОСОБА_9 вона казала, що демонтовані труби повинні прийти на склад, однак цього не було. Також за вказівкою ОСОБА_9 вона надрукувала бланк накладної, а у подальшому бачила накладні з підписами ОСОБА_9 ;

показаннями свідка ОСОБА_16 , який пояснив, що він, як і інші наймані робітники, безпосередньо приймав участь у демонтажі водопроводу на території Привільненської сільської ради, хоча до цієї ради не має жодного відношення. Приїжджав ОСОБА_9 , який, як і ОСОБА_10 , казав, що всі роботи проводяться законно. Техніка та автомобілі були різні, був трактор з Міхайло-Лукашево. Демонтаж відбувався під керівництвом ОСОБА_10 , труба складалась на поруч та вантажилась на автомобілі за вказівкою ОСОБА_7 , який супроводжував вантажівки з демонтованими трубами. Частина демонтованих труб із чавуна, які у подальшому розбивались на частини, зберігались у дворі ОСОБА_10 , а частина у його дворі. У подальшому цей лом грузили вручну на автомобілі та вивозили. З робітниками розплачувався ОСОБА_10 , однак де він брав гроші не знає. Вважає, що керував діями інших осіб саме ОСОБА_7 ;

показаннями свідка ОСОБА_18 , який пояснив, що має у власності автокран та дає оголошення щодо виконання на ньому робіт. В один із днів, коли було тепло, йому зателефонував ОСОБА_7 та запропонував роботу, а саме завантажити в автомобіль демонтовану трубу. Зустрілися біля водонапірної башти, поруч з якою також знаходилась техніка та робочі. Під час загрузки йому допомагали інші особи, які були поряд з ОСОБА_7 . Трубу загрузив у велике іноземне авто красного кольору. Гроші за виконану роботу йому передав ОСОБА_7 , який і керував діями інших осіб;

протоколом огляду місця події від 28.09.2011 та фототаблицею до нього (т. 1 а.с. 25-30), згідно з яким у вказаний день співробітниками міліції за участю голови Привільненської сільської ради ОСОБА_9 проведено огляд частини місцевості між с. Привільне та с. Васильківське Вільнянського району, у ході якого зафіксовано відсутність у викопаній траншеї частини водопровідної мережі високого тиску, яка складалась із металевих (стальних або чавунних) труб;

про факти виявлення у діях ОСОБА_7 та інших осіб ознак вчинення злочинів співробітниками міліції складено відповідні рапорти від 28.09.2011 (т. 1 а.с. 20), від 19.11.2011 (т. 1 а.с. 19), від 13.03.2013 (т. 1 а.с. 24), які направлено за належністю та долучені до кримінального провадження супровідними листами від 29.09.2011 (т. 1 а.с. 21), від 19.10.2011 (т.1 а.с. 18);

на запит від 26.09.2011 (т. 1 а.с. 31) головою Привільненської сільської ради ОСОБА_9 за № 330 від 03.10.2011 надано відповідь (т. 1 а.с. 32), до якої додано копії документів (т. 1 а.с. 33-52), та у якій зазначено, що проектно-кошторисна документація, акти списання, оприбуткування водопроводу, введення в дію реконструйованого водопроводу, прихованих робіт, економічного обґрунтування списання водопроводу, технічна документація розміщення водопроводу в сільській раді відсутні. Вказані документи підтверджують висновки досудового розслідування про проведення демонтажних робіт без належних документів та з порушенням вимог законодавства;

на запит від 13.09.2011 (т. 1 а.с. 56), директором ТОВ НВП «Запоріжпромсервіс» ОСОБА_11 за № 01101020011 від 10.10.2011 надано відповідь (т. 1 а.с. 57), до якої додано копії документів господарської діяльності підприємства (т. 1 а.с. 58-67), та у якій зазначено, що підприємством жодні роботи з реконструкції будь-чого не проводились. Вказані документи підтверджують безпідставність погодження депутатами сільради ініційованого ОСОБА_9 , на виконання злочинного плану ОСОБА_7 , який також був погоджений ОСОБА_10 , питання щодо затвердження договору із зазначеним підприємством, яке не виконувало жодних робіт з реконструкції водопроводу, який перебуває на балансі сільради;

згідно відповіді ГУ пенсійного фонду України в Запорізькій області від 16.09.2011 (т. 1 а.с. 68), з січня по липень 2011 року ТОВ НВП «Запоріжпромсервіс» сплачувало страхові внески лише за ОСОБА_11 . Вказані документи свідчать про безпідставне зазначення у документах Привільненської сільської ради вказівки на ОСОБА_7 , який на час вчинення злочинів офіційно не займав будь-яких посад на жодному підприємстві, як на працівника зазначеного суб`єкту господарської діяльності, а також зазначення в них ОСОБА_11 , який був директором вказаного товариства, як на технолога;

на запит від 28.09.2011 (т. 1 а.с. 73), директором ТОВ «МК Групп» ОСОБА_23 за № 18/10/01 від 18.10.2011 надано відповідь (т. 1 а.с. 74), до якої додано копії документів господарської діяльності підприємства (т. 1 а.с. 75-80), та у якій зазначено, що документи фінансово-господарської діяльності з Привільненською сільською радою не надано у зв`язку з відсутністю такої тощо. Вказані документи підтверджують безпідставність погодження депутатами сільради ініційованого ОСОБА_9 , на виконання злочинного плану ОСОБА_7 , який також погоджено ОСОБА_10 , питання щодо затвердження договору із зазначеним підприємством, яке не виконувало жодних робіт, пов`язаних з реконструкцією водопроводу, який перебуває на балансі сільради;

протоколами огляду місця події від 14.09.2011 (т. 1 а.с. 98), 24.04.2011 (т. 1 а.с. 103), згідно яких співробітниками міліції на частині місцевості зафіксовано відсутність у викопаній траншеї частини водопровідної мережі високого тиску, яка перебувала на балансі Привільненської сільської ради, а також поруч встановлено наявність автомобіля та іншої техніки, за допомогою якої проводився демонтаж металевих труб;

протоколом огляду місця події від 26.04.2011 (т. 1 а.с. 106), згідно яких співробітниками міліції за участю голови Привільненської сільської ради ОСОБА_9 проведено огляд частини місцевості та зафіксовано відсутність в одній траншеї частини водопровідної мережі високого тиску, а в іншій відсутність будь-якої труби;

довідкою Привільненської сільської ради від 26.04.2011 (т. 1 а.с. 119), у якій зазначено, що з початку 2011 року металобрухт не оприходувася та оплата за нього не поступала, водогін перебуває на обліку, переведення в металобрухт не було. Вказана довідка є підтвердженням проведення демонтажних робіт всупереч вимог законодавства, а також про ініціювання ОСОБА_9 перед депутатами сільради питання щодо списання водопроводу лише для маскування злочинної діяльності організованої ОСОБА_7 злочинної групи;

протоколом обшуку від 15.12.2011 (т. 1 а.с. 123), згідно якого у цей день проведено обшук у ОСОБА_10 та він видав, серед іншого, блокнот із записами, що свідчить про нехтуванням вказаною особою визначеними ОСОБА_7 заходами конспірації при вчиненні злочинних діянь;

протоколом огляду від 04.01.2012 (т. 2 а.с. 1-3), до якого додано копії з оглянутих документів (т. 2 а.с. 4-12), які визнано речовими доказами (т. 2 а.с. 13), в ході якого оглянуто вилучений у ОСОБА_10 блокнот та встановлена в ньому наявність записів щодо сум витрат на осіб, які брали участь у здійсненні демонтажу труб, отриманих сум грошових коштів за здану на металобрухт частину демонтованої труби;

протоколом огляду від 16.12.2011 (т. 1 а.с. 155-159) належного ОСОБА_10 мобільного телефону, який визнано речовим доказом (т. 1 а.с. 160), у якому зберігся, серед інших, номер телефону ОСОБА_9 ;

протоколом огляду від 19.12.2011 (т. 1 а.с. 162-175) належного ОСОБА_9 мобільного телефону, який визнано речовим доказом (т. 1 а.с. 176), у якому збереглися, серед інших, номери телефонів ОСОБА_10 і ОСОБА_7 ;

протоколом обшуку від 15.12.2011 (т. 1 а.с. 129-132), згідно якого у цей день у Привільненській сільській раді, за участю її голови, проведено обшук, під час якого ОСОБА_9 вказав на комп`ютер, який визнано речовим доказом (т. 1 а.с. 133), та зазначив, що саме на ньому готувались договори з підприємствами та накладні на вивіз труб демонтованого водопроводу;

протоколом огляду від 03.01.2012 (т. 1 а.с. 178-181) вилучених у Привільненській сільській раді документів, серед яких договір №2103/11-01 купівлі-продажу від 21.03.2011 з ТОВ «МК Групп», договір про капітальний ремонт підводящого водопроводу на території сільради від 21.03.2011 з ТОВ «Запоріжпромсервіс», а також роздруковані з комп`ютера сільради накладні, які визнано речовими доказами (т. 1 а.с. 182-184), та долучено до кримінального провадження (т. 1 а.с. 185-255). Зазначені договори, з огляду на невиконання жодного із зазначених в них пунктах домовленостей, підписано ОСОБА_9 , як головою сільради, лише для прикриття незаконної діяльності організованої групи;

протоколом виїмки від 23.12.2011 (т. 2 а.с. 15) у ОСОБА_9 копій накладних № № 2, 3, які оглянуто слідчим 23.12.2011 (т. 2 а.с. 16-17), визнано речовими доказами (т. 2 а.с.18) та долучено до матеріалів кримінального провадження (т. 2 а.с.19-20), а також протоколом виїмки та огляду від 22.02.2012 (т. 2 а.с. 23) оригіналів накладних № 2 від 29.03.2011 та № 3 від 01.04.2011, які визнано речовими доказами (т. 2 а.с. 24) та долучено до матеріалів кримінального провадження (т. 2 а.с. 25-26). Зазначені вище документи свідчать про їх створення для прикриття злочинної діяльності організованої групи та з цією метою підписано головою сільради ОСОБА_9 на виконання погодженого всіма учасниками групи плану злочинної діяльності. У подальшому вказані накладні ОСОБА_7 передавались ОСОБА_10 , а останнім водіям для безпечного вивезення демонтованих труб як металобрухту;

нормативними документами ( т. 8 а.с. 112-184), а також протоколом огляду від 27.02.2012 (т. 2 а.с. 29-30) копій документів на Привільненського сільського голову ОСОБА_9 , які визнано речовими доказами ( т. 2 а.с. 31) та долучено до матеріалів кримінального провадження (т.2 а.с.32-42). Зокрема, згідно з посадовою інструкцією сільського голови Привільненської сільської ради, затвердженою рішенням сесії сільської ради № 5 від 23.01.2009 року, ОСОБА_9 у своїй роботі керувався Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні», Указами Президента України, постановами Верховної Ради України та був наділений повноваженнями щодо: організації роботи ради та її виконавчого комітету; підписання рішень ради та її виконавчого комітету; скликання сесій ради, внесення пропозицій та формування порядку денного сесій ради і головування на пленарних засіданнях; укладення від імені сільської ради та її виконавчого комітету договорів відповідно до чинного законодавства; організації виконання рішень сільської ради та її виконавчого комітету. Рішенням Привільненської сільської виборчої комісії Вільнянського району Запорізької області № 1 від 02.11.2010 року ОСОБА_9 визнано обраним головою Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, а рішенням цієї ж сільської ради № 5 від 11.11.2010 року йому присвоєно 7 ранг посадової особи місцевого самоврядування;

відповіддю інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Запорізькій області від 10.08.2011 (т. 2 а.с. 44-45), згідно якої посадові особи Привільненської сільради до інспекції не звертались. Вказаний документ підтверджує той факт, що проведення демонтажних робіт проводилось всупереч вимог законодавства;

відповіддю ВАТ «Мотор-Січ» від 12.01.2012 (т. 2 а.с. 49-52) щодо в`їзду та виїзду стороннього транспорту з березня по вересень 2011 року та копій з відповідного журналу, під час перевірки зазначених у ньому транспортних засобів встановлено саме ті, що винаймали ОСОБА_7 і ОСОБА_10 для транспортування труб демонтованого водопроводу;

матеріалами огляду автомобіля «FAW Сa 3252», державний номер НОМЕР_3 , та документів на нього, який визнано речовими доказами (т. 2 а.с. 78-89). В судовому засіданні встановлено, що вказаний та інші транспортні засоби використовувалися ОСОБА_7 та іншими співучасниками для транспортування демонтованої труби до місць збуту;

матеріалами виїмки документів (т. 2 а.с. 100-110), згідно яких на автомобілі «DAF Fx95 430», державний номер НОМЕР_1 , співучасниками здійснювалось перевезення демонтованої труби до місць збуту;

матеріалами огляду екскаватора-навантажувача «JCB 4cx sitemaster», державний номер НОМЕР_5 , та документів на нього, який визнано речовими доказами (т. 2 а.с. 120-130).

матеріалами огляду автомобіля «DAF Fx95 430», державний номер НОМЕР_1 , та документів на нього, який визнано речовими доказами (т. 2 а.с. 135-143);

матеріалами огляду автомобіля «МАЗ - КС 3577 (кран), державний номер НОМЕР_2 , та документів на нього, який визнано речовими доказами (т. 2 а.с. 113-117).

матеріалами огляду екскаватора «HYNDAI-R 55-7», державний номер НОМЕР_4 , та документів на нього, який визнано речовим доказом (т. 2 а.с. 144-151);

банківськими роздруківками руху грошових коштів по рахунках Привільненської сільської ради, ТОВ «МК Групп», ТОВ «Запоріжпромсервіс» (т.т. 3, 4, 5), які визнано речовими доказами, оскільки під час їх огляду не встановлено будь-яких надходжень грошових коштів або їх перерахування між вказаними юридичними особами за демонтований водопровід, що також свідчить при ініціювання ОСОБА_9 перед депутатами сільради питання про погодження затвердження договорів між сільрадою та іншими підприємствами лише з метою маскування злочинної діяльності та досягнення корисної мети на виконання злочинного плану ОСОБА_7 , який також погоджено ОСОБА_10 , оскільки зазначеними підприємствами не виконано жодних робіт, пов`язаних з реконструкцією водопроводу, який перебуває на балансі сільради;

висновком експерта № 15/618 від 07.05.2012 (т. 6 а.с. 8-25) та висновком додаткової судово-економічної експертизи № 54/657 від 19.07.2012 (т. 6 а.с. 26-30), згідно якої: середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Васильківське і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 2600 метрів складає 13208,00 гривень; середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Терсянка і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 650 метрів складає 37570,00 гривень; середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Терсянка і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 930 метрів складає 53754,00 гривень; середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Привільне і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 2500 метрів складає 158075,00 гривень; середня вартість ділянки водопроводу високого тиску, що знаходиться в с. Привільне і перебуває на балансі Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, довжиною 1000 метрів складає 63230,00 гривень. Таким чином, діями ОСОБА_7 та інших осіб Привільненській сільській раді Вільнянського району Запорізької області спричинено збитки на загальну суму 325837,00 гривень;

висновком експерта № Д/171 від 24.05.2012 (т. 6 а.с.143-148), згідно якого підписи за ОСОБА_23 виконано іншою особою. Зазначений висновок підтверджує підробку документів, у яких прізвище вказаної особи зазначено як ОСОБА_31 ;

протоколом відтворення обстановки і обставин події від 10.05.2012 (т. 7 а.с. 56-78) за участю оголошеного у розшук ОСОБА_10 , який детально вказав та показав процес демонтажу металевих труб у селах Привільненської сільської ради;

протоколом впізнання особи по фотознімкам від 13.04.2012 за участю ОСОБА_18 (т. 7 а.с. 213-216) та померлого ОСОБА_9 ( т. 7 а.с. 36-39), в ході яких вони впізнали серед інших осіб ОСОБА_7 , який брав участь у демонтажі металевих труб водопроводу на території Привільненської сільської ради;

а також іншими, дослідженими під час судового розгляду, документами, серед яких: рішення № 1 від 27.02.2013 (т. 8 а.с. 110), у якому зазначено про дострокове припинення повноважень Привільненського сільського голови ОСОБА_9 через його смерть, копія свідоцтва про смерть ОСОБА_9 (т. 8 а.с. 111); постанова про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_9 , у зв`язку з його смертю (т. 9 а.с. 115-118); постанова про виділення кримінального провадження відносно ОСОБА_10 , якого оголошено у розшук у зв`язку з переховуванням від органу досудового розслідування (т. 9 а.с. 202-203).

Колегія суддів, керуючись ст. 67 КПК України, аналізуючи наведенні докази за своїм внутрішнім переконанням з урахуванням з точки зору допустимості, достатності, об`єктивності, неспростовності, з урахуванням того, що по справі забезпечено всебічний, повний та об`єктивний розгляд всіх обставин в їх сукупності та приходить до висновку про доведеність пред`явленого ОСОБА_7 обвинувачення, оскільки на підставі допустимих та достатніх доказів, встановлено відсутність будь-яких істотних суперечностей стосовно обставин справи, що інкриміновані обвинуваченому.

Враховуючи показання свідків та досліджені в суді докази у їх сукупності, з урахуванням положень ч. 3 ст. 28 КК України та постанови пленуму Верховного Суду України № 13 від 23.12.2005 року «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об`єднаннями», колегія суддів приходить до висновку, що в діях обвинуваченого ОСОБА_7 та інших осіб наявні наступні ознаки, які вказують на вчинення злочинів у складі організованої групи:

1. Участь у підготовці та вчиненні злочинів декількох осіб - заручившись підтримкою ОСОБА_9 і ОСОБА_10 , що виразилася в згоді кожного здійснювати незаконну діяльність, ОСОБА_7 організував стійку та згуртовану злочинну групу, у складі якої кожен із співучасників брав участь у підготовці і вчиненні протиправних діянь;

2. Стійкість організованої групи - ОСОБА_7 , будучи організатором злочину, підшукав і залучив до його здійснення осіб, що розділяють його погляди і прагнуть до збагачення, шляхом здійснення злочинних посягань;

3. Наявність єдиного відомого всім учасникам організованої групи плану злочинної діяльності - з метою маскування своїх злочинних дій ОСОБА_7 розробив детальний план скоєння злочину, з яким погодились співучасники;

4. Розподіл функції учасників групи - узгодивши між собою план протиправних посягань, співучасники розподілили між собою ролі і в подальшому діяли спільно і узгоджено між собою для досягнення загальної злочинної мети;

5. Дотримання заходів конспірації - для забезпечення постійного зв`язку при плануванні і під час скоєння злочинів, співучасники використовували мобільні телефони з різними операторами мобільного зв`язку, за допомогою яких погоджували і координували свої дії. В цілях конспірації протиправної діяльності, а також з метою виключення додаткових витрат на оформлення інших документів фінансово-господарської діяльності, необхідні облікові документи не велися, щоб таким чином контрольно-ревізійні органи не змогли провести документальну перевірку, зважаючи на відсутність документів.

6. Наявність організатора - ОСОБА_7 , будучи організатором злочинного угруповання, планував його діяльність та розподіляв ролі між співучасниками, керував їх діями, а також безпосередньо брав участь у скоєнні злочинів, давав вказівки з приводу конспірації їх злочинних дій.

7. Забезпечення фінансування злочинної діяльності організованої групи - співучасниками було заздалегідь обумовлено, що гроші, отримані в результаті незаконної діяльності, ОСОБА_7 розподілятиме між ними, а частину грошей вони будуть витрачати на оплату праці найманих працівників, паливо для автотранспорту, послуги з транспортування демонтованих металевих труб до місць їх збуту.

Таким чином колегія суддів кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_7 :

- за ч.5 ст.191 КК України - як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах, організованою групою.

- за ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України - службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене організованою групою.

Відповідно ст.66 КК України в якості обставин, що пом`якшують покарання ОСОБА_7 , суд визнає його щире каяття в скоєному, активне сприяння розкриттю злочину та часткове добровільне відшкодування завданого збитку на загальну суму 120400 грн.

Обставин, передбачених ст. 67 КК України, які обтяжують покарання ОСОБА_7 , - суд не виявив.

При призначенні покарання суд враховує дані про особу обвинуваченого, який раніше судимий не був, на час постановлення вироку працевлаштований, має неповнолітню доньку ОСОБА_32 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є дитиною інвалідом, а також виховує та має на утриманні малолітніх дітей своєї співмешканки ОСОБА_33 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_34 діану, ІНФОРМАЦІЯ_4 ,на обліку у лікарів: нарколога та психіатра не перебуває, за місцем роботи та проживання характеризується позитивно.

Приймаючи до уваги наявність декількох обставин, які пом`якшують покарання ОСОБА_7 і суттєво знижують ступень тяжкості вчиненого ним, з урахуванням особи обвинуваченого, - суд вважає можливим при призначенні йому покарання за вчинення злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, застосувати ст. 69 КК України , призначивши покарання нижче нижчої межі, встановленої санкцією цієї статті.

Що стосується призначення покарання за ч.1 ст. 366 КК України, то суд враховує, що згідно тексту пред`явленої ОСОБА_7 підозри, останній епізод службової підробки був вчинений ним в червні 2011 року, тобто до набрання чинності змін до ч.1 ст. 366 КК України згідно Закону України № 3207- 6 від 07.04.2011 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення». Тому при призначенні ОСОБА_7 покарання суд керується редакцією ч.1 ст. 366 КК України, що діяла на момент вчинення ним останнього епізоду цього злочину.

Санкціями ч.5 ст.191 та ч.1 ст.366 КК України передбачено в якості обов`язкового додаткового покарання - позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. Проте згідно п.17 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання» від 24.10.2003 року оскільки, до осіб, які були співучасниками злочину, не пов`язаного з їх діяльністю чи займаною посадою, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю не застосовується. Отже, оскільки на час вчинення ОСОБА_7 інкримінованих кримінальних правопорушень, останній безпосередньо не обіймів відповідних посад, а також не займався діяльністю, з якою було пов`язано вчинення цих злочинів, - суд не призначає йому вищевказаного додаткового покарання.

Особі, яка вчинила кримінальний злочин, має бути призначене покарання необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Суд обирає принцип призначення покарань за сукупністю вчинених ОСОБА_7 злочинів за правилами ч.1 ст.70 КК України, визначивши йому остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

При цьому, враховуючи характер і ступінь суспільної небезпеки скоєного ОСОБА_7 , наявність обставин, що пом`якшують, та відсутність обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, з урахуванням його особи, ставлення до скоєного, суд прийшов до висновку, що у обвинуваченого є наявність бажання виправити створену ним ситуацію, у тому числі і шляхом відшкодування заподіяної шкоди. Тому суд вважає, що виправлення ОСОБА_7 можливе без направлення його до місць позбавлення волі для відбування призначеного покарання. Отже наявні підстави для звільнення ОСОБА_7 згідно ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, з покладенням на нього обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Призначення такого покарання буде відповідати принципу необхідності і достатності для виправлення обвинуваченого, випливає з дотримання судом принципів «рівних можливостей» та «справедливого судового розгляду», встановлених ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950 року.

Відповідно до ст. 77 КК України у разі звільнення ОСОБА_7 від відбування покарання з випробуванням не може бути призначене додаткове покарання у вигляді конфіскації майна обвинуваченого, передбачене санкцією ч.5 ст. 191 КК України як додаткове обов`язкове.

В ході досудового розслідування Привільненською сільською Радою Вільнянського району Запорізької області був заявлений цивільний позов в розмірі 325837 грн. Проте в зв`язку з частковим добровільним відшкодуванням ОСОБА_7 завданого збитку на суму 111600 грн., позивач в судізменшив заявлені позовні вимоги та прохає стягнути з обвинуваченого 214237 грн.

В ході судового розгляду ОСОБА_7 заявлені позовні вимоги визнав, добровільно відшкодував ще 8800 грн. Тому суд вважає, що з врахуванням вже відшкодованих сум, позов Привільненської сільської Ради Вільнянського району Запорізької області підлягає задоволенню в розмірі 205437 грн., шляхом стягнення зазначеної суми з ОСОБА_7 .

До повного відшкодування заявленого цивільного позову арешт, накладений на майно Дроздова - необхідно залишити чинним.

Суд не вбачає підстав для стягнення з ОСОБА_7 судових витрат в зв`язку з проведенням експертиз під час досудового розслідування, оскільки їх проведення відповідно до ч.2 ст. 122 КПК України здійснюється за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються експертним установам з Державного бюджету України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 368, 370, 373, 374 КПК України,

УХВАЛИЛА:

Визнати ОСОБА_7 винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 191 КК України; ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України, та призначити йому покарання:

- за ч.5 ст. 191 КК України - з застосуванням ст. 69 КК України у вигляді 5-ти (п`яти) років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю, та без конфіскації майна.

- за ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України - у вигляді 2 років обмеження волі без позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю.

Керуючись ч.1 ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_7 покарання у вигляді 5-ти років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю, та без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_7 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк - 1 рік.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_7 на період встановленого іспитового строку обов`язки: не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально - виконавчої інспекції, повідомляти органи кримінально виконавчої інспекції про зміну місця проживання, періодично з`являтись для реєстрації до кримінально виконавчої інспекції.

Заявлений Привільненською сільською Радою Вільнянського району Запорізької області цивільний позов- задовольнити на суму 205437 грн., стягнувши її з ОСОБА_7 .

До повного відшкодування заявленого цивільного позову арешт, накладений на майно ОСОБА_7 , а саме: 1/4 частини квартири АДРЕСА_4 , - залишити чинним.

Доля речових доказів вирішена на підставі вироку Вільнянського районного суду Запорізької області від 23.10.2013 та ухвали апеляційним суду Запорізької області від 02.12.2014.

Вирок суду першої інстанції, якщо інше не передбачено КПК України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

20.02.2015

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення20.02.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу43400405
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —314/1499/13-к

Ухвала від 21.01.2015

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 21.01.2015

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 12.04.2013

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Надворна О. С.

Ухвала від 01.04.2013

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Надворна О. С.

Ухвала від 27.01.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Прямілова Н. С.

Вирок від 20.02.2015

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 16.12.2014

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 02.12.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Яцун С. Б.

Ухвала від 24.10.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Яцун С. Б.

Ухвала від 22.05.2014

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Надворна О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні