Постанова
від 23.03.2015 по справі 817/537/15
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 817/537/15

23 березня 2015 року м. Рівне

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Гломба Ю.О. розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом

Державної податкової інспекції у м.Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області до Громадської організації "Рівненське волинське козацтво" про припинення юридичної особи, - ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у м.Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області звернулася до суду з позовом до Громадської організації "Рівненське волинське козацтво" про припинення юридичної особи.

Ухвала про відкриття скороченого провадження від 02.03.2015 року направлена відповідачу 02.03.2015 року за адресою, що зазначена позивачем у позовній заяві. Однак на адресу суду повернувся конверт з відміткою поштового відділення про повернення у зв'язку із закінченням терміну зберігання (а.с.20). Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС України, відповідач вважається повідомленим про дату і місце судового розгляду належним чином.

Розглянувши в порядку скороченого провадження у встановлений статтею 183 2 КАС України строк матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши наявні докази, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Громадська організація "Рівненське волинське козацтво" зареєстрована, як юридична особа 22.03.2010 року та перебуває на обліку позивача як платник податків.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зареєстрованим місцезнаходженням відповідача є наступна адреса: Рівненська область, м.Рівне, вул.С.Бандери, буд.30-А, офіс21 (а.с.10-11).

Інформації щодо зміни вказаної адреси відповідач державному реєстратору не подавав, що доведено відсутністю записів про відповідні реєстраційні дії у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Заборгованості по сплаті внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування (а.с.8), податках, зборах інших обов'язкових платежах до бюджетів та державних цільових фондів (а.с.6) відповідач немає.

Відповідач не перебуває на обліку в якості платника відповідних внесків до: Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України (а.с.5), Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (а.с.12) та Державного центру зайнятості (а.с.9).

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про об'єднання громадян" (що діяв на дату реєстрації відповідача), об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до цього Закону визнається політичною партією або громадською організацією.

У відповідності до ст. 1 Закону України "Про громадські об'єднання" (чинного на час розгляду справи), громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи. Громадське об'єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

Як вбачається з ч. 2 ст. 25 Закону України "Про громадські об'єднання", припинення діяльності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи має наслідком припинення цієї юридичної особи у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Норми Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" є загальними відносно спеціальних норм Закону України "Про громадські об'єднання", які регулюють питання реєстрації об'єднання громадян, припинення їх діяльності і не суперечать загальним нормам.

Відповідно до пп.16.1.2, пп.16.1.3, пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно п. 157.14 ст. 157 Податкового кодексу України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, встановлює порядок обліку і подання податкової звітності про використання коштів неприбуткових організацій.

На виконання зазначеного пункту Наказом Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 року № 85, зареєстрованим 11.02.2014 року в Міністерстві юстиції України за № 276/25053, затверджено Порядок складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, який застосовується установами та організаціями, які визначено підпунктом 14.1.121 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України та включено територіальними органами Міністерства доходів і зборів України до Реєстру неприбуткових установ та організацій, ведення якого передбачено пунктом 157.12 статті 157 розділу ІІІ Податкового кодексу України, з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості.

Згідно з пунктом 3 вказаного Порядку, податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі - Податковий звіт) складається за формою, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України від 27 січня 2014 року № 85, та подається неприбутковою установою, організацією, їх відокремленими підрозділами (далі - неприбуткова організація) до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку неприбуткова організація (за основним місцем обліку).

В силу вимог пунктів 6, 7 Порядку, податковий звіт складається наростаючим підсумком з початку календарного року (коли базовим (податковим) звітним періодом був календарний квартал). Дані, наведені у Податковому звіті, повинні ґрунтуватися на даних бухгалтерського обліку та відповідати правилам складання податкової звітності. Достовірність даних підтверджується підписами керівника (уповноваженої особи) неприбуткової організації і головного бухгалтера (особи, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання Податкового звіту до контролюючого органу) та засвідчується печаткою. Неприбуткові організації мають право не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання Податкового звіту надіслати його на адресу відповідного контролюючого органу поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Отже, чинним законодавством передбачено обов'язок громадської організації звітування до контролюючих органів.

Слід також зазначити, що податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій має статус податкової декларації, оскільки цей документ подається до контролюючого органу у терміни та за формою, встановленими законодавством.

Абзацем 5 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" встановлено, що неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Судом встановлено, що впродовж останнього календарного року відповідач у встановленому порядку перед органом доходів і зборів не звітувався, податкові декларації, звіти та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків, не подавав. Дані обставини стверджені відповідною довідкою (а.с.4).

Також, суд зазначає, що при встановленні факту неподання податкової (фінансової) звітності юридичною особою до податкового органу, позовна вимога про припинення юридичної особи підлягає задоволенню незалежно від виду юридичної особи та її організаційно-правової форми (Ухвала Вищого адміністративного суду України від 15.10.2014 р. К/800/39798/13).

Відповідно до пп. 20.1.37. п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163, 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Юридичну особу - Громадську організацію "Рівненське волинське козацтво" (код ЄДРПОУ 37022962) - припинити.

Копію постанови надіслати державному реєстратору Реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції Рівненської області.

Постанова суду першої інстанції є остаточною, крім випадків оскарження її в апеляційному порядку.

У разі апеляційного оскарження постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до п. 8 ч. 6 ст. 183-2 КАС України відповідач зобов'язаний виконати постанову негайно.

Суддя Гломб Ю.О.

Дата ухвалення рішення23.03.2015
Оприлюднено07.04.2015
Номер документу43411290
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —817/537/15

Постанова від 23.03.2015

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Гломб Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні