Рішення
від 31.03.2015 по справі 923/373/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 березня 2015 р. Справа № 923/373/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. при секретарі Литвиненко Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу порушену

за позовом Прокурора Голопристанського району Херсонської області в інтересах держави в особі Голопристанської райдержадміністрації м. Гола Пристань, Херсонської області

до до: Сільськогосподарського виробничого кооператив у "Ласуня" місцезнаходження : вул. Гончарова, 64, м. Гола Пристань, Херсонської області, код ЄДРПОУ 32284153

про внесення зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.01.2004р.

за участю:

Бичков О.О. прокурор відділу прокуратури Херсонської області посвідчення № 031930 від 02.02.2015р.

представників сторін:

від позивача: Соловйов В.О. довіреність № 01-25/155 від 25.03.2015р.

від відповідача: не з'явились

в с т а н о в и в:

Прокурор Голопристанського району Херсонської області звернувся до господарського суду Херсонської області з позовом в інтересах держави в особі Голопристанської райдержадміністрації м. Гола Пристань, Херсонської області до Сільськогосподарського виробничого кооператив у "Ласуня" ( місцезнаходження : вул. Гончарова, 64, м. Гола Пристань, Херсонської області, код ЄДРПОУ 32284153 ), про внесення зміни до договору оренди земельної ділянки від 21.01.2004р.

Ухвалою від 10 березня 2015р. суд прийняв позовну заяву, порушити провадження у справі та призначив справу до розгляду.

Цією ж ухвалою суду зобов'язав сторін надати через канцелярію суду додаткові документи:

- позивача: докази державної реєстрації права оренди за договором оренди з СВК "Ласуня"; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних - осіб підприємців стосовно відповідача; докази перегляду нормативної грошової оцінки землі протягом дії договору (відповідно до вимог ст. 18 Закону України " Про оцінку земель" стосовно строків нормативної грошової оцінки земель не рідше одного разу на 5-7 років);

- відповідача відзив по суті позову з документальним обґрунтуванням викладених в ньому обставин, копії статутних та реєстраційних документів, відомості та докази внесення орендної плати з урахуванням індексації ( окремо по кожному року).

Сторони належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, ухвала про призначення засідання направлена сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення. До суду повернулись поштові повідомлення направлені на адресу сторін з відмітками про вручення.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, про причини неявки суду не повідомив.

Для надання можливості позивачу надати витребувані документи суд задовольнив клопотання позивача та оголосив у судовому засіданні перерву.

На вимогу суду представником Голопристанської райдержадміністрації супровідним листом надано копію договору оренди земельної ділянки від 15 січня 2009року з відміткою про його реєстрацію та копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних - осіб підприємців стосовно відповідача.

Від відповідача надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника Сільськогосподарського виробничого кооператив у "Ласуня". Відповідачем позовні вимоги визнані в повному обсязі, просить суд внести зазначені у позові зміни до договору оренди землі.

Позовні вимоги прокурор мотивує наступним. Згідно із ст. 121 Конституції України на прокуратуру покладено обов'язок представництва інтересів держави в судах.

Прокурор або його заступник самостійно визначає і обґрунтовує в позовній заяві в чому полягає порушення інтересів держави або в чому існує загроза їх порушення, тобто прокуратура набула права визначати наявність інтересів держави у конкретних спірних правовідносинах, які підлягають захисту та вирішенню в судовому порядку.

Відповідно до ч. 3 ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави.

Згідно із ст.2 ПІК України Господарський суд порушує справи за позовними заявами прокурорів та їх заступників, які звертаються до суду в інтересах держави.

Відповідно до ст.29 ГПК України у разі прийняття господарським судом позовної заяви, поданої прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.

Статтею 37 Закону України «Про прокуратуру» визначено, що право подання позовної заяви (заяви, подання) в порядку цивільного, адміністративного, господарського судочинства надається прокурорам районів, їх першим заступникам і заступникам.

Звернення прокурора до суду із позовом про внесення змін до договору оренди земельної ділянки обумовлено встановленням прокурором порушень вимог земельного та податкового законодавства, внаслідок чого державний та місцевий бюджети недоотримують кошти від платежів за землю (орендна плата), що також порушує економічні інтереси держави.

Голопрстанська районна державна адміністрації уклала договір з сільськогосподарським виробничим кооперативом «Ласуня» про передачу в оренду земельну ділянку із земель резервного фонду сільськогосподарського призначення площею 68,00 га, яка знаходиться на території Голопристанської міської ради для сінокосіння та випасання худоби. Договір оренди зареєстровано у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії Центру ДЗК від 05.05.2009 за № 4А.А 001968-040972100036. Нормативну грошову оцінку орендованої земельної ділянки на час її передачі у користування визначено у розмірі 135 627, 00 грн.

Пунктом 8 договору оренди визначено, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 1% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки - 1356,27 (одна тисяча триста п'ятдесят шість гривень 27 копійок) за 1га на рік шляхом внесення цих коштів відповідно до закону.

Розпорядженнями голови Голопристанської районної державної адміністрації № 54 від 15.01.2009 продовжено строк дії договору оренди земельної ділянки на 10 років, земельну ділянку площею 68,00 га надано сільськогосподарському виробничому кооперативу «Ласуня» для сінокосіння та випасання худоби, яка знаходиться на території голо пристанської міської ради.

Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумови для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 року внесено зміни до Податкового кодексу України, що набрали чинності з 1 квітня 2014 року. Так, підпунктом 288.5.1 пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України передбачено, що орендна плата за землю не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

Листом від 10.01.2014 № 12-28-0.22-95/2-14 Державне агентство земельних ресурсів України повідомляло, що у 2014 році нормативно грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення на 0.01.2014 підлягає індексації на коефіцієнт - 3.2, тобто розмір орендної плати орендованої земельної ділянки збільшується.

Листом від 30.01.2014 № 11-21-0.10-475/2-14 Головним управлінням дано доручення районним відділам Держземагентства провести аналіз чинних договорів оренди щодо розміру орендної плати за їх використання, та у разі необхідності направити листи орендарям про перегляд розміру орендної плати земельних ділянок.

На адресу виробничого сільськогосподарського кооперативу «Ласуня» відділом Держземагентства у Голопристанському районі направлено лист № 01-10/340 від 18.02.2014 з пропозицією упродовж двадцяти днів, з дня отримання листа, прибути до відділу для вирішення питання щодо укладення додаткової угоди про внесення змін до договору оренди. 11.07.2014 відділом Держземагентства направлено наступний лист № 11.07.2014, з пропозицією у п'ятнадцяти денний термін з часу отримання листа прибути до відділу та вирішити питання про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Однак, вказані листи виробничим сільськогосподарським кооперативом «Ласуня» проігноровано.

Згідно з вимогами ст.21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно положень ст.288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства.

Відповідно до п. 288.5 ст. 288 Податкового кодексу розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

- Не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки;

- Не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки. Таким чином, оскільки на даний час змінився розмір орендної плати та складає не менше 3 % нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки, розмір орендної плати має становити 4068 (чотири тисячі шістдесят вісім) грн. 81 коп. (135 627, 00 X 3 / 100 = 4

068,81).

Згідно із ст.287.3 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцем знаходження земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Таким чином враховуючі зазначені зміни з метою впорядкування умов договору у відповідність з вимогами чинного податкового законодавства, позивач вважає за необхідне, внести зміни до пункту 8 договору оренди землі від 21.01.2004, укладеного між Голопристанською районною державною адміністрацією та виробничим сільськогосподарським кооперативом «Ласуня», і викласти їх в наступній редакції:

Пункт 8 «Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі та розмірі 3 відсотка від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік, становити 4068(чотири тисячі шістдесят вісім) гри. 81 коп. на рік за 68, 00 га шляхом внесення цих коштів відповідно до закону».

Згідно ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 30 Закону України «Про оренду землі» зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до п. 2.18 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011р. № 6 «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин (Із змінами, внесеними згідно з Постановою Вищого господарського суду № 14 від 26.12.2011) вирішення спорів про внесення змін до договору пов'язане із застосуванням положення частини першої статті 626 ЦК України , відповідно до якої договір є узгодженим волевиявленням двох або більше сторін, і тому суд не може зобов'язати іншу сторону договору внести зміни до нього. Отже, зацікавлена сторона у випадках, передбачених законом, може просити суд про внесення зміни до договору згідно з рішенням суду, а не про зобов'язання відповідача внести такі зміни до договору.

До початку судового засідання прокурором і представником Голопристанської РДА подано письмове клопотання про незастосування технічних засобів фіксації судового процесу, у зв'язку з чим судове засідання проводиться без їх застосування.

У судовому засіданні прокурор підтримав позов з підстав викладених у позові, та просить суд позов задовольнити оцінюючі надані докази на свою користь.

Представник позивача наполягає на задоволені позову, надано додаткові документи та пояснення по суті позову. Для долучення до матеріалів справи надано примірник договору оренди землі укладений між Голопристанською РДА та виробничим сільськогосподарським кооперативом «Ласуня» від 15 січня 2009року, зареєстрований у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії центру ДЗК 05 травня 2009р. за № 4 АА 001965-040972100036, засвідчений Голопристанською РДА. Також позивачем зазначено, що перегляду нормативної грошової оцінки орендованої землі не проводився.

Відповідачем надано клопотання про розгляд справи без участі представника підприємства, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Заслухавши прокурора та представника Голопристанської РДА дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає наявних у справі матеріалів достатніми для винесення рішення у справі, а позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Податковим кодексом України, який набув чинності з 01.01.2011 року, (ст. 289) встановлено, що для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Суд зазначає, що згідно приписів пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється в договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та не може перевищувати:

а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва. обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки;

б) для земельних ділянок, які перебувають у державній або комунальній власності та надані для будівництва та/або експлуатації аеродромів чотирикратний розмір земельного податку, що встановлюється цим розділом:

в) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Пунктами 8,9,10,11,12 та 13 договору оренди землі сторонами погоджено шляхом взаємного волевиявлення сторін розмір орендної плати за використання земельної ділянки та порядок сплати.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про оренду землі" та ст. 638 ЦК України розмір орендної плати є істотною умовою договору, яка визначена законом та є необхідною для договорів даного виду.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Сторонами в договорі оренди передбачена можливість перегляду розміру орендної плати ( п.11 договору).

Відповідно до ст. 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Згідно зі ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно з п. п. 2.18, 2.19 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2013 р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" при вирішенні спорів про внесення змін до договору зацікавлена сторона у випадках, передбачених законом, може просити суд про внесення зміни до договору згідно з рішенням суду. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Судам слід враховувати, що розмір орендної плати за землю визначається сторонами у договорі, в тому числі може визначатися шляхом встановлення відсоткового відношення до нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що відповідає чинному законодавству України, зокрема, приписам частини першої статті 15, статті 21 Закону України "Про оренду землі".

За таких обставин вимоги прокурора та позивача щодо внесення змін до договору оренди земельної ділянки є цілком обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Вступна та резолютивна частини рішення оголошені сторонам у судовому засіданні в порядку ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного та керуючись п. 288.5 статті 288 Податкового кодексу України, ст.ст. 15, 21, 30 Закону України " Про оренду землі", ст. ст. 651, 652 Цивільного кодексу України, ст. ст. 44, 49, 80, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

в и р і ш и в:

1 . Позов задовольнити повністю

2. Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 15 січня 2009, укладеного між Голопристанською районною державною адміністрацією та виробничим сільськогосподарським кооперативом «Ласуня» "( місцезнаходження : вул. Гончарова, 64, м. Гола Пристань, Херсонської області, код ЄДРПОУ 32284153) зареєстрованого у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії центру ДЗК 05.05.2009р. за № 4 АА 001965-040972100036 і викласти їх в наступній редакції:

Пункт 8 "Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі та розмірі 3 відсотка від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік, становити 4068(чотири тисячі шістдесят вісім) гри. 81 коп. на рік за 68, 00 га шляхом внесення цих коштів відповідно до закону".

3. Стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу "Ласуня " (місцезнаходження : вул. Гончарова, 64, м. Гола Пристань, Херсонської області, код ЄДРПОУ 32284153) в доход спеціального фонду Державного бюджету на р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, судові витрати в сумі 1218 (Одну тисячу двісті вісімнадцять гривень) 00 коп. призначення платежу - судовий збір, код 03500045.

Наказ видати після набрання рішенням законної чинності.

Повний текст рішення

складено і підписано 03.04.2015 р.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення31.03.2015
Оприлюднено09.04.2015
Номер документу43435065
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/373/15

Рішення від 31.03.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні