Ухвала
від 06.04.2015 по справі 761/5555/15-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/5555/15-ц

Провадження № 2/761/3730/2015

У Х В А Л А

Іменем України

06 квітня 2015 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого: судді - Притули Н.Г.

при секретарі: Паночко О.М.,

за участю представника позивача: Кузьменко О.В.,

представника відповідача: Демченко М.М.

представників третіх осіб - ТОВ «КзУА «ОТП Капітал»: Гончаренка С.М.,

ПАТ «ОТП Банк»: Куцького Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві клопотання представника третьої особи - Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» - Куцького Дениса Васильовича про закриття провадження у справі за позовом Приватного підприємства «Проектно-конструкторське бюро» до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської Олени Володимирівни, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ОТП Капітал», Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» про оскарження нотаріальних дій,-

В С Т А Н О В И В:

В провадження суду надійшла позовна заява Приватного підприємства «Проектно-конструкторське бюро» до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської Олени Володимирівни, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ОТП Капітал», Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» про оскарження нотаріальних дій.

В позовній заяві позивач просить: визнати незаконним дії приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської О.В.; скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис № 8715940 про право власності на нежиле приміщення № 61 (в літ. А), загальною площею 223,7 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, 5 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 573503180000); відновити становище, яке існувало до порушення, а саме: зареєструвати право власності на нежиле приміщення № 61 (в літ. А), загальною площею 223,7 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, 5 за позивачем.

Представник третьої особи - Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» - Куцький Д.В. в судовому засіданні заявив клопотання про закриття провадження у справі, на тій підставі, що дані позовні вимоги повинні розглядатися за правилами адміністративного судочинства, оскільки заявлено вимогу про скасування в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право власності на майно. В даному випадку до приватного нотаріуса заявлено вимогу як до спеціального суб'єкта, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно.

Представник позивача в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання.

Представник третьої особи ТОВ «КзУА «ОТП Капітал» та представник відповідача в судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання.

Вислухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи суд приходить до висновку про задоволення заявленого клопотання за наступних підстав.

Відповідно до ст. 205 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, зокрема, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з п.1 ч. 1 ст. 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Тлумачення поняття "суб'єкт владних повноважень" надано у п. 7 ч. 1 ст. 3 КАС, де зазначено, що суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

У зв'язку з прийняттям Закону України від 01 липня 2004 року N 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (Закон N 1952-IV) державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону N 1952-IV у випадку, передбаченому цим Законом, державним реєстратором є нотаріус як спеціальний суб'єкт, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно. Державний реєстратор є державним службовцем, крім випадку, коли державним реєстратором є нотаріус як спеціальний суб'єкт.

Тобто держава в цій частині делегує нотаріусам владні повноваження. Тому судам при розгляді позовів щодо оскарження дій або бездіяльності нотаріуса як державного реєстратора прав на нерухоме майно слід пам'ятати, що це справи адміністративної юрисдикції згідно з п. 8 постанови пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 року N 8 "Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів".

Пункт 8 Постанови пленуму Вищого адміністративного суду України №8 від 20.05.2013 року «Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів» роз'яснює, що відповідно до абзацу другого частини першої статті 2 Закону України від 1 липня 2004 року N 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі - Закон N 1952-IV) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За змістом статті 9 цього Закону державний реєстратор є державним службовцем, крім випадку, коли державним реєстратором є нотаріус як спеціальний суб'єкт, на якого покладаються (делегуються) функції державного реєстратора прав на нерухоме майно.

Відповідно до частини другої статті 30 цього Закону дії або бездіяльність державного реєстратора, державного кадастрового реєстратора, нотаріуса, державного виконавця можуть бути оскаржені до суду. Суди повинні мати на увазі, що під діями також слід розуміти рішення, прийняті зазначеними суб'єктами владних повноважень з питань реєстрації.

Спори, які виникають у цих відносинах, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Враховуючи викладені обставини, вимоги до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської Олени Володимирівни належить вирішувати за правилами адміністративного судочинства, тому суд вважає за доцільне закрити провадження в справі за позовом Приватного підприємства «Проектно-конструкторське бюро» до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської Олени Володимирівни, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ОТП Капітал», Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» про оскарження нотаріальних дій.

У відповідності з ч.6 ст.154 ЦПК України якщо у задоволенні позову було відмовлено, провадження у справі закрито або заяву залишено без розгляду, вжиті заходи забезпечення позову застосовуються до набрання судовим рішенням законної сили.

Враховуючи те, що провадження по справі закрито, суд вважає за доцільне скасувати заходи забезпечення позову, вжитих судом за ухвалою від 27.02.2015 року.

Враховуючи вищевикладене та керуючись, ст. 154, 205 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника третьої особи - Публічного акціонерного товариства «ОТП Банк» - Куцького Дениса Васильовича про закриття провадження у справі за позовом Приватного підприємства «Проектно-конструкторське бюро» до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської Олени Володимирівни, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ОТП Капітал», Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» про оскарження нотаріальних дій - задовольнити.

Провадження у справі за позовом Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Верповської Олени Володимирівни, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ОТП Капітал», Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» про оскарження нотаріальних дій - закрити.

Скасувати забезпечення позову - накладення арешту на нежиле приміщення № 61 (в літ. А), загальною площею 223,7 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, 5 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 573503180000), яке було накладене ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 27.02.2015 року.

Стягувач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ОТП Капітал» (ЄДРПОУ 35290039), знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фізкультури, буд. 28 (літера Д).

Боржник - Приватне підприємство «Проектно-конструкторське бюро» (ЄДРПОУ 05416633), знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд.5.

Строк пред'явлення до виконання один рік.

Ухвалу направити до ВДВС Шевченківського РУЮ м.Києва для виконання.

Ухвала може бути оскаржена протягом п'яти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду м.Києва через Шевченківський районний суд м.Києва.

СУДДЯ: Н.Г.Притула

Дата ухвалення рішення06.04.2015
Оприлюднено15.04.2015
Номер документу43508038
СудочинствоЦивільне
Сутьоскарження нотаріальних дій

Судовий реєстр по справі —761/5555/15-ц

Ухвала від 27.02.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 27.02.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 17.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 17.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 06.04.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 27.02.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні