Ухвала
від 08.12.2014 по справі 333/9183/14-к
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/9183/14-к

Пр. №1-кс/333/705/14

УХВАЛА

Іменем України

08 грудня 2014 року м. Запоріжжя

Суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю: секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, українця, одруженого, працюючого завідувачем нейрохірургічного відділення КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який працює з 17 лютого 2013 року по теперішній час головним лікарем комунальної установи «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, (далі КУ «ЗОКЛ»), яке знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, буд. 10, будучи посадовою особою, яка виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, в період з квітня 2013 року до 24 квітня 2014 року, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи, використовував своє службове становище всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди державним та громадським інтересам, та інтересам юридичних осіб.

КУ «ЗОКЛ» зареєстрована виконавчим комітетом Запорізької міської ради 07.04.2011 року, реєстраційний №11031050011004349, здійснює свою діяльність на підставі Статуту, затвердженого рішенням Запорізької обласної ради від 24.02.2011 №36. Власником установи є Запорізька обласна Рада.

КУ «ЗОКЛ» є самостійним господарюючим суб`єктом з правом юридичної особи, управління установою здійснює головний лікар, який виконує обов`язки за контрактом із власником майна.

ОСОБА_5 призначений на посаду виконуючого обов`язки головного лікаря КУ «ЗОКЛ» 06.02.2013 року розпорядженням першого заступника голови Запорізької обласної ради, а 14 лютого 2013 року з ним був укладений контракт Запорізькою обласною радою, як з керівником підприємства, що належить до комунальної власності територіальної громади Запорізької області.

Відповідно до положень вищевказаного контракту:

- п. 1.2 - керівник зобов`язується здійснювати керівництво Установою, забезпечувати її діяльність відповідно до Конституції України, Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» (зі змінами і доповненнями), інших актів законодавства, власного Статуту; забезпечувати ефективне використання та збереження закріпленого майна на праві оперативного управління за Установою, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області;

- п. 2.1 керівник здійснює керівництво Установою, забезпечує досягнення мети та завдань діяльності Установи відповідно до статуту Установи, організує лікувально профілактичну, фінансово господарську, соціально побутову та іншу діяльність, передбачену чинним законодавством, Статутом Установи та цим контрактом.

Відповідно до положень Статуту КУ «ЗОКЛ», головний лікар Лікарні:

- п. 8.4.1. без доручення діє від імені Лікарні, представляє її інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з юридичними та фізичними особами, укладає договори, видає довіреності, відкриває в установах банків рахунки;

- п. 8.4.2. керує діяльністю Лікарні та несе повну відповідальність за її стан та діяльність;

- п. 8.4.7. несе персональну відповідальність за виконання покладених на Лікарню завдань та дотримання фінансової дисципліни згідно з чинним законодавством України.

Відповідно до положень Посадової інструкції, затвердженої Директором Департаменту охорони здоров`я Запорізької обласної державної адміністрації ОСОБА_6 , головний лікар КУ «ЗОКЛ» належить до професійної групи «Керівники».

Відповідно до завдань та обов`язків, передбачених кваліфікаційною характеристикою посади «Директор (начальник, інший керівник підприємства)» розділу 1 («Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців, які є загальними для всіх видів економічної діяльності») Випуску 1 («Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності») Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року № 336, головний лікар КУ «ЗОКЛ» ОСОБА_5 повинен був виконувати наступні організаційно-розпорядчі обов`язки по керівництву трудовим колективом та адміністративно-господарські обов`язки щодо розпоряджання грошовими коштами та майном КУ «ЗОКЛ», які викладені в розділах:

I. «Завдання та обов`язки»:

1.1. Керувати виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю підприємства, оформляти документи і контролювати проведення своєчасних розрахунків, відповідати за наслідки прийнятих рішень, збереження та ефективне використання майна, а також фінансово-господарські результати його діяльності.

1.2. Забезпечувати виконання усіх зобов`язань перед державним і місцевим бюджетами, державними позабюджетними соціальними фондами, постачальниками, замовниками та кредиторами, а також виконання господарських і трудових договорів (контрактів).

1.3. Організовувати роботу та взаємодію всіх структурних підрозділів та виробничих одиниць, направляючи їх діяльність на збільшення прибутку.

1.8. Забезпечувати поєднання економічних та адміністративних методів керівництва.

1.10. Забезпечувати дотримання законності, зміцнювати договірну і фінансову дисципліну, регулювати соціально-трудові відносини.

II. «Повинен знати»:

2.1. Закони, постанови, укази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування, які регулюють порядок діяльності підприємства.

2.4. Можливості ефективного використання майна та обладнання підприємства.

2.6. Ринкові методи господарювання та управління.

2.7. Кон`юнктуру ринку, порядок укладення та виконання господарських і фінансових договорів.

2.8. Основи економіки, менеджменту, маркетингу, організації роботи, праці та управління.

Таким чином, ОСОБА_5 , займаючи посаду головного лікаря комунальної установи «Запорізька обласна клінічна лікарня» ЗОР, виконував організаційно - розпорядчі та адміністративно - господарські обов`язки, в силу чого був службовою особою.

05 квітня 2013 року між КУ «ЗОКЛ» ЗОР, в особі головного лікаря ОСОБА_5 , та благодійним фондом «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги» (ЄДРПОУ 38626288), в особі директора ОСОБА_7 , укладено договір про співпрацю, предметом якого, згідно п.1.1, є здійснення спільних благодійних програм з метою поліпшення медичного обслуговування соціально незахищених верств населення та забезпечення нормального функціонування КУ «ЗОКЛ» ЗОР шляхом залучення додаткових коштів від населення (благодійні внески, пожертви від фізичних та юридичних осіб, страхові відшкодування та інше).

Після укладення зазначеного договору ОСОБА_5 , всупереч покладених на нього зобов`язань, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати орендної плати, за усною домовленістю з ОСОБА_7 , без договірних відносин, безоплатно надав останньому приміщення першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, площею 17,6 м2, для знаходження в ньому представника БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги» для здійснення діяльності, пов`язаної з прийняттям благодійних внесків від населення.

Здавання в оренду державного та комунального майна регулюється Законом України від 10.04.1992р. №2269-ХІІ зі змінами «Про оренду державного та комунального майна»:

«Стаття 2. Орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Стаття 19.1. Орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Стаття 19.2. …Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами ….. місцевого самоврядування (для об`єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об`єктів, що перебувають у державній власності.

Орендна плата, встановлена за відповідною методикою, застосовується як стартова під час визначення орендаря на конкурсних засадах».

В порушення Закону України від 10.04.1992р. №2269-ХІІ зі змінами «Про оренду державного та комунального майна», Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1005р. № 786, без проведення оцінки здаваного в оренду майна та визначення орендаря на конкурсних засадах, КУ «ЗОКЛ» ЗОР, в особі ОСОБА_5 , не уклала договір оренди з БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги» (ЄДРПОУ 38626288),

Надалі, у період з 05 квітня 2013 року до 25 листопада 2013 року, у приміщенні площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, без відповідних договірних відносин та, відповідно, не сплачуючи орендну плату, безпідставно знаходився представник БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги», та здійснював діяльність, пов`язану з прийняттям благодійних внесків від населення.

Згідно розрахунку орендної плати нерухомого майна площею 17,6 м2, проведеного Запорізькою обласною радою, за період з 01.05.2013 по 01.05.2014 місячна орендна плата становила: за квітень 2013 року 69,19 грн, травень 2013 року 69,26 грн, червень 2013 року - 69,26 грн, липень 2013 року 69,19 грн, серпень 2013 року 70,66 грн, вересень 2013 року 70,66 грн, жовтень 2013 року 70,94 грн, листопад 2013 року 71,08 грн, грудень 2013 року 71,44 грн, січень 2014 року 71,58 грн, лютий 2014 року 92,35 грн, березень 2014 року 94,38 грн, квітень 2014 року 97,50 грн.

Згідно висновку судово економічної експертизи № 4/07 від 05.08.2014 року, сума грошових коштів, яка була недоотримана обласним бюджетом та КУ «ЗОКЛ» ЗОР внаслідок безпідставного та неоплатного використання приміщення площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя представниками БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги», складає 539,16 грн, з яких до обласного бюджету не надійшло 377,41 грн. (70%), до КУ «ЗОКЛ» ЗОР не надійшло 161,75 грн. (30%).

Наряду з цим, ОСОБА_5 , надавши без відповідних договірних відносин та сплати орендної плати у період з 05 квітня 2013 року до 25 листопада 2013 року приміщення площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, в порушення п. 1 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2001 № 228, зі змінами, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати спожитих комунальних послуг, не уклав договір на відшкодування комунальних послуг з БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги».

Внаслідок не укладання договору на відшкодування комунальних послуг з БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги», за період знаходження представника фонду у приміщенні площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, та здійснення діяльності, пов`язаної з прийняттям благодійних внесків від населення, сума грошових коштів, невідшкодованих БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги» за спожиті комунальні послуги, згідно висновку судово економічної експертизи 4/07 від 05.08.2014 року, склала 1276,70 грн.

Крім цього, 20 листопада 2013 року, між КУ «ЗОКЛ» ЗОР, в особі головного лікаря ОСОБА_5 , та благодійним фондом «Крок на зустріч здоров`ю» (ЄДРПОУ 38971854), в особі директора ОСОБА_8 , укладено договір про співпрацю, предметом якого, згідно п. 1.1, є здійснення спільних благодійних програм з метою поліпшення медичного обслуговування соціально незахищених верств населення та забезпечення нормального функціонування КУ «ЗОКЛ» ЗОР шляхом залучення додаткових коштів від населення (благодійні внески, пожертви від фізичних та юридичних осіб, страхові відшкодування та інше).

26 листопада 2013 року, після того, як БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги» припинив свою діяльність на території КУ «ЗОКЛ», ОСОБА_5 , всупереч покладених на нього зобов`язань, діючи умисно, продовжуючи зловживати своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати орендної плати, за усною домовленістю з ОСОБА_8 , без договірних відносин, безоплатно надав останній те саме приміщення першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, площею 17,6 м2, для знаходження в ньому представника БФ «Крок на зустріч здоров`ю» для здійснення діяльності, пов`язаної з прийняттям благодійних внесків від населення.

В порушення Закону України від 10.04.1992р. №2269-ХІІ зі змінами «Про оренду державного та комунального майна», Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1005р. № 786, без проведення оцінки здаваного в оренду майна та визначення орендаря на конкурсних засадах, КУ «ЗОКЛ» ЗОР, в особі ОСОБА_5 , не уклала договір оренди з БФ «Крок на зустріч здоров`ю» (ЄДРПОУ 38971854).

Надалі, у період з 26 листопада 2013 року до 24 квітня 2014 року, у приміщенні площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, без відповідних договірних відносин та, відповідно, не сплачуючи орендну плату, безпідставно знаходився представник БФ «Крок на зустріч здоров`ю», та здійснював діяльність, пов`язану з прийняттям благодійних внесків від населення.

Згідно розрахунку орендної плати нерухомого майна площею 17,6 м2, проведеного Запорізькою обласною радою, за період з 01.05.2013 по 01.05.2014 місячна орендна плата становила: за квітень 2013 року 69,19 грн, травень 2013 року 69,26 грн, червень 2013 року - 69,26 грн, липень 2013 року 69,19 грн, серпень 2013 року 70,66 грн, вересень 2013 року 70,66 грн, жовтень 2013 року 70,94 грн, листопад 2013 року 71,08 грн, грудень 2013 року 71,44 грн, січень 2014 року 71,58 грн, лютий 2014 року 92,35 грн, березень 2014 року 94,38 грн, квітень 2014 року 97,50 грн.

Згідно висновку судово економічної експертизи 4/07 від 05.08.2014 року, сума грошових коштів, яка була недоотримана обласним бюджетом та КУ «ЗОКЛ» ЗОР внаслідок безпідставного та неоплатного використання приміщення площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя представниками БФ «Крок на зустріч здоров`ю», складає 419,60 грн, з яких до обласного бюджету не надійшло 293,72 грн. (70%), до КУ «ЗОКЛ» ЗОР не надійшло 125,88 грн. (30%).

Наряду з цим, ОСОБА_5 , надавши без відповідних договірних відносин та сплати орендної плати у період з 26 листопада 2013 року до 24 квітня 2014 року приміщення площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, в порушення п. 1 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2001 № 228, зі змінами, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати спожитих комунальних послуг, не уклав договір на відшкодування комунальних послуг з БФ «Крок на зустріч здоров`ю».

Внаслідок не укладання договору на відшкодування комунальних послуг з БФ «Крок на зустріч здоров`ю», за період знаходження представника фонду у приміщенні площею 17,6 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, та здійснення діяльності, пов`язаної з прийняттям благодійних внесків від населення, сума грошових коштів, невідшкодованих БФ «Крок на зустріч здоров`ю» за спожиті комунальні послуги, згідно висновку судово економічної експертизи 4/07 від 05.08.2014 року, склала 1775,79 грн.

Крім того, у вересні 2013 року, ОСОБА_5 дійшов усної домовленості з фізичною особою підприємцем ОСОБА_9 на розміщення в приміщенні головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 в м. Запоріжжі об`єктів харчування, а саме їдальні та магазину.

26 вересня 2013 року, ОСОБА_5 , всупереч покладених на нього зобов`язань, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати орендної плати, за усною домовленістю з ОСОБА_9 , без договірних відносин, безоплатно надав останній приміщення площею 151,2 м2, розташоване на другому поверсі дев`ятиповерхової будівлі головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР (літера К-9), по вул. Оріхівське шосе, 10 в м. Запоріжжі, для здійснення діяльності, пов`язаної з реалізацією продуктів харчування.

В порушення Закону України від 10.04.1992р. №2269-ХІІ зі змінами «Про оренду державного та комунального майна», Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1005р. № 786, без проведення оцінки здаваного в оренду майна та визначення орендаря на конкурсних засадах, КУ «ЗОКЛ» ЗОР, в особі ОСОБА_5 , не уклала договір оренди з ФОП ОСОБА_9 .

Надалі, у період з 22 листопада 2013 року до 27 лютого 2014 року, у приміщенні площею 151,2 м2 на другому поверсі дев`ятиповерхової будівлі головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР (літера К-9), по вул. Оріхівське шосе, 10 в м. Запоріжжі, без відповідних договірних відносин та, відповідно, не сплачуючи орендну плату, безпідставно знаходилась їдальня, та ФОП ОСОБА_9 здійснювала діяльність, пов`язану з реалізацією продуктів харчування.

Згідно Розрахунку плати за перший (базовий) місяць оренди нерухомого майна, що знаходиться на балансі КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» ЗОР, підписаного головним лікарем КУ ЗОКЛ ОСОБА_5 , місячна орендна плата за згодою сторін у перший (базовий) місяць оренди (листопад 2013 року) за нежитлове приміщення на другому поверсі будівлі літера «К-9» площею 151, 20 м2 складає 18000 грн.

Згідно висновку судово-економічної експертизи № 4/07 від 10.07.2014 року, сума грошових коштів, яка була недоотримана обласним бюджетом та КУ «ЗОКЛ» ЗОР внаслідок безпідставного та неоплатного використання приміщення площею 151,2 м2 на другому поверсі дев`ятиповерхової будівлі головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР (літера К-9), по вул. Оріхівське шосе, 10 в м. Запоріжжі фізичною особою підприємцем ОСОБА_9 , складає 59318,27 грн, з яких до обласного бюджету не надійшло 41522,79 грн. (70%), до КУ «ЗОКЛ» ЗОР не надійшло 17795,48 грн. (30%).

Наряду з цим, ОСОБА_5 , надавши без відповідних договірних відносин та сплати орендної плати у період з 22 листопада 2013 року до 27 лютого 2014 року приміщення площею 151, 20 м2 другого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, в порушення п. 1 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2001 № 228, зі змінами, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати спожитих комунальних послуг, не уклав договір на відшкодування комунальних послуг з фізичною особою підприємцем ОСОБА_9 .

Внаслідок не укладання договору на відшкодування комунальних послуг з ФОП ОСОБА_9 , за період знаходження їдальні у приміщенні площею 151,20 м2 першого поверху головного корпусу КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 у м. Запоріжжя, та здійснення діяльності у сфері громадського харчування, сума грошових коштів, невідшкодованих фізичною особою підприємцем ОСОБА_9 за спожиті комунальні послуги, згідно висновку судово економічної експертизи 4/07 від 05.08.2014 року, склала 12478,83 грн.

В результаті зловживання ОСОБА_5 своїм службовим становищем, сума грошових коштів, яка була недоотримана обласним бюджетом та КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради внаслідок використання приміщень КУ «ЗОКЛ» ЗОР представниками БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги», БФ «Крок на зустріч здоров`ю» та ФОП ОСОБА_9 та несплати орендної плати, складає 60277,03 грн, а сума грошових коштів, яка була недоотримана внаслідок не укладання КУ «ЗОКЛ» ЗОР договорів на відшкодування комунальних послуг з БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги», БФ «Крок на зустріч здоров`ю» та ФОП ОСОБА_9 , склала 15531,32 грн.

Таким чином, головний лікар комунальної установи «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради ОСОБА_5 , діючи умисно, шляхом зловживання службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді несплати орендної плати та невідшкодування спожитих комунальних послуг, всупереч інтересам служби, без укладення договорів оренди та договорів на відшкодування спожитих комунальних послуг, у період з 05 квітня 2013 року до 24 квітня 2014 року надавав у користування БФ «Сучасні стандарти здоров`я та медичної допомоги», БФ «Крок на зустріч здоров`ю» та ФОП ОСОБА_9 , які не сплачували орендну плату та не відшкодовували спожиті комунальні послуги, приміщення КУ «ЗОКЛ» ЗОР по вул. Оріхівське шосе, 10 в м. Запоріжжі площею 17,6 м2 та 151,2 м2, в результаті чого було недоотримано обласним бюджетом та КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, 75808 (сімдесят п`ять тисяч вісімсот вісім) гривень 35 коп, чим завдано істотної шкоди охоронюваним законом громадським інтересам та інтересам юридичних осіб.

В судовому засіданні адвокатом обвинуваченого ОСОБА_5 ОСОБА_4 заявлено клопотання про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_5 та звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі вимог ст. 48 КК України у зв`язку із зміною обстановки.

Обвинувачений ОСОБА_5 не заперечував проти закриття провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності.

Прокурор заперечував, вказавши те що обвинуваченим не погашено збитки, які спричинено його злочинними діями.

Вислухавши доводи та пояснення прокурора, обвинуваченого та його захисника, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання та звільнити обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_5 раніше не судимий, позитивно характеризується за місцем проживання та роботи, щиро розкаявся у вчинені злочину, на теперішній час не працює головним лікарем КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, являється інвалідом 3 групи, обставини, які обтяжують покарання як вході досудового розслідування так і вході судового розгляду не встановлено.

Відповідно до вимог ст. 12 КК України, злочин який вчинив ОСОБА_5 являється злочином невеликої тяжкості.

Згідно вимог ст. 48 КК України особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Як встановлено в судовому розгляді ОСОБА_5 не працює головним лікарем КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, а працює завідувачем нейрохірургічного відділення КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, тобто на теперішній час ОСОБА_5 перестав бути суспільно небезпечним.

Відповідно до ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Особі, яка підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та щодо якої передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у разі здійснення передбачених законом України про кримінальну відповідальність дій, роз`яснюється право на таке звільнення.

Відповідно вимог ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Суд вважає, що оскільки всі вимоги, щодо задоволення клопотання виконанні, наслідки недодержання вимог обвинуваченому роз`ясненні, вважає за необхідне задовольнити клопотання.

Долю речових доказів вирішити відповідно до ст. 100 КПК України

На підставі викладеного, керуючись, ст. ст. 3, 285, 286 КПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката обвинуваченого ОСОБА_5 ОСОБА_4 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності задовольнити.

Закрити кримінальне провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 1 ст. 364 КК України.

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом семи днів з дня її винесення до Апеляційного суду Запорізької області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2014
Оприлюднено12.01.2023

Судовий реєстр по справі —333/9183/14-к

Ухвала від 08.12.2014

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 26.03.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Абрамов В. І.

Ухвала від 10.02.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Абрамов В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні