Рішення
від 09.04.2015 по справі 400/335/15-ц
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 400/335/15-ц

Провадження № 2/400/156/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2015 року

Петрівський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого судді - Жушмана О. М.

при секретарі - Комишовій С.В.

з участю прокурора -Семенюк В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петрове справу за позовом прокурора Петрівського району Кіровоградської області в інтересах держави в особі Петрівської центральної районної лікарні Кіровоградської області до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого, -

ВСТАНОВИВ :

Прокурор звернувся до суду, посилаючись на те, що згідно з вироком Петрівського районного суду Кіровоградської області відповідача ОСОБА_1 було визнано винним за ч.1. ст.125 КК України, а саме умисне легке тілесне ушкодження, та призначене покарання у виді штрафу у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 510 гривень.

В результаті отриманих тілесних ушкоджень у вигляді ран верхньої повіки правого ока, підшкірної гематоми правої надбрівної ділянки, садни лобної та лівої скроневої ділянок ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічном відділенні Петрівської центральної районної лікарні з 23.08.2014 року по 02.09.2014 року. Відповідно до довідки Петрівської центральної районної лікарні від 25.02.2015 рою за № 378, сума видатків на лікування ОСОБА_2 складає 715,99 грн.(а.с.4).

Відповідно до ч.З ст.1206 ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров'я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Вказане положення відображено також п. 4 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.93 за №545, де вказано, що стягнені в установленому порядку кошти, витрачені закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров'я, в якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров'я, а тому прокурор просить суд стягнути з відповідача вказані грошові кошти на користь Петрівської центральної районної лікарні.

Прокурор в судове засідання не з'явився, але письмовою заявою прохав слухати справу без його участі, повністю підтримав позов, не заперечив проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання також не з'явився, однак був належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи, причини неявки суду не відомі.

Згідно ст.74 ЦПК України судові повістки надсилаються фізичним особам, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Зі згоди позивачки суд, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України

Дослідивши письмові матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню з слідуючих підстав.

Згідно з вироком Петрівського районного суду Кіровоградської області відповідача ОСОБА_1 було визнано винним за ч.1. ст.125 КК України, а саме умисне легке тілесне ушкодження, та призначене покарання у виді штрафу у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 510 гривень.

В результаті отриманих тілесних ушкоджень у вигляді ран верхньої повіки правого ока, підшкірної гематоми правої надбрівної ділянки, садни лобної та лівої скроневої ділянок ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічном відділенні Петрівської центральної районної лікарні з 23.08.2014 року по 02.09.2014 року. Відповідно до довідки Петрівської центральної районної лікарні від 25.02.2015 рою за № 378, сума видатків на лікування ОСОБА_2 складає 715,99 грн., що підтверджується довідкою (а.с.4), вартість лікування на підставі вимог ст.1206 ЦК України , якою передбачено, що особа, яка вчинила злочин зобов'язана відшкодувати витрати закладів охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину.

Сума коштів , яка підлягає відшкодуванню визначається закладом охорони здоров'я , в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день, згідно з "Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання " затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.1993 року №545. Визначена сума коштів на лікування потерпілого від злочину стягується з винної особи при постановлені вироку за позовом закладу охорони здоров'я, органу Міністерства фінансів України, або прокурора.

Винність у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України, ОСОБА_1, встановлена вироком Петрівського районного суду Кіровоградської області від 28.10.2014 року.

Відповідно до ч.2 ст.1191 ЦК України держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, юридичні особи мають право зворотної вимоги до фізичної особи, винної у вчиненні злочину, у розмірі коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від цього злочину.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що позов необхідно задовольнити та стягнути з ОСОБА_1 витрати понесені Петрівською центральною районною лікарнею Кіровоградської області на лікування потерпілого ОСОБА_2

На підставі ст. ст. ,1191, 1206 ЦК України та керуючись ст.ст.213,214,215 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця смт.Петрове, Кіровоградської області, на користь держави, від імені якої діє Петрівська центральна районна лікарня Кіровоградської області , (Код ЄДРПОУ 01995290, р/р 35427301024843, банк ГУДКСУ в Кіровоградській області, МФО 823016) витрати на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 у сумі 715(сімсот п'ятнадцять ) гривень 99 копійок..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 243 (двісті сорок три гривні) 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через Петрівський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Заочне рішення суду може бути переглянуте Петрівським районним судом Кіровоградської області за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно

Суддя Петрівського районного суду О. Жушман

Дата ухвалення рішення09.04.2015
Оприлюднено16.04.2015
Номер документу43510824
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого

Судовий реєстр по справі —400/335/15-ц

Рішення від 09.04.2015

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Жушман О. М.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Жушман О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні